PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Je to barevný a slizký. Co je to?!

Je to barevný a slizký. Co je to?!

Čtvrtek, 24.10.2013 / recenze

 

Ne ne, nepíšu o volebních kampaních…V hlavní roli je šnek barevný. Ale ne ledajaký, tento se s málem jen tak nespokojí. Sen, o kterém Turbo (jemuž hlas propůjčil Ryan Reynolds) sní, je troufalý a nadmíru absurdní pro kteréhokoli smrtelníka, natož pro šneka. A jelikož právě na takových banálních absurditách současná „hollywoodská“ kinematografie těží nejvíce, rozhodli se tvůrci stvořit „film“ pro děti a dovolili si označit ho za dobrodružnou rodinnou komedii.

Slova jako rodina a komedie jsou už sama o sobě dosti výmluvná, tvořící jakousi pomyslnou dvojici plnou absurdit a tak proč ne – šnek rychlík? Musím se přiznat, že zrovna nejsem nadšeným příznivcem „animáků“. Preferuji spíše staré dobré hrané pohádky, ve kterých koresponduje lidský faktor s kulisami, případně s přírodou. A proto mě jen málokdy film (pohádka) tohoto žánru překvapí a dostane.
Naposledy to byla Locika (Na Vlásku) či Rio, které mě kvůli všem mým předsudkům uchvátily a bezkonkurenčně odzbrojily střízlivým humorem, který v řadě filmů dnešní doby chybí.

Turbo mě neuspalo, ale ze židle kina, mě též nezvedlo. Já, coby rodič, jsem nesla onu zodpovědnost výběru filmu sama na svých bedrech, tudíž jsem imaginárně šlapala pod židlí Turbovi na plyn, abych se dceři zavděčila nebo ji alespoň odvedla pozornost od popcornu, který ve snaze „zabít“ trochu času, hledala pod židličkou.

Plusové body musím dát za závěrečný závod, který se opravdu povedl, za luxusní animaci a v neposlední řadě též za morální výchovné poselství směřující k dětem. Mínusové odebírám za děj, který mě ničím novým bohužel nepřekvapil. Film je řekněme průměrný. Tvůrci se nejspíše zhlédli ve snímku Rychle a zběsile a natočili animaci na podobné bázi. Jen nás místo Vina Diesela okouzluje šneček a namísto gangu drsných chlapíků na nás z 3D perspektivy valí bulvy Gustav Nafťák.

To vše nás má motivovat k tomu splnit si svůj sen. A proto tedy – nelítejte letadlem… Když může šnek závodit s auty v Indy car 500, roztáhněte křídla a lítejte jako ptáci. A jestli se raději držíte při zemi, použijte alespoň 3D brýle na snový Ptačí úlet, který se očekává v listopadu. A já dnes po dlouhé debatě s dcerou musím dát 70%.

TURBO
Animovaný, dobrodružný, komedie, rodinný, sportovní
USA, 2013, 96 min
Režie: David Soren
Scénář: Darren Lemke, Robert D. Siegel, David Soren
Hudba:Henry Jackman
Hrají: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Michelle Rodriguez, Maya Rudolph, Ken Jeong, Paul Giamatti, Luis Guzmán, Bill Hader, Richard Jenkins, Michael Peña, Snoop Dogg, Ben Schwartz,Kurtwood Smith


Autor: Kateřina Jelenová


Téma: Kino a film





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.