PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jednatřicetiletou vysokolačku unesl a zavřel do sklepa. Následky jsou děsivé

Jednatřicetiletou vysokolačku unesl a zavřel do sklepa. Následky jsou děsivé

Čtvrtek, 06.02.2014 / recenze

 

Nakladatelství Host si pro nás v loňském roce připravilo fantastickou knížku od americké autorky Koethi Zanové. Jedná se o její prvotinu a musím přiznat, že Následky jsou jedny z mála prvotin, které ve mne zanechaly nějakou hlubší stopu a určitě si je budu dlouho pamatovat a vracet se k nim.

Hlavní hrdinkou tohoto psychologického thrilleru je jednatřicetiletá Sára Farberová, která byla jako mladá vysokoškolačka unesená a zavřená spolu s dalšími třemi dívkami (mezi nimiž byla i její dobrá kamarádka) v ponurém a temném sklepě. Odtud se jim sice podařilo dostat a jejich věznitel byl úspěšně dopaden a uvězněn. Na všech třech přeživších slečnách se ovšem jejich hrůzný zážitek zákonitě, ať už více či méně, podepsal. Největší následky si ovšem s sebou po celý život nese právě hrdinka knihy Sára, která ve sklepě ztratila nejen svou věrnou přítelkyni, ale kus sama sebe.

V době, kdy se začíná odvíjet děj celého románu, je Sáře jednatřicet let a snaží se žít svůj život v relativním klidu. Po svém uvěznění ve sklepě se vyhýba jakémukoli styku s lidmi, pracuje doma a trpí přehnanou (opravdu přehnanou) potřebou mít kolem sebe neustále bezpečno.
K tomu aby byla jakž takž v pohodě, potřebuje stoprocentní jistotu, že jí nikde nic nehrozí a že pro své bezpečí udělala maximum. A opravdu moc, ale moc to přehání.

Její věznitel má být však brzy propuštěn z vězení a policista, který měl tehdy její případ na starosti, chce, aby ženy opět u soudu vypovídaly o tom, co se jim stalo a přesvědčily tak porotu o tom, že má únosce zůstat v žaláři.

Věrohodně vykreslená

Následky jsou bravurně napsanou a hodně realisticky vykreslenou knihou, která vás svým příběhem naprosto upoutá. Celý příběh se mi zdál hodně originální, protože většina knih, které u nás v tomto žánru vychází, se věnují právě řešení případu vraždy, únosu, hledání obětí, hledání vraha a tak. Následky však ukazují příběh přeživších obětí jednoho hrůzného činu, který se jim před mnoha lety stal, a snaží se ukázat a vykreslit jejich momentální pocity a to, jak moc je tento zážitek ovlivnil. A s něčím podobným jsem se zatím v literatuře nesetkala. Dávám palec nahoru za nápad.

Koethi Zanové se podařilo vytvořit naprosto fantastický, děsivý, napínavý a čtivý psychothriller, který si bude svého konkurenta a soka na českém knižním trhu hledat jen velice těžko.

Knihu můžete vyhrát v sekci Soutěž na Kulturne.com.


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.