PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nudíte se v karanténě? Přečtěte si knihu, máme pro vás několik tipů

Nudíte se v karanténě? Přečtěte si knihu, máme pro vás několik tipů

Sobota, 18.04.2020 / článek

 

V této době, kdy jsme všichni nuceni být doma – ať už sami, nebo se svojí rodinou či partnerem – je ideální čas na to, věnovat se tomu, nač za „běžného provozu“ nemáme až zas tolik čas. Můžeme posilovat,  dělat jógu, zdokonalovat se ve vaření nebo cizích jazycích. Mimo jiné se konečně můžeme vrhnout i na knížky, na které nám kvůli práci a dalším povinnostem nezbýval čas. A pokud v těchto vodách tápete, máme pro vás několik tipů.

Začneme pozvolna oddechovou literaturou, nad kterou čtenář nemusí nijak výrazně přemýšlet, přesto mu však přinese potěšení z četby a zajímavého či napínavého příběh. První takovou knihou je Ocejchovaná od nakladatelství Metafora, která líčí silný příběh čtyřiatřicetileté Rebekky. Ta se po 17 letech vrací do Afriky, kde prožila část svého dospívání. Zjišťuje, že její dcerka, která údajně zemřela, je stále naživu a že spousta věcí v jejím životě byly jen lži a machinace jejího otce.
Ocejchovaná je velmi čtivý román pro ženy s přidanou detektivní zápletkou ukazující problémy a politické fungování dnešní Afriky, kde jsou z dětí vychováváni vojáci a lidský život zde má pramalou cenu.

Nakladatelství Host nedávno vydalo rozsáhlou sbírku povídek od předních českých – a hlavně tedy brněnských – autorů s názvem Krvavý bronx. Touto knihou Brno vrací úder Praze a jejím autorům, kteří se před pár lety podíleli na vydání podobné knihy (Praha noire) a odhaluje tak čtenáři temné kouty brněnského bronxu s jeho podivnostmi, obyvateli i historkami, které často hýří vtipem i absurditou, ale vypráví i o tématech závažnějších.
To vše napříč nejrůznějšími obdobími díky čemuž tak vzniká opravdu pestrá mozaika příběhů, která jistě osloví každého čtenáře.

Trochu závažněji

Od odpočinkové literatury se nyní přesuneme k literatuře závažnější, možná i takové, která zaujme spíše okrajové publikum.

Pět ročních období
z nakladatelství Vyšehrad je knihou o smrti, o smutku, o zodpovědnosti a jednom velkém slibu. Příběh Filipa, který tragicky přijde o manželku, slavnou ilustrátorku dětských knížek o sovičce Kuliočkovi, se musí vyrovnat nejen s vlastním žalem, ale s výchovou jejich malé dcery, pro kterou slíbil dovyprávět poslední z Kuliočkových příběhů.
Jiří Klečka zde vykresluje silný příběh o tom, jak se člověk vyrovnává se smrtí blízkého člověka, pohrává si s jeho myslí a pocity a čtenáře zavede až na samou hranu světa skutečného a světa snů, který je tomu našemu blíž, než se může zdát.

Pokud se chcete během karantény trošku vzdělat v kontroverznějších tématech, určitě doporučujeme nejnovější knihu Sex v pěti dílech světa od Miloslava Stinga. Spolu s tímto nejslavnějším českým etnografem a cestovatelem procestujeme pět kontinentů a nahlédneme do historie milostných a především sexuálních praktik jejich obyvatel.
Celá tato publikace je navíc obohacena o krásné uhlové ilustrace znázorňující nejen milostné rituály, ale i samotnou místní kulturu a zvyklosti.

Něco (nejen) pro dospívající

Samozřejmě nesmíme opomenout ani dospívající skupinu čtenářů, kteří mnohdy bývají těmi nejnáročnějšími čtenáři.

Za zmínku v tomto případě stojí nejnovější kniha z nakladatelství Yoli Co jsme si nikdy neřekli. Šestnáctiletá Mehreen se potýká s úzkostí, depresí a celkovým chaosem ve své vlastní hlavě. Tyto stavy ji doženou až ke nejkrajnějšímu řešení – k úvaze nad tím, jak skončit s vlastním životem, který teprve začíná.

Pokud jste spíše fanoušky fantasy, určitě sáhněte po knize Medvěd a slavík, který propojuje náš svět se světem mytických bytostí, reaguje na střed křesťanské církve a starých tradic a navíc přináší neotřelou, bojovnou hlavní hrdinku s divokou duší, která se vzpírá všem společenským konvencím. Nechybí zde ani velmi zvláštní druh lásky, která boří všechna klišé současné young adult literatury. Celý příběh je navíc zasazen do prostředí chladného Ruska, které je pro mnohé z nás neprobádanou zemí s bohatou kulturou a v mnohém i velmi odlišnou kulturou.

V žánru fantasy literatury ještě chvilku zůstaneme. Císařovy čepele je vynikajícím první dílem trilogie z produkce nakladatelství Fantom print, která už je ale určena dospělým čtenářům. V této knize vás čeká vše, co od pořádné fantastiky očekáváte. Mstu za smrt krále, politické machinace a boje o opuštěný trůn a moc nad mocnou říší. To vše na pozadí středověku, kdy hlavní slovo udává síla meče – případně magie, kterou zde někteří vládnou. V současné době navíc vychází i jakýsi nultý díl této série, s názvem Lebky, který se vrací na její úplný začátek a k osudu jedné z vedlejších postav, která ovšem v původní sérii sehraje velice důležitou roli.

Pokud vás některá z těchto knih zaujala, určitě využijte možnosti e-výpůjček knihoven, nebo se podívejte na weby nakladatelství či e-shopu knihkupectví a zkuste si některou z nich objednat a podpořit je tak v době, která není pro nikoho úplně jednoduchá. Navíc vás u nich čeká poměrně velké množství slev, dárků k nákupu nebo dopravy zdarma, což je určitě něco, čeho se vyplatí využít.


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.