PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Svíčková či dortík, nebo snad obojí? Klidně, ale kulturně!

Svíčková či dortík, nebo snad obojí? Klidně, ale kulturně!

Neděle, 03.05.2015 / článek

 

Žijeme kulturně, čteme kulturně… jíme kulturně? Poslední dobou nestačím zírat, kolik nových restaurací a kaváren hlásají hesla jako domácí a zdravé, zkracují jídelníčky a utahují si ze smažáku a pikola. Heureka! Konečně jsme na to zase přišli. Polotovarům a počeštělým verzím mezinárodní kuchyně dáváme vale a gastronomie se stává společenským tématem a fenoménem a proto je nejvyšší čas vnést trochu chutí i k nám na Kulturně.

V nové rubrice Jíme kulturně, se těšte na recepty, inspirace, rozhovory a reportáže z výletů za jídlem, které pro vás chystají "foodloverky" Ivanka a Magdalena. Takže vařte s námi a jezte kulturně!

Magdaléna Simonová
Jmenuji se Magdalena, někdy žiji v Praze a jindy zase v Táboře a miluji jídlo. Za svůj vztah k jídlu vděčím hlavně škole, kde se z formy prokrastinace a oddalování povinností stala láska na celý život. Díky tomu byl Karel Marx vyšachován muffiny a statistika operuje s proměnnými knedlo-zelo-vepřo. Miluji zdravou kuchyni, domácí těstoviny, luštěniny, kváskový chleba, cizrnu, řepu, hovězí roastbeef (resp. hovězí cokoliv) a mrkvové dorty na všechny způsoby. Nemám ráda rybí filé, stravovací sadisty, věčné dietáře a rozčiluje mě slovo "domácí" na zboží od velkovýrobců. Blog http://madapetit.weebly.com/recepty

Můj oblíbený recept: 

Celozrnný mrkvový dort s citronovou polevou, mákem a oříšky



Suroviny
6 středních mrkví
4 vejce
¾ hrnku třtinového cukru
2 hrnky pšeničné celozrnné mouky
½ hrnku oleje (olivový, řepkový)
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky jedlé sody
hrst vlašských ořechů či mandlí
½ hrnku máku

Na polevu
plnotučný tvaroh, malé balení lučiny, šťáva z jednoho citronu, tři lžíce třtinového cukru, ztužovač smetany – může být kupovaný, ale pokud volíte přírodnější cestu, dá se nahradit pomalu vmíchaným sněhem z bílku.

Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vytřete formu olejem. Dno obvykle vykládám pečícím papírem, aby se dort mohl lépe servírovat. Mrkev nastrouhejte najemno (dá si mixovat, ale strouhaná tvoří hezčí strukturu). Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, suché složky a nakonec mrkev, oříšky a mák.

Pečte cca hodinu, ale každá trouba je jiná a proto platí pravidlo suché špejle. To, že se pečení blíží do finále, poznáte podle toho, že se začne odlepovat od boků pečící formy.
Prošlehejte tvaroh, citron, cukr a ztužovač a vychladlý dort potřete stěrkou po celé ploše, ozdobte oříšky a v lednici nechte ztuhnout.


Ivana Kolářová
Jsem 24letou studentkou, která bezmezně miluje vaření a nedokáže si bez něj představit jediný den. Největšího úspěchu jsem dosáhla v roce 2013, kdy jsem vyhrála se svým asijským salátem amatérskou soutěž ve vaření I LOVE FOOD na festivalu FOODPARADE v pražské Troji. Miluji objevování nových chuťových variací a ráda experimentuji. Vsázím na čerstvost, jednoduchost a lehkost. Na vaření mám ráda rozmanitost a především spokojené strávníky z okruhu rodiny a přátel, to je pro mě totiž ta největší motivace. Ráda bych svými recepty v této rubrice oslovila i ostatní, kteří se v kuchyni nebojí ohánět a pátrají po nových kulinářských zážitcích.

Blog: look-cook.blogspot.cz do budoucna bude blog přesměrován na nové stránky www.lookandcook.cz - teprve se do nich pouštím.

Můj oblíbený recept:

Crème caramel - ingredience na 6 malých mističek:




Karamel
135 g jemného krystalového cukru
3 lžíce vody

Krém
170 ml mléka
200 ml smetany 12%
1 tobolka čerstvé vanilky
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 žloutek

Postup:
Troubu předehřejeme na 170 C. Připravíme si 6 malých keramických mističek. Cukr spolu s vodou rozpustíme pozvolna v kastrůlku na karamel - pozor nesmí být příliš tmavý - pak je hořký. Hotový zlatavý karamel nalijeme na dno mističek a necháme zatuhnout - což je otázka asi 30 sekund.

V misce slijeme mléko se smetanou a přidáme vanilkový cukr, vejce a žloutek. Nakonec přimícháme obsah vanilkového lusku a zbylou tobolku bud' vložíme do moučkového cukru (= skvělý domácí vanilkový cukr) nebo do rumu (= dodá rumu úžasné aroma).

Připravíme si vodní lázeň. Misku vložíme na vodní lázeň a krátce za stálého míchání prohřejeme, aby se vanilový cukr v krému rozpustil. Krém pak nalijeme do mističek na karamel. Můžeme přelít směs přes sítko, ale podle mě je to zbytečné – krém tak bude "vanilkovější".

Mističky zakryjeme alobalem a vložíme je do pekáčku, a zalijeme vodou, tak aby byly do 3/4 ponořené. Pekáček vložíme do trouby a pečeme 45 minut.

Po upečení misky vyjeme a necháme zchladnout. Po vychladnutí obkroužíme nožíkem kraje forem a vyklopíme na talíř.

Úvodní foto: Recept Barbory Müllerové z vinného baru, bistra a pensionu Thir



Fotografie


Autor: Magdaléna Simonová, Ivana Kolářová






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Barbar Punk + Piknik

Hudba / koncert / punk
rockle
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Vyhonit ďábla

Ostatní / setkání
Městská knihovna
19.04.2024 od 18:00 hod.