PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Audiokniha Mé nebe za tvou zem je silnou výpovědí citů

Audiokniha Mé nebe za tvou zem je silnou výpovědí citů

Neděle, 29.05.2016 / recenze

 

Básník odjakživa svou tvorbou odhaluje svými verši čtenářům kus své duše. Odkrývá ji, obnažuje a nechává ji volně se vznášet mezi metaforami slov a promlouvat ke čtenářům tak, jak to dokáže jen on. Každé takové odhalení je velmi osobní a intimní záležitostí, protože odhalit jiným lidem naplno své nejniternější pocity je věc, které se neodváží každý. Dva z největších básníků své doby Robert Browning a Elisabeth Barrerttová, později známá jako Elisabeth Barrertt Browningová, se ve svých verších odhalili více než kdokoli jiný.

A zašli ještě mnohem dál. I když si to tehdy ještě neuvědomovali, měla se jejich nejsoukromější, citem oplývající korespondence, která je stejně poetická jako jejich básně, dostat mezi jejich čtenáře a obdivovatele. Stalo se tak o mnoho a mnoho let později, kdy se na pultech knihkupectví objevily tyto dopisy v knižní podobě a odhalily skutečný vztah těchto dvou básníků, kteří k sobě chovali velmi silný přátelský vztah, jenž se měl brzy přetavit v ryzí lásku. A jelikož je dnešní doba příznivá pro převádění knih do jejich audio podoby, můžeme si tyto dopisy dnes vychutnat právě i jako audioknihu.

V jednotlivých dopisech se dozvídáme nejen o hlubokém přátelství, které během let mezi těmito dvěma básníky vzniklo, ale také o lásce, které se oba jistou dobu bránili ze strachu, aby nadobro nezničili právě tolik silné pouto přátelství.

Jak ale víme nakonec tuto křehkou hranici mezi přátelstvím a láskou překročili a stali se tak věrnými a oddanými partnery a nakonec i manžely, které spojovala nejen láska jednoho k druhému, ale také láska k literatuře a psaní.

Ale jejich dopisy nejsou jen o vztahu mezi nimi, jsou také o jejich postojích k lidem a ke světu a nahlédneme i do nitra jejich básnické tvorby i nejsoukromějších myšlenek, které se odvážili svěřit jeden druhému aniž by tušili, že je jednoho dne bude číst a znát prakticky celý svět.

Při poslechu této audioknihy se mi často zdálo, že je korespondence Roberta Browninga a Elisabeth Barrerttové pro hlasité čtení jako stvořená. Jejich dopisy jsou neuvěřitelně poetické, plné vášně a citů, které se už se dnes příliš nenosí. Nebo se alespoň nedávají tolik najevo. Jiří Adamíra a Irena Kačírková dokázali tyto dopisy pozvednout na úplně novou úroveň a svých narátorských úkolů se zhostili více než dobře. Jejich přednes je naprosto dokonalý a to jak již zmíněných dopisů tak i básní obou představitelů, kterými je jejich korespondence doplněna. Mé nebe za tvou zem je neobyčejnou audioknihou, která si mezi milovníky poezie rozhodně najde svoje příznivce a pevně věřím tomu, že okouzlí nejednoho z nich, stejně jako mne.
 



Audioknihu na Audiotéce naleznete ZDE


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Náhodný Výběr - 10 let + UDG + Láska

Hudba / koncert
Hotel Palcát Tábor
20.04.2024 od 18:30 hod.

 

Tros Sketos

Divadlo
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
20.04.2024 od 19:00 hod.

 

morava + fantom

Hudba / hudební večer
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
20.04.2024 od 20:00 hod.

 

Undergroundová pouť z Ameriky do Fabriky

Hudba
MC Fabrika, Jeronýmova 6, Č. Budějovice
20.04.2024 od 13:00 hod.