PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Filmová sebevražda Dlouhá cesta dolů. Fatální omyl aneb kdo to točil?!

Filmová sebevražda Dlouhá cesta dolů. Fatální omyl aneb kdo to točil?!

Neděle, 12.10.2014 / recenze

 

Nevím, zda – li si někdo řekl, že příběh čtyř lidí, kteří se jen tak náhodou sejdou na Silvestra, na nejznámějším věžáku ve městě, ve snaze skočit dolů, bude trhákem roku, ale opak je pravdou. Toto je totiž suma sumárum 96 minut všeho, kolem čeho se točí celý film Dlouhá cesta dolů.

Je až absurdně banální, že by se ve stejnou minutu jeden po druhém sešli na témže místě a ještě se stejným úmyslem, ale tvůrce to zřejmě neřešil. Nebo mu to možná došlo později a proto film označil jako komedii. Navíc symbióza slovíček jako je komedie/drama nedělá nikdy dobrotu. Zvláště ne, když se řeší takto závažná věc, jako je sebevražda. Film je tak stupidní, až to bolí, a sama jsem překvapená, že jsem se na takovou slátaninu dokázala dívat celou dobu. Je to možná tím, že v poslední době nikdo nic dobrého nevymyslel, a tak už i „brakům“ dávám naději.

Za naprosto nejhorší považuji herecké obsazení Pierce Brosnana, který se na takovou roli absolutně nehodil. Naopak Imogen Pootsová dodává filmu ono „něco“, díky čemu jsem se možná vydržela dívat.
Negativa vidím i v trapném přehrávání scén, zvláště těch, kde se lidé smějí zatímco by měli plakat a naopak. Celé je to postavené na hlavu. Nechápu tvůrce a ještě více nechápu herce, že mohli takové role vzít. Film se dle mého řadí mezi braky roku 2014. Dále bych vyzdvihla fakt, že hned po úvodní „znělce“, znáte svou budoucnost na dalších 95 minut, jelikož vše podstatné je vyjeveno již na začátku. A ruku na srdce, koho by tedy zajímalo čekat až do konce?

Děj je tedy více než trapný. A jaká je zápletka? Účastníci sebevražedných pokusů se smluví, že na několik týdnů spojí své životy a sepíší jakousi dohodu o životě alespoň do Valentýna. Vydrží to všichni nebo někdo z nich dohodu zruší? To se podívejte sami. Teda pokud máte mísu na zvracení nebo toaletu poblíž, v případě, že byste se samou stupiditou z filmu „potentočkovali“.

Pointa filmu je, že si máme vážit svých životů, radovat se z maličkostí a nekazit si radost lidmi, kteří nám za to nestojí. Což je pravda pravd, ale to je asi to jediné pozitivní, co na tomto filmu shledávám. A tak za tuto filmovou sebevraždu dávám 45%.


Autor: Kateřina Jelenová


Téma: Kino a film





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.