PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Mariánská odhalí tajemství a krásu drahokamů z vesmíru. Do kin jde i film podle Hájíčka

Mariánská odhalí tajemství a krásu drahokamů z vesmíru. Do kin jde i film podle Hájíčka

Úterý, 06.09.2016 / článek

 

Od 7. září bude v českobudějovické Galerii Mariánská otevřena prodejní výstava vltavínů. Expozici realizuje Galerie Mariánská ve spolupráci s Muzeem vltavínů v Českém Krumlově, které vltavíny zapůjčilo. K vidění budou jak samotné drahokamy různých rozměrů a tvarů, tak i ručně vyráběné šperky s těmito vzácnými kameny. Pokud se návštěvníkům nějaký kámen či šperk zalíbí, mohou si ho zakoupit v místní Kavárně a recepci Galerie Mariánská. Do kin zárověň vstoupí film podle spisovatele Jiřího Hájíčka Zloději zelených koní, v němž hlavní roli ztvárnil Pavel Liška.    

Vltavíny jsou světovou raritou z jihočeských nalezišť a to na západním okraji Českobudějovické pánve. Údajně mají tyto kameny, respektive přírodní skla, léčivé účinky, a to díky svému vesmírnému původu. V jižních Čechách dle lidové tradice býval s vltavíny spojené i některé svatební obřady, při nichž musel ženich dát vltavín nastávající nevěstě jako důkaz svých citů. Vltavíny jsou hledaným artiklem, zároveň však také častým důvodem ilegální těžby.

V muzeu v Českém Krumlově, které vltavíny do Galerie Mariánská zapůjčilo, si návštěvníci nejen prohlédnou jejich nejkrásnější sbírku, ale zábavnou formou se dozví spoustu zajímavostí. Expozice muzea je vytvořená jako interaktivní hra, která návštěvníky provede celým příběhem - od srážek planet a asteroidů přes velká vymírání živočichů až po vznik vltavínů a jejich vlastnosti i užití ve špercích. V muzeu si mohou návštěvníci prohlédnout film o vltavínech - významný český geolog Václav Cílek je tak provede vznikem vltavínů velmi příjemnou formou.

Návštěvníci si mohou v muzeu prohlédnout také vzorky meteoritů, nebo virtuálně navštívit nejhezčí krátery na Zemi, interaktivně projít samotným vznikem impaktního kráteru, nebo si hodit vlastním meteoritem na zeměkouli a zjistit, co se bude dít.

Nejznámější a nejbohatší naleziště vltavínů leží v relativně úzkém pásu mezi Pískem a Novými Hrady, na západním okraji Českobudějovické pánve. Z těchto lokalit pochází 99% všech nalezených vltavínů. Méně bohaté lokality se nacházejí v Třeboňské pánvi a na jižní Moravě, vzácně lze vltavíny objevit i v Chebské pánvi, u německých Drážďan a rakouského Radessenu.

Film podle skutečných událostí

Film Zloději zelených koní, natočený podle knihy budějovického spisovatele Jiřího Hájíčka, je sociálním dramatem úzce zaměřeným na jihočeský region. Muzeum vltavínů zajišťovalo odborné poradenství a dohled při natáčení, především ale do filmu zapůjčilo veškeré vltavíny, které se na plátně objeví. Do kin film jde 8. září. 

"Zloději zelených koní je příběh se silným regionálním akcentem. Nikde jinde než na českém venkově se odehrávat nemůže, protože nikde jinde vltavíny prostě nenajdete. I když je to příběh do jisté míry dobrodružný, k romantice má daleko. Jirka Hájíček totiž napsal příběh, který je velmi fyzický. Fyzický je předmět touhy našich hrdinů - vltavíny. Už samotné dobývání těchto kamenů je fyzický akt. A fyzické jsou i vztahy mezi našimi hrdiny," říká režisér Dan Wlodarczyk. V hlavní roli snímku hrají Pavel Liška a Marek Adamczyk, dále zde hraje například Bolek Polívka.  

Děj filmu byl natočen ve skutečných reáliích hledačů vltavínů. Zběhlý učitel geologie Pavel (Marek Adamczyk) a nezaměstnaný zemědělec Kačmar (Pavel Liška) se živí jako nelegální kopáči vltavínu, zelených polodrahokamů z jižních Čech. Nevyrovnaná dvojice k tomu má rozdílné důvody. Pavel nechce být závislý na novomanželce Karolíně (Jenovéfa Boková), Kačmar potřebuje zabezpečit rodinu. Existence na hraně zákona jim dává peníze, svobodu a nezávislost vykoupenou těžkou fyzickou dřinou, obavami před policií a převráceným životním režimem. Karolína chce, aby Pavel nechal kopání. Nevede ji k tomu pouze touha po normálním životě, ale také traumatická zkušenost s Kačmarem, o které její manžel nemá tušení.

Recenzi na knihu Zloději zelených koní redakce Kulturne.com připravuje, vyjde o víkendu.


Fotografie


Autor: David Peltán