PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Odložené udílení literárních cen Magnesia Litera má své vítěze

Odložené udílení literárních cen Magnesia Litera má své vítěze

Čtvrtek, 10.06.2021 / článek

 

Za poslední rok se zrušilo více akcí, než bychom si jako kulturní nadšenci přáli. Na druhou stranu tam bylo dáno více času pro čtení a věnování se starším knižním restům v našich knihovnách. Protože karanténa a pandemie se nevyhly ani knižnímu trhu, což odrazilo především na vydávání novinek. A ani každoroční udělování cen Magnesie Litera nebylo ušetřeno. Právě kvůli pandemii se udělování prestižní literární ceny přesunulo z každoročního dubnového termínu až na termín červnový. A tady jsou, vítězové letošních cen Magnesia Litera.

Tři krátké prózy, jeden stejný hrdina, který přímo a zcela otevřeně reflektuje svoje pocity, společenské postoje a názory v kombinaci s velmi čistým a vytříbeným jazykem, to je silně autobiografická kniha Daniela Hradeckého Tři kapitoly, která zaujme všechny příznivce české prózy. Několik staletí zapomenutý a znovu oživený román Portrét pěkné Andalusanky se stal právem držitelem nejlepší překladové knihy. Jiří Holub se zcela bravurně vypořádal s komplikovaným jazykem (španělština šestnáctého století) i s poměrně nekonzistentním střídáním spisovného a nespisovného jazyka, vulgarismy a podařilo se mu zachovat i občasnou ironii i slovní hříčky.

Prostor byl samozřejmě dán i literatuře pro děti a mládež, kterou obsadil Bogdan Trojan se svým dobrodružně fantazijním románem o dětech se zvláštními schopnostmi, kteří bojují proti všepřítomnému a všepožírajícímu zlu s názvem Safírový ledňáčci a Glutaman. Prostor čtyř stěn a stísněnost prostoru, která mnohé z nás během pandemie postihla, přenesl do slov Pavel Novotný. Jeho básnická sbírka Zápisky z garsonky nás zavede do velmi malého prostoru, které nám mohou skýtat past i bezpečné útočiště, ale také do prostředí, v němž se odehrávají prchavé životní okamžiky i velké události, jež mohou ovlivnit náš další život. A pokud zrovna nejste fanouškem krásných slov a velkých příběhů může vám dobrou společnost dělat například kniha rozhovorů Niny Špitálníkové s všeříkajícím názvem Svědectví o životě v KLDRnebo studie Jaroslava Petra Desatero smyslů o vnímání světa okolí nejen z pohledu lidí, ale i zvířat.

Nejlepší knihou a tedy i knihou roku se zcela zaslouženě stala Shakespearova Anglie Martina Hilského, nejlepšího překladatele Shakeaspearových děl, který se ve své poslední knize zaměřil na prezentaci společnosti v alžbětinské době v kontextu na tehdejší tradice, lidskou mentalitu i sociální a kulturní vztahy. Velmi barvitě a intimně předkládá čtenářům podobu tehdejší společnosti se všemi jejími neřestmi i ctnostmi.

Všem letošním výhercům gratulujeme a věříme, že se brzy s některým z autorů budeme moci setkat osobně. Protože právě osobní kontakt s autorem je pro čtenáře stejně důležitým jako plnohodnotné a dech beroucí ponoření do příběhů, které nám přinášejí.


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Barokní dvůr Borotín pokračuje v rekonstrukci a prosí o pomoc

Další ročník soutěže neziskových organizací Máme vybráno, která se zaměřuje na obnovu památek, odstartoval. V prvním kole jde o to, kdo vyhraje krajské kolo a postoupí do celorepublikového finále. Do klání se letos opět zapojil i Barokní dvůr Borotín, který majitelé postupně zachraňují před zchátráním a po celý rok se v něm snaží dělat kulturně-společenské akce por dospělé i děti. Hlasování probíhá do 31. května, takže pokud máte chuť podpořit obnovu Barokního dvora Borotín, hlasujte ZDE

Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Walda Gang & Tlustá Berta

Hudba / rock
KD Písek
26.04.2024 od 20:00 hod.

 

Bratři Orffové

Hudba
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
26.04.2024 od 19:00 hod.

 

Svišti v orchestřišti: Koncert na cestu na poštu

Hudba / koncert
Městská knihovna Tábor, Jiráskova 1775, 390 01 Tábor
26.04.2024 od 16:00 hod.

 

folk mezi řekami - jen tak tak a dobrý ročník

Hudba / koncert
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
26.04.2024 od 18:00 hod.