PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival na Kopci: Zakončení školního pololetí v DK Milevsko

Festival na Kopci: Zakončení školního pololetí v DK Milevsko

Středa, 04.02.2015 / fotoreport

 

Ve čtvrtek 29. ledna se dveře DK Milevsko otevřely už okolo čtvrté hodiny odpolední a to proto, aby přivítaly návštěvníky dalšího ročníku Festivalu na Kopci. Já osobně jsem dorazil až okolo páté, ale stejně jsem byl stále mezi prvními. Lidí bylo málo po celý večer, snad jen když došlo na hlavní hvězdu večera, kapelu Zakázaný Ovoce, se sál zaplnil na přijatelnou míru. Festivalu k větší návštěvnosti dle mého scházela nějaká zvučná jména, nebo alespoň nějaké originální vystoupení, které v zdejším okolí není často k vidění. 

Program odstartovala po páté hodině kapela Vo106. Čistě dámská Punk-rocková sestava z Bechyně se musela poprat s tím, že sál byl stále z velké většiny prázdný. Nedala ale na sobě znát žádné rozčarování, odehrála, co měla a za skromného potlesku přenechala místo na pódiu dalším vystupujícím. Čistě dámské kapely jsou pěkná věc a holky předvedly kvalitní vystoupení, ale po celou dobu jsem se stejně nemohl zbavit dojmu, že vokály jsou přece jen až moc měkké.

Na řadu přišla taneční vsuvka. První ze dvou vystoupení obou milevských tanečních skupin, NRG crew a EFK a také šestičlenná skupina gymnastů a gymnastek TM Gymnastics. Poté se na pódiu objevil Jaromír Kašpar, učitel hudby v místní ZUŠ Milevsko. Usedl za své klávesy a zahrál set svých vlastních písniček. Bylo jasně vidět, že zručně ovládá jak klávesy, tak vlastní hlas, ale Jaromír zůstal na pódiu až moc dlouho a ta trocha atmosféry, která se stihla vytvořit, začala zase mizet. Tento styl hudby se dle mého na festival zaměřený hlavně na studenty nehodil.

Ztracenou atmosféru poté zkoušela oživit kapela The Needs. Rocková kapela z Milevska a okolí, hrající pod vedením vokálů mladičké Anny Pintové si našla své příznivce, a prostor pod pódiem se alespoň trochu zaplnil. The Needs nehrají špatně a své vystoupení si očividně užívají, ale po třetí písničce mi začaly všechny další splývat dohromady a já jsem v jejich hudbě marně hledal nějaký záchytný bod, něco co by mně zaujalo a přimělo si jejich hudbu oblíbit. Odměnou za jejich vystoupení jim ale byl prozatím největší potlesk večera.

Program hlásal, že další na řadě jsou „Ukázky z muzikálu Tep Královské Krve“. Na pódium přišly dvě mladé dívky, které odzpívaly ukázky z již jmenovaného připravovaného muzikálu. Obě měly pěkný hlas, jen škoda, že skoro nikdo z návštěvníků, je opravdu neposlouchal. Myslím, že to bylo další nevhodně zvolené vystoupení. Prostředí historického muzikálu si mezi studenty, kteří přišli pít a bavit se, moc fanoušků nenajde.

Nadešel čas na další taneční vsuvku. Druhé vystoupení již zmíněných tanečních skupin. Jako neznalý tance, nedokážu ohodnotit kvalitu vystoupení, ale myslím, že jakákoliv skupina ovládající taneční umění je na pohled zajímavá a zanechává v přihlížejících pozitivní dojmy. Vrchol večera se dál blížil, ale ještě před tím, mělo svůj čas vyhrazený hudební těleso Kupík, Pravda, Hadáček. Trojice hrající na kytaru, bendžo a basu dokázala lidi zaujmout svým pojetím country hudby. Vokály byly čisté, podmanivé a typické i originální country texty byly sem tam okořeněny špetkou humoru. Pro mě asi nejlepší vystoupení v tento den.

Sál se začal konečně plnit a to značilo jediné. Na řadu se dostalo Zakázaný Ovoce se svým unplugged setem. Ještě chvíli trvalo, než se akustické kytary a bubny správně naladili a poté už nic nebránilo tomu, aby se punk-rocková banda z Říčan pustila do práce. Zakázaný Ovoce jsem slyšel už několikrát a nikdy mně zatím nenadchli. Obzvláště Pištovy vokály se mi live nikdy nelíbily. Tentokrát ale bylo jejich vystoupení milým překvapením. Akustické podání mnoha songům, hlavně těm z nového alba, sedlo lépe než to běžné a i zpěv tak nějak více zapadal do hudebního celku. Hlavně dámská část obecenstva povzbuzovala Ovoce jak se dalo, a pod pódiem se chvílemi objevovalo i něco podobné pogu. Ovoce kromě písní z nového alba odehrálo i akustické verze svých nejznámějších songů a na konci sklidilo mohutný potlesk.

Tím byl Festival na Kopci ukončen. V porovnání s minulým rokem to bylo rozhodně slabší, ale ani tak nelze tuto akci označit jako nevydařenou. Lidí se snad alespoň ke konci sešel dostatek na to, aby pořadatelé netratili a neopustila je motivace pro pořádání dalšího ročníku, který třeba bude úspěšnější.
 


Fotografie


Autor: Marek Hadrbolec, foto: Petr Kotalík





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.