PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Pepa a Tomáš mrzli kvůli lístkům tři hodiny. Slavnosti piva si tak užijí v pátek

Pepa a Tomáš mrzli kvůli lístkům tři hodiny. Slavnosti piva si tak užijí v pátek

Čtvrtek, 19.01.2012 / fotoreport

 

Od neuvěřitelných šesti hodin ráno čekali v pondělí 16. ledna na otevření íčka také Josef Král a Tomáš Fuks. Do Tábora se kvůli vstupenkám na páteční část slavností piva vydali po noční směně. Ujeli přes 130 kilometrů z Kamenných Žehrovic a Buštěhradu.

„Přišel jsem v půlnoci z práce a ve tři hodiny jsme vyjížděli do Tábora. Loni jsme tu byli v 7.15 a byli jsme až pětadvacátí, když chceš dobré místo, není jiná cesta. Musí se jít přes mrtvoly,“ vysvětluje Josef Král.

Celkem tu mrzlo asi 50 lidí. Když se v devět otevřely dveře táborského informačního centra, vstupenky na 22. Reprezentační slavnosti piva a minerálních vod mizely jako pára nad hrncem.

Je za pět minut půl deváté, venku kolem mínus osmi stupňů a oba kluci už necítí nohy. Na termosku s horkým čajem už ráno nebyl čas, něco tvrdšího pít nesmějí. Jsou tu autem, protože vlakem by tu nestihli být včas. I když přišli už v šest hodin, ve frontě stojí jako třetí. Startovní pozice to ale není špatná.

„Prý otevřou o něco dřív, tak jsme zvědaví. Už by mohli. Jsme zmrzlí jak… Je fakt, že jeden by mohl čekat ve vyhřátém autě a druhý hlídat místo, ale jsme kámoši. Parta se přece netrhá,“ shodují se. Na festival piva míří do Tábora už podeváté. Líbí se jim.

„Objíždíme podobné akce celý rok, ale táborské slavnosti mají svoji jedinečnost a atmosféru. Většina pivařských akcí se koná venku, tady se všichni milovníci piva setkají v jednom sále, v tričku a pohodě! To je super. Nejvíc se těšíme na piva z malých pivovarů. Nabízí nepřeberné množství druhů. Také rádi jíme, takže se nemůžeme dočkat zabíjačkových specialit a cmundy,“ dodává Tomáš.

Pátek? Vyprodáno!

I přes štiplavý mráz mají úsměv na rtech. Jsou totiž blízko tomu, aby sehnali každoročně rychle vyprodané vstupenky na pátek. Ale proč pátek, když vyhlášení výsledků je letos poprvé v sobotu?

„Pátek je prostě tradice! To vyhlášení jsme hodně rozmýšleli, je fajn, i když někdy příliš zdlouhavé. Všichni kamarádi však mohou v pátek, byla to tedy jasná volba. Piva beztak ochutnáme všechna a uděláme si svůj posudek,“ říkají, ale to už se otvírají dveře infocentra a do nich se souká padesátka zájemců. Tomáš s Pepou u pultu rozhodují, který ze stolů vyberou. Je to vcelku jasné, přece ten nejblíže k pódiu. Kupují hned 14 vstupenek.

„Je to paráda! Vyšlo to dle představ. Ještěže jsme nelenili a vyrazili dřív,“ nelitují brzkého vstávání a mávají lístky a plakátem. Ten má letos originální podobu. Grafiku už netvoří půllitr ani pěna, nýbrž „úderník z plakátu“. Klukům se líbí. „Oceňujeme smysl organizátorů pro humor. Je to dobré retro. Jestli s ním má někdo problém, tak je hloupý. Je snad jasné, že je to legrace,“ zdůrazňují.

„Úderník z plakátů není plakát z 50. let. Už před 70 lety byl v Americe plakát, kde byl podobný motiv. Muž ale držel vlajku pivovaru. Myslím, že spousta lidí má mlhu předsudků před očima. Až ji mít nebudou, staneme se pokrokovými a půjdeme dopředu. Myslím, že půllitrů a pěny bylo dost,“ vysvětlil škarohlídům pořadatel akce Alois Srb.

Do prodeje na slavnosti šlo 4065 vstupenek. Na čtvrtek a pátek byly lístky vyprodané během dvou hodin a jsou už jen ke stání. Na zbylé dny jsou stále k mání.


Fotografie


Autor: David Peltán






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.