PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Knižní tipy na Vánoce aneb co nám přivezl Host z Brna a s čím přišel Baobab

Knižní tipy na Vánoce aneb co nám přivezl Host z Brna a s čím přišel Baobab

Sobota, 01.12.2012 / článek

 

Venku se nám to pomalu připravuje na zimu. Již od začátku listopadu jsou mnohde k vidění vánoční výzdoby, kolekce a další symboly, které coby vztyčeným ukazováčkem připomínají, že bychom měli začít myslet na vánoční dárky. Mnozí z vás už jistě podlehli předvánoční mánii a střemhlav se vrhli do nakupování dárků pro rodinu, příbuzné, známé a přátele. Pro ty ostatní, kteří ještě na dárky ani nepomysleli a začínají podléhat „depkám“, že zase nic nestihnou, máme pár knižních tipů z nakladatelství Host a Baobab. Výběr je široký, a tak si publikace jistě najdou své nadšené a vděčné čtenáře. Knihy mohou dobře posloužit také v případě krácení dlouhých podzimních či zimních večerů, kdy se člověk rozhodne trávit čas smysluplněji, než jenom u televize či Facebooku.

Psychologie celoživotního vývoje
Autor: Katarína Millová
Počet stran: 128
Rok vydání: 2012
Cena: 170 Kč

Anotace: Vývoj člověka se neomezuje pouze na dětství nebo dospívání. Lidé se mění a vyvíjejí v průběhu celého života. Tato monografie se zabývá různými teoriemi, které se snaží popsat a vysvětlit tyto změny, objevující se od narození až po smrt. Nezaměřuje se však pouze na vývojovou psychologii, ale uvažuje o celoživotním vývoji i v širších, například makrosociálních, souvislostech (změny v sociálním a historickém kontextu). Teoretické poznatky jsou podpořeny aplikací do vlastního výzkumu dlouhodobého vývoje člověka. V současnosti jde o jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí psychologie, která si určitě zaslouží ; pozornost nejenom z řad odborníků a studentů psychologie, ale i příbuzných oborů. Kniha se snaží alespoň částečně pokrýt současný nedostatek domácí i překladové literatury k této tematice.

Případy komisaře Joony Linny 1-3
Autor: Lars Kepler
Počet stran: 1550
Rok vydání: 2012
Cena: 799 Kč


Anotace: Lars Kepler patří k nejúspěšnějším autorům severské krimi na českém trhu. Autorská dvojice manželů Ahndorilových, skrytá pod tímto pseudonymem, plánuje až osm svazků strhujících thrillerů s komisařem Joonou Linnou.
Dárkové balení v krabici obsahuje první tři svazky: Hypnotizér, Paganiniho smlouva a Svědkyně ohně.

Než pomine tvůj hněv
Autor: Asa Larssonová
Počet stran: 288
Rok vydání: 2012
Cena: 269 Kč


Anotace: Rebecka Martinssonová, prokurátorka v severošvédské Kiruně, se zaplete do případu chladnokrevné vraždy. Mladý pár vysekal v ledu na jezeře díru, aby se mohl potopit k vraku letadla, které leží na dně. Ale během potápění kdosi přeřízne lano a díru zakryje dřevěnými dveřmi. Mladí lidé nemají žádnou šanci. Co hledali ve vraku letadla? A kdo je za to potrestal smrtí? Při pátrání přijde Rebecka na stopu dlouho utajovaným událostem z minulosti. A objeví nebezpečnou síť utkanou z viny, strachu a zrady, do které jsou zapleteni místní obyvatelé.

Vzkaz v láhvi
Autor: Jussi Adler-Olsen
Počet stran: 560
Rok vydání: 2012
Cena: 305 Kč


Anotace: Na policejní stanici v zapadlém koutě Skotska stojí už dlouho na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánsky a znamená POMOC — a že vzkaz je napsán krví.
Když se tahle podivná zpráva konečně dostane na stůl kriminálního komisaře Carla  Mørcka z oddělení Q, které se zabývá „odloženými případy zvláštní důležitosti“, začnou se dít děsivé věci. Carl  Mørck a jeho kolegové — svérázný asistent blízkovýchodního původu Asad a drzá Rose — se ponoří do hrůzného případu sekt a unesených dětí, jejichž rodiče zmizení nikdy neohlásili. Proč? Čas se krátí a život dalších dvou dětí visí na vlásku…
Vzkaz v láhvi získal v roce 2010 významné literární ocenění Skleněný klíč za nejlepší severský detektivní román (jeho dalšími laureáty jsou Jo Nesbø, Stieg Larsson a Henning Mankell). Tento román se také stal vítězem dánské Ceny čtenářů 2010. Knihy Jussiho Adlera-Olsena vycházejí v třiceti šesti jazycích. Jen v jeho rodném Dánsku se prodalo více než dva miliony výtisků a například v Německu prodej přesáhl tři a půl milionu knih.

Hra o manželství
Autor: Jeffrey Eugenides
Počet stran: 528
Rok vydání: 2012
Cena: 314 Kč


Anotace: Jsou velké milostné příběhy devatenáctého století mrtvé? Anebo může existovat takový příběh, ale napsaný pro dnešní dobu a reflektující realitu feminismu, sexuální svobody, předmanželské smlouvy a rozvodu?
Madeleine Hannaová je svědomitá studentka anglistiky, která trochu zaspala dobu. Zatímco počátkem osmdesátých let všichni čtou Derridu, ona se šťastně noří do díla Jane Austenové a sester Brontëových - autorek dnes již klasických románů, které se zabývají tématem typickým pro anglickou literaturu viktoriánské doby: jak (ne)uzavřít co možná nejvýhodnější manželství. Na jaře svého posledního ročníku se Madeleine zapíše do kurzu sémiotiky, aby zjistila, „o čem to všichni pořád mluví“. A z důvodů, které nemají nic společného se školou, už život ani literatura nikdy nebudou stejné. Nebudou stejné poté, co se zamiluje do Leonarda Bankheada, člověka se zdánlivě nevyčerpatelnou energií. A už vůbec ne poté, co se v jejím životě znovu objeví Mitchell Grammaticus, který je posedlý myšlenkou, že je mu Madeleine souzena.
Hra o manželství je zasazena do začátku osmdesátých let a v jejím popředí stojí studentský milostný trojúhelník. Je to vynikající, zábavný, dojemný román o výsluních a vrtkavosti mladé lásky, o zoufalství deprese a o hledání smyslu bytí. Jednota místa a času, typická pro velké romány devatenáctého století, které oslavuje, a také šíře záběru a idejí, to všechno řadí Hru o manželství mezi nejlepší knihy dneška.

Světloplaší
Autor: Radek Malý
Počet stran: 112
Rok vydání: 2012
Cena: 197 Kč

Anotace: Pátá sbírka  básníka, překladatele a autora knih pro děti Radka Malého (nar. 1977)  je záměrným a riskantním vybočením z dosavadní linie autorovy tvorby. Nepřináší pokračování „kapesní apokalypsy“ předchozí sbírky Malá tma, ale intimní, místy až sentimentální výzvu k rozhovoru, aniž by se vytrácela břitkost, naléhavost a drásavost veršů. Snaha vystrčit růžky na světlo však — za cenu často nezodpověditelných otázek — vítězí.

Cirkus ulice
Autor: Dagmar Urbánková
Počet stran: 76
Rok vydání: 2012
Cena: 299 Kč

Anotace: Vstupte do Cirkusu Ulice, ten kdo vstoupí, neprohloupí. Směsice lidí, grimas, účesů, čepic, oblečků, tašek, kabelek, látek, zvířátek, botiček, paniček, chlápků, stařečků, fiflen, frajerů, školaček a mnohých dalších. 64 obrazů na víc než 400 tisíc způsobů. Nová skládací, listovací a dokreslovací knížka scénografky, výtvarnice, spisovatelky a autorky Baobabu Dagmar Urbánkové.

Rostlinopis
Autor: Alžběta Skálová, Jiří Dvořák
Počet stran: 72
Rok vydání: 2012
Cena: 299 Kč


Anotace: Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa. Tato kniha je určena všem dětem, které se nespokojí s jednoduchým vysvětlením a často kladou rodičům otázku: proč? Proč na akácii žijí mravenci, proč kopřiva žahá, proč cibule štípe do očí? Musí mít kytky kořeny v zemi? Jaká byla první rostlina na světě, kdo vypěstoval mandarinku bez pecek a je pravda, že nejdražší kávu na světě kakají cibetky? Také je to knížka, kterou mohou použít učitelé, když se jim děti nudí při hodině přírodopisu: příroda je plná malých dobrodružství, napínavých příběhů, hádanek a neuvěřitelných tajemství. Je to ale i knížka rodinná: malým dětem bude stačit hádanka nebo veršovánka, větší se začtou do příběhu s dobrým koncem a dospělí se budou divit, kolik toho nevěděli.



Našli jste mezi knihami nějakou, která vás zaujala? Rozhodli jste se obdarovat vaše nejbližší některou z nich nebo dáte raději přednost jinému výběru (třeba i neknižnímu)? Tak jako tak budeme rádi, když se k tématu vyjádříte níže v komentářích. Příště se můžete těšit na pokračování s dalšími tipy na dobré čtení.


Autor: Michal Kaczor


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.