PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Netradiční posmrtný křest, vernisáž a plná kavárna v PNP Písek

Netradiční posmrtný křest, vernisáž a plná kavárna v PNP Písek

Úterý, 02.02.2016 / fotoreport + video

 

Úvod pozdního odpoledne 28. ledna patřil Jakubovi Švojgrovi a jeho prezentaci záměrů, průběhu a výsledků projektu Implementace systému ucelené rehabilitace Psychiatrické léčebny u Honzíčka, která se loni přerodila v Psychiatrickou nemocnici Písek. 

Následovalo zahájení výstavy fotografií Obrázky z krajů vzdálených i blízkých našeho reportéra Petra Hejny a jeho stejnojmenného syna. Starší z nich je dávným absolventem prestižní grafické školy v Praze, mladší je členem píseckého klubu TeriFoto. Tématika vystavených prací je především krajina, ať již zcela místní či nedaleká jihočeská, tak barvami hrající Provence nebo exotičtější oázy a podmořský život v Rudém moři na Sinaji.

Trojice sudiček pak pokřtila, jak definoval Petr st., „mrtvé novorozeně“, tedy poslední album kapely dvojice vystavovatelů 2 Generations. První album bylo křtěné vodou, druhé ohněm, a tak toto třetí, a bohužel poslední, s názvem Místa klidu bylo v souladu s tezí starověkých filozofů, aby se dostálo všem životatvorným živlům, pokřtěno zemí a vzduchem.

Milan Princ, na albu též zastoupený na nahrávkách coby interpret a autor textu skladby napsané pro jeho album Smrti má, posypal disk pískem z břehu Rudého moře, uloženého v etnickém keramickém bubínku (údajně prosyceného velbloudí močí), čarovná krabička Lenky Slavíčkové pak pro změnu obsahovala hrabanku z šumavských hvozdů a čichu libější nežli velbloudí pach vzduch sytí esenci nabídla Jana - manželka Petra st., a to v podobě levandulových květů a listů. Vše mělo i přímou souvislost jak s výstavou, tak s obsahem alba kapely.

Následoval koncert, doprovázený nezbytnou projekcí, kde od letošního léta trvale chorého Petra ml. nahradil stálý studiový spolupracovník kapely, hráč na klávesové nástroje Břetislav Bakala. Vybrané skladby z posledního alba doplnily i jiné starší z bohatého repertoáru dnes již díky zmíněným zdravotním problémům zaniklé kapely, a to jak z předešlých alb, tak z hudebních počátků Petra mladšího. Finální písní pak byla Chvála bláznovství z prvního alba, původem však již stará desítky let.

Sestřih ze křtu a koncertu



Hojní účastníci i pořadatelé akce byli evidentně s vystavenými pracemi a zejména s produkcí a její fascinující projekcí nadšeni.

Výstava trvá do 24. února, kavárna je otevřena denně, takže více než čtyři desítky fotografií je možno prohlédnout do uvedeného data v klidu u kávy a seznámeni se současně i s prostředím rekonstruované budovy Psychiatrické nemocnice Písek. Rozhovor s Petrem Hejnou vyšel také na Rock Rádiu v pořadu Devátá s Princem ZDE.

 


Fotografie


Autor: Jana H.B., foto: Václav Turek





Barokní dvůr Borotín pokračuje v rekonstrukci a prosí o pomoc

Další ročník soutěže neziskových organizací Máme vybráno, která se zaměřuje na obnovu památek, odstartoval. V prvním kole jde o to, kdo vyhraje krajské kolo a postoupí do celorepublikového finále. Do klání se letos opět zapojil i Barokní dvůr Borotín, který majitelé postupně zachraňují před zchátráním a po celý rok se v něm snaží dělat kulturně-společenské akce por dospělé i děti. Hlasování probíhá do 31. května, takže pokud máte chuť podpořit obnovu Barokního dvora Borotín, hlasujte ZDE

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


folk mezi řekami - jen tak tak a dobrý ročník

Hudba / koncert
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
26.04.2024 od 18:00 hod.

 

Walda Gang & Tlustá Berta

Hudba / rock
KD Písek
26.04.2024 od 20:00 hod.

 

Bratři Orffové

Hudba
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
26.04.2024 od 19:00 hod.

 

Svišti v orchestřišti: Koncert na cestu na poštu

Hudba / koncert
Městská knihovna Tábor, Jiráskova 1775, 390 01 Tábor
26.04.2024 od 16:00 hod.