PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Je třeba si na pohádku posvítit! Kniha jihočeského básníka bude v noci zářit

Je třeba si na pohádku posvítit! Kniha jihočeského básníka bude v noci zářit

Pátek, 04.12.2020 / článek

 

Jedinečnou pohádku na dobrou noc, jejíž ilustrace svítí ve tmě, chce nyní vydat strakonický spisovatel Michal Štěpánek s ilustrátorkou a držitelkou ceny Grand Czech Design Nikolou Logosovou a oceňovanou designerkou Zuzanou Lednickou. Příběh o malé tmě, která nalezne ztracenou sebedůvěru a štěstí, má dětem představit tmu v trochu jiném světle. V takovém, ve kterém se nemusejí bát a mohou klidně a spokojeně usínat. Autoři nyní shánějí ve veřejné sbírce na HitHit finance na tisk knížky. Vydat by ji chtěli stihnout ještě před Vánoci.

"Před dvěma lety jsem své dceři Johance vymyslel na dobrou noc krátký příběh o malé tmě, aby se nebála při usínání. A zabralo to! Myslím tedy, že třeba může fungovat i u jiných dětí a rohodl jsem se pro ně vydat knížku. Jak ale zhmotnit něco tak abstraktního, jako je tma? Štěstí mi přálo. Oslovil jsem ilustrátorku Nikolu Logosovou, která měla již po prvním přečtení jasnou představu o podobě hlavní hrdinky a vyčarovala z písmen textu černobílý (jak jinak) svět malé tmy, že to daleko předčilo mé očekávání," popisuje začátek Michal Štěpánek, který od roku 2014 vydal několik básnických počinů a příběhů pro děti. Aktuální knížka pro nejmenší se jmenuje poeticky Nad večerní černí a je jeho třetí autorskou knihou. 

Ke spolupráci přizval také grafičku Zuzanu Lednickou, které se plánovaná kniha zalíbila a navrhla celkový grafický koncept. Původně malou knížku zvětšila a vymyslela luminiscenční prvek. V knize tak budou svítit po nasvícení ilustrace, a také obálka. 

Kniha o rozměru 35 krát 26 centimetrů se bude tisknout ofsetovým UV tiskem a sítotiskem s luminiscenční barvou na tvrdý a odolný „leporelový“ karton ve vazbě layflat, kterému se říká také panorama. Kniha je po otevření plochá jako jednolitá deska a celostránkové ilustrace o to více vyniknou. Rozsah je osm leporelových stran plus obálka.

"Druhá "spodní" vrstva, která se objevuje až po nasvícení potmě, odhalí také osm stran a plno detailů a ilustrací se objevuje právě až za tmy. Navíc čtenář s bystrým okem seskládá z nasvícených slabik další mikropříběhy a skrytá poselství. Je třeba si na knihu posvítit! Zážitek pro děti a rodiče je při čtení na dobrou noc zaručený," prozrazuje Michal Štěpánek.  

Kniha je určena zejména pro předškolní děti a děti prvního stupně, tedy děti od čtyř do osmi let. Vzhledem k vizuálnímu zážitku, hledání skrytých obrázků či nadčasovému příběhu, ocení knihu i mladší a starší děti.

"Kniha ukáže, že tma je důležitá, protože přináší poklidný a hojivý spánek, je úrodnou půdou pro jasné sny. Čím je tma temnější, bez světelného smogu, tím více nám odhaluje hvězd na noční nebi. Knížkou chceme ukázat, že tma v dětském pokoji nemusí být nepřátelská a strašidelná. Není potřeba si schovat nohy pod peřinu. Naše kniha umožní dětem vcítit se do života malé tmy, která má své trápení, setká se s posměchem, ale nakonec nalezne ztracenou sebedůvěru a bude šťastná," doplnil autor.

VIDEO ke knize najdete ZDE

Autoři by rádi vydali knihu ještě před Vánocemi. Na její tisk se rozhodli uspořádat sbírku na HitHit.com ZDE.

"Při náročnosti tisku a ojedinělosti knihy se jedná o nákladný knižní počin. Rádi bychom formou kampaně vybrali prostředky právě na tisk knihy. Budeme vděční, pokud nám s tím pomůžete. Díky tomu tak vznikne kniha, které bude bavit vás i vaše děti a ony budou klidně a spokojeně usínat. Věříme v to," uzavírá Michal Štěpánek.

Sbírka trvá ještě zhruba 16 dní a je potřeba na tisk vybrat 200 000 korun, nyní jsou autoři za polovinou sumy. Jako odměnu pro přispěvatele tvůrci nabízí například knihu Nad večerní černí, návštěvu písecké Sladovny i originální svítící samolepky z ilustrace knihy.  

O AUTORECH:

Michal Štěpánek (1984) studoval na Filozofické fakultě ZČU humanistiku se specializací na religionistiku. V roce 2014 mu vyšla sbírka SVÍ/TÁ/NÍ a v roce 2018 poeticko-filosofická knížečka Světlo v klíčové dírce. Své básně publikoval v almanachu Řezbáři stínů, Básníci Strakonicka, časopisu Tvar, Milk & Honey, na webu básnické skupiny XXVI, Totemu nebo v rozhlasovém pořadu Zelené peří Miroslava Kováříka. Vedle básní se věnuje tvorbě pro děti. Jeho třetí autorská kniha Nad večerní černí vyjde v nakladatelství Lux, které založil.

Nikola Logosová
(1992) je absolventkou UPRUM - Ateliéru Ilustrace a grafického designu pod vedením Mgr. A. Juraje Horvátha. Ilustrovala řadu autorských knih: Opuštěně (Běžíliška, 2015), Rekomando (tamtéž), Přechod Rudým mořem (Meander, 2017), Klub divných dětí (Host, 2019), Svět je kulatý (Pikola, 2020). Za obrazovou reportáž New York zine obdržela první místo v kategorii studentských prací soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2017. Za knihu Pozor doktor! Dějiny medicíny v sedmi dnech (2019) získala 1. místo v soutěži Zlatá stuha a roku 2020 se stala ilustrátorkou roku 2019 v soutěži Czech Grand Design.

Zuzana Lednická (1974) vystudovala navrhování a technologii výroby hraček na Střední uměleckoprůmyslové škole a grafický design u prof. Zdeňka Zieglera na UMPRUM. V roce 1995 nastoupila do Studia Najbrt a od roku 2001 ho s Alešem Najbrtem spoluvlastní a spoluvede. Je držitelkou řady cen za design, mezi jinými i bronzové medaile ze soutěže o Nejkrásnější knihu světa roku 2012 za knihu o Libuši Niklové nebo ceny Type Directors Club 2016 za projekt Typo 9010. Vedle vizuálních stylů pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a knih o designu a výtvarném umění se v poslední době pohybuje v zásadě ve dvou polohách: dlouhodobých společensky odpovědných spoluprací pro dospělé (Spolek Dcery politických vězňů 50. let, Česká alzheimerovská společnost, reSite) a tvorby pro děti (spolupráce s Petrem Niklem a Nikolou Logosovou, knihy Nech ten mech, Pozor doktor!, Svět je kulatý, nebo festival mini).


Fotografie


Autor: David Peltán


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.