PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jihočeská autorka Iva Hadj Moussa přivezla do táborské knihovny Démona ze sídliště

Jihočeská autorka Iva Hadj Moussa přivezla do táborské knihovny Démona ze sídliště

Pondělí, 18.04.2022 / fotoreport + článek

 

I v letošním roce bude hostit táborská knihovna velice pestrou škálu českých spisovatelů a spisovatelek. Mezi prvními z nich představila svoji tvorbu i Iva Hadj Moussa, která přivezla svoji poslední románovou knihu Démon ze sídliště.

V ní přináší svým čtenářům velmi silný a realistický příběh o dospívání, rodinných vztazích a přátelství. Přináší příběh party sedmnáctiletých chlapců, kteří se sice tváří jako drsní metalisti, jejichž životním vrcholem je proražení v hudebním průmyslu a založení té nejslavnější metalové kapely všech dob, ale v hloubi duše jsou velmi křehcí a nejvíc ze všeho si přejí být spokojení a milovaní. To vše se vším pěkným i náročným, co může mladému člověku život a svět přinést. Celý děj je navíc zasazen do kulis Tábora, takže do prostředí, které je návštěvníkům a uživatelům knihovny velmi dobře známé.

U této autorky rozhodně zaujme především její příjmení. Ačkoli je rozená Jihočeška a také v Táboře trávila nějaký čas, provdala se za Čecha s alžírskou krví a původem. Ten ji přivedl i k black metalu, který Ivě učaroval stejně jako ti, kteří ho poslouchají, které oslovuje, uchvacuje a třeba jim i udává styl a směr. Právě proto vznikl Démon ze sídliště, který boří všeobecné tabu o zkaženosti a často i silně vnímané zlověstnosti, která tuto skupinu lidí obklopuje. A je to počin opravdu zdařilý, s přesahem, který možná nebyl prvotně v plánu, ale který je velmi důležitý a pro knihu velmi zásadní. Je proto určitě dobře, že s touto knihou autorka zavítala i mezi čtenáře a milovníky literatury a představila ji tak nejen v rámci přečtených ukázek, ale především velmi otevřenou debatou nad knihou, která má co říct nejen dospívajícím, ale i jejich rodičům – protože právě mezi nimi vzniká v jisté době velká propast, která se těžko překonává a může mít zásadní a často i fatální následky.


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.