PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Na Táborsku se rozsvítily kulturní stánky červeně. Připojily se k celosvětovému happeningu We make events

Na Táborsku se rozsvítily kulturní stánky červeně. Připojily se k celosvětovému happeningu We make events

Pátek, 02.10.2020 / fotoreport + článek

 

Nařízení Vlády ČR, která mají regulovat šíření koronaviru Covid-19, omezují či likvidují kulturu. Shodují se na tom lidé pracující v kultuře a v ní souvisejících oborech od techniky, gastronomie i ubytovací služby. Mnozí lidé se ocitli bez práce, hudební kluby v Jihočeském kraji, ČR i ve světě postupně přerušují nebo ukončují své provozy. V některých městech republiky se připojili provozovatelé kulturních zařízení, pořadatelé kulturně-společenských akcí i lidé z podpůrného personálu k celosvětovému happeningu We make events. Ne jinak tomu bylo v Táboře a Sezimově Ústí, kde se do červeného kabátu v noci 30. září oblékla tři zařízení.   

Happening měl připomenout, že kultura není popelkou. Že je důležitým faktorem nejen společnosti a společenského života, ale také ekonomiky zemí, a že si zaslouží podporu vlád a změnu jejího vnímání. Na podporu ohrožené kultury a zaměstnanců v kultuře se již v červenci konalo setkání Za živou hudbu!, kde zazněly i mnohé plané sliby. Více ZDE.

V Táboře se k happeningu We make events rozsvícením objektu červeně (varovný signál) připojilo například společenské kulturní Centrum Univerzita Tábor

"Jako kulturní dům chceme podpořit ostaní členy v kultuře po celém světě i místně, protože nám vadí zkreslování informací a vymýšlení si omezování na tři dni dopředu a dva dny dozadu, podle toho, jak se kdo právě vyspí a jaké jsou volební průzkumy. Souhlasíme s omezováním pokud je to nutné, ale nesouhlasíme s totalní nekoncepčností a chaotickým rozhodováním, prostě jak to ti nahoře vedou," říká za CUT provozovatel klubu, divadla, galerie a restaurace Pavel Filip

Podle technika, zvukaře a člena realizačního týmu Martina Pistulky může klub proti opatřením a strachu chodit na kulturní akce bojovat, ale...

"Máme plány, jak si s tím poradit. Umíme dodržet rozestupy i zabránit šíření kapének od zpěváků i herců do hlediště. Umíme pořádat akce s menším počtem lidí. Neumíme ale bojovat proti stopce od Vlády ČR a proti byrokratickým kládám pod nohama," dodává s tím, že zároveň jako OSVČ pracující v kultuře, se chce ohradit proti opatřením z jara, kdy mu stát zakázal provozovat živnost, kterou více než deset let budoval. 

"Navíc podporu, která by mi alespoň částečně pomohla hradit náklady s podnikáním spojené - nájem skladu, auta, amortizace techniky, splatka uvěrů - podmínili tím, že si nesmím řádně vydělat v jiném odvětví. Jako čestný chlap chci živit rodinu jakoukoliv prací, ale zároveň ze strany státu očekávám náhradu škod, které mi působí," doplnil Martin Pistulka.  

Do akci se zapojil také klub Milenium na Pražském sídlišti v Táboře. Ten měl po letech znovuotevřít v dubnu, to však zhatila koronavirová krize. Pořadatelé a provozovatelé klubů a kulturních stánků vědí, že na léto nemá cenu objekty otevírat, a tak Milenium otevřelo až o městské slavnosti Táborská setkání v polovině září. Kvůli koronavirovým opatřením však pouze na jeden víkend.   

"Za eventovou firmu Jaudio, která technicky zajišťuje akce různých velikostí a za kulturní centrum Milenium v Táboře jsme se zapojili do iniciativy WE MAKE EVENTS, abychom upozornili na ohrožených 160 000 lidí, kteří pracují v eventovém průmyslu v ČR. Nejedná se totiž pouze o zpěváky a vystupující, ale především o lidi, kteří nejsou na akcích tolik vidět - produkční, zvukaři, osvětlovači a spoustu dalších. Od března eventový obor je velmi omezen, nyní zcela zastaven. Díky všem, kteří jsou v tomto boji s námi!" říká za klub David Dvořák.

Pomalu se zhasíná...


Červeně se také rozsvítil diskotékový klub Apollo v Sezimově Ústí. "Ve své podstatě se noční kluby na základě mimořádných opatření zavřely, ale nikdo to neřekl otevřeně, jen byly nastaveny pro provoz velmi obtížně splnitelné (a nerentabilní) podmínky. Nikdo mi nezakázal poskytovat služby v tomto oboru, ale pořadatelé akce ruší, jelikož je vyhodnotí jako nerealizovatelné, převážně na základě vládních nařízení, je to otázka logiky a v neposlední řadě (nabízí se napsat: jednoduché - i když tomu tak není) matematiky. Navíc tu jsou - z globálního pohledu na kulturní sektor - závazky vůči interpretům a také návštěvníkům. Jarní blackout postihl téměř všechny bez rozdílu, omezení pro kulturu a sport přišlo ovšem s předstihem, rozvolňování bylo pro tyto sektory také diskriminující, ale byl alespoň nějaký výhled, v současnosti je pozornost orgánů (opět) zaměřena pouze na určité cíle, bez nebo s hodně mizernými vyhlídkami. To se navíc za posledních několik dnů dramaticky změnilo a dolehlo na "zbytek" aktivit. Většina firem poskytujících event/rental služby je od března výrazně omezena, v tom lepším případě, nynější podzimní stopka proto může být likvidační, neboť přichází po sezoně, která ale v podstatě neproběhla," popisuje situaci moderátor a Dj Daniel Čechťa Čechtický, který se do We make events zapojil nasvícením Apolla. 

Disco Apollo 24. září do odvolání ukončilo svůj provoz"Děkujeme za dosavadní podporu a přízeň, ale za aktuálních podmínek není reálné provozovat klub v běžném režimu. Budeme doufat v lepší zítřky, nicméně omezení si tak nějak "zasedlo" jen na určité obory a systematicky znemožňuje jejich rozvoj. Kultura, zábava a gastronomie zřejmě nejsou žádoucími sektory, alespoň z pohledu těch, co vědí vše, ale přesto se nezajímají o detaily. Neustále se přizpůsobovat nařízeným změnám není lehké a momentálně je to již neudržitelné. Než dojde k návratu do normálu, což je v této době dost relativní pojem, bude APOLLO zavřeno," vysvětlují provozovatelé na FCB stránkách diskotéky. 

Mezi další zavřené patří budějovický klub Velbloud, který zavřel už o jarní vlně. Nyní prozatím přerušil provoz další z budějovických klubů K2

"Již nemáme sílu a ani nic vlastně. Unáhlené, nepromyšlené a prapodivné kroky vlády již dál neustojíme. Hudební klub K2 prozatím přerušuje svůj provoz. Vládní kamuflerka, aby nemusel stát kultuře pomáhat - vždyť my Vás nezavíráme, můžete hrát na židlích do desíti. A DOST! UŽ NE! Netušíme, kdy opět otevřeme. Veškeré prodané vstupenky online zůstávají v platnost. O náhradních termínech a dalších krocích Vás budeme informovat. My za to vše bohužel nemůžeme a věřte, že jsme se od března snažili více než dost. Plácání v tom kulturním bahně, které zde vláda zanechala, bez jasných kroků pomoci ruku v ruce se zákazy, je kultura v koncích! Děkujeme za Vaší přízeň, buďte hlavně zdraví, choďte k volbám a doufáme, že na nás nezanevřete. Uvidíme, kdy zase kulturně a svobodně ,,Poletíme?,," píší na provozovatelé na facebookovém profilu klubu K2. 

Táborský klub MC Jordán, který otevřel v nešťastné době první vlny koronavirové krize, má nyní otevřeno pouze na akce. Další kulturní instituce nejen v Jihočeském kraji začínají kvůli chaotickým vládním rozhodnutím a naprostou nesystematičností a absencí plánování vrávorat nad propastí finanční i psychickou a na poslední chvíli jsou nuceni měnit své programy, které už nejednou přeorganizovaly. 


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.