PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Spisovatelé se vrací zpět do knihoven. Jako první představila svoji tvorbu Viktorie Hanišová

Spisovatelé se vrací zpět do knihoven. Jako první představila svoji tvorbu Viktorie Hanišová

Úterý, 26.01.2021 / článek

 

Viktorie Hanišová se velmi brzy po vydání své prvotiny stala jednou z nejčtenějších a nejoblíbenějších českých autorek. Je tak jedním z opravdu velkých tažných koní nakladatelství Host. Její knihy se věnují primárně závažným tématům, jako je rasismus, násilí v rodině nebo sebevražda. 

Přesto se nejedná o primárně depresivní a prvoplánově drastickou literaturu, která by nutila své čtenáře knihu odkládat. Může ho dohnat k slzám, může ho donutit se nad otevřenými tématy zamyslet, přesto je velmi lidská a čtivě napsaná, což je rozhodně jeden z faktorů, který na další a další knihy této populární české autorky táhne.

I v době koronavirové krize, neustálých zákazů a omezení se nyní otevírá kultura v online prostoru, čehož plně využívají nejrůznější divadelní spolky, instituce i třeba samotní hudebníci a jiní performeři.

Sérií autorských čtení přispěla svou troškou do mlýna i Městská knihovna Tábor, která se již potřetí zapojila do projektu Spisovatelé do knihoven. Každý měsíc tak uvede jednoho z předních českých autorů nebo autorek, představí jeho tvorbu a dá nahlédnout pod pokličku jeho života i procesu tvorby.

První autorkou tohoto projektu se stala právě Viktorie Hanišová, která přečetla ukázku ze své zatím poslední knihy Dlouhá trať, v náznacích představila dvě připravované knihy – román a populárně naučnou, které by měly vyjít v tomto roce - a v debatě s Kateřinou Zelovou, která celý stream vedla, přiblížila i svoji práci překladatelky.

Je pravda, že kultura v současné době utrpěla dost silnou ránu pod pás a nám všem jistě chybí atmosféra koncertních sálů, divadelních jevišť a rušných barů. O to víc je třeba vážit si úsilí všech, kdo nám jakýkoli kulturní zážitek přinese do našich obývacích pokojů, do pohodlí a komfortu našich domovů. A plně je podpořit.

Všechny fanoušky literatury tak tímto i my zveme na další autorské čtení, které se uskuteční na facebookových stránkách Městské knihovny Tábor. Se svou tvorbou se 25. února představí překladatel, redaktor a spisovatel Vratislav Kadlec, držitel ceny Magnesia Litera za svoji povídkovou sbírku Hranice lesa.

 


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.