PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Filmový festival Jeden svět bude aktualizovat systém i na jihu Čech

Filmový festival Jeden svět bude aktualizovat systém i na jihu Čech

Pondělí, 19.03.2018 / článek

 

Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém. To je heslo letošního ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se tradičně koná také ve třech jihočeských městech - Českých Budějovicích (19.- 23.3.), Českém Krumlově (22. - 24.3) a Táboře (22. - 25.3.). Snímky nabídnou silné příběhy a dají divákům nahlédnout do problematiky uprchlíků v ČR, rodičovství, levné pracovní síly, světa dezinformací a sociálních sítí i odpadu ve vodě či válkou zmítaných oblastí.

Program Jednoho světa na jihu Čech zahájí České Budějovice, kde se bude od pondělí 19. března denně promítat ve Studiovém sále Českého rozhlasu. Diváci v Budějovicích zhlédnou 12 dokumentárních snímků, festival tam zahájí od 19 hodin film o internetové cenzuře Čističi

“Dramaturgie festivalu je postavená silných příbězích, které zprostředkovávají aktuální kauzy a důrazu na kvalitní umělecké a řemeslné zpracování. Lidská práva vnímáme v širokém kontextu a na ten upozorňujeme i tam, kde není na první pohled zřejmý. Nedílnou součástí festivalu jsou proto pofilmové debaty a doprovodný program. Dramaturgii dále určuje také zaměření na nové trendy, aktuální vývoj světového dokumentárního filmu a snaha vytvořit prostor pro setkávání filmových fanoušků, odborníků a profesionálů,” říká koordinátorka a dramaturgyně budějovické části festivalu Marie Frnochová.

Během týdne pak budejovický Jeden svět bude skrze filmy řešit například válku v Sýrii a migrační vlnu (Město duchů, Cizinec v ráji), státy na pokraji ekonomického a politického kolapsu (Ženy venezuelského chaosu, Tohle je Kongo), ochranu životního prostředí a zvířat (Poslední svého druhu, Azurová) nebo sportovní svět v Rusku (Za hranicemi možností).

Těžká cesta

V Českém Krumlově třídenní promítací a doprovodný program Jednoho světa zahájí ve čtvrtek 22. března od 17 hodin silným snímkem Rádio Kobaní, následuje film Azurová a debata. V Krumlově se bude promítat v Městském divadle a v Divadelním klubu Ántré, tamní osmý ročník nabídne osm snímků - kromě zmíněných například road movie Kolyma, cesta z kostí, Vzdálený štěkot psů, V zajetí, Mečiar, Rebelská střední v Berlíně nebo Nic jako dřív, který zachycuje čtyři mladé lidi před maturitou, v posledních chvílích bezstarostnosti, odkud neodvratně směřují do světa dospělých, v němž už nic nebude jako dřív.

"Doufáme, že vás tato dlouhá a nelehká cesta změní. Že bude nejen úmorná, ale i inspirativní. Že na vlastní kůži zažijete, že svět je někdy bezútěšný a nepřátelský, jindy však vlídný a plný porozumění. Že je místem konfliktů a bezpráví, ale i místem naděje a šťastných konců,"
říká k programu koordinátorka Václava Šnokhousová.

Návrat do kina

V Táboře zahájí čtyřdenní filmový maraton ve čtvrtek 22. března od 19 hodin debatou a snímkem Nerodič. Program o deseti filmech Jednoho světa Tábor se po několika letech vrací do kina Svět.

"Chceme po letech opět vyzkoušet staronové prostory a pokusit se nalákat novou diváckou skupinu. Věříme, že návštěvníci také ocení promítání v nejvyšší kvalitě, kterou nyní táborské kino nabízí," vysvětluje koordinátorka Lucie Šebánková. Kromě kina se bude tradičně promítat také v kavárně a galerii MP7 na Žižkově náměstí, tam diváci zhlédnou například příběh rapperky a aktivistky Silvana, film o levné práci Hranice práce, Rádio Kobaní a další. Nedělní odpoledne pak bude opět patřit dětským projekcím.

Festival v jihočeských městech nabízí také pestrý doprovodný program od bazárků módy, happeningy, výstavy, koncerty, workshopy či slam poetry. Podrobnosti o programech zájemci najdou na webu www.jedensvet.cz.
Vstupné na festival Jeden svět se pohybuje kolem 50 korun za projekce, slevy mají studenti, hendikepovaní a senioři.
 


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.