PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Věděli jste, že děti neodnášejí jen čerti?

Věděli jste, že děti neodnášejí jen čerti?

Sobota, 12.12.2015 / recenze

 

Připomíná mi to momentálně dost propíranou "zlatou mládež". Parta rozmazlených smradů se opíjí, krade, fetuje a vysává rodiče z peněz, a jelikož rodičům přerůstají přes hlavu, zavřou je na pustý ostrov. Nejde však o ostrov ledajaký, tento je vybaven špičkovými pohybovými senzory, kamerami a partou vysloužilých vojáků, kteří nic nedokázali a své pošramocené ego si vybíjejí na těchto dětech. To, že je něco takového opravdu reálné, jsem se dozvěděla až díky filmu Výchovný tábor. Ne, že by to byl film bůhví jak zajímavý. Spíše naopak, ale řadí se mezi filmy, které vám ze sebe něco dají. A proto si zaslouží, aby se o nich minimálně psalo.

To, že je hlavní hrdinkou Mila Kunis, dodává filmu hodnotu. Ostatní herce téměř, nebo spíš vůbec, neznám. Když si tento film "vygůglíte" vyskočí na vás pouze: "Mila se ukázala nahá". Nikde se nepíše, že by se této problematice měl začít někdo věnovat. Jak film říká přes 200 tisíc dětí ročně je zavřeno do výchovných táborů. Toto týrání, a nebojím se to tak nazvat, probíhá téměř na celém světě. Je pravda, že někteří "fakani" si to nejspíš opravdu zaslouží, ale nejeden tábor používá techniky, které s klidem označuji jako brutální. Když bych měla vyjmenovat, tak je to: týden o hladu, zavření do kobky na jeden měsíc, lití několika litrů vody trubičkou do úst, chození s otěžemi na nohou a rukou, veřejné bičování od ostatních zajatců a další a další. Připomíná mi to (a film to potvrzuje) fanatické sekty, kde se neuznaní doktoři (mnohdy psychologové) pouští do praktik, které věda rozhodně nikde nepopisuje.

Nejen, že jsou zajatcům vymývány mozky, ale většina dívek je sexuálně zneužívána a vystavena smrtelnému ohrožení pokud něco poví. Nejeden mladík, snažíce si zachránit život útěkem z tábora, podlehne zraněním, které na něm páchají strážci při chycení. Je až s podivem, kolik rodičů se každý rok uchyluje k takovému kroku a pošle své dítě neznámo kam. Nemluvě o částkách, které platí za to, aby o jejich děti bylo řádně postaráno a vrátily se jim domů napravené. Většina dětí je poté psychicky narušena, další spáchá sebevraždu a z těch, kteří přežijí, se později stávají narušení lidé či stejní agresoři. 

Co se týče filmu, jedná se o psychologický thriller. Ale dle mého až na pointu a samotnou podstatu problematiky, která hraje ve snímku hlavní roli, zde drama chybí. Nevím, zda je to špatnou režíí nebo antiumem herců, ale nějak jsem se netřásla strachy, jestli vše dobře dopadne. V momentě znásilňování jsem se neušklíbala a při dopadení zlotřilého doktora jsem necítila žádné zadostiučinění. Film na mne emoce nepřenesl. O hudbě nelze ani mluvit, o efektech jakbysmet, jen snad prostředí Fidži, kde se vše odehrává, napomáhá svým větrným klimatem k lehké dramatičnosti jednotlivých scén. Celkově bych to shrnula jako průměrné. Ale je pravda, že po zjištění hereckého obsazení na začátku filmu, jsem asi ani víc nečekala.

Za mě dnes 63%


Výchovný tábor - Boot Camp
Thriller / Psychologický
USA / Kanada, 2007, 95 min
Režie:Christian Duguay
Kamera:Christian Duguay
Hudba:Normand Corbeil
Hrají:  Mila Kunis, Gregory Smith, Peter Stormare, Christopher Jacot, Tygh Runyan, Regine Nehy,Sarah Lind, Serge Houde, Alejandro Rae 


Autor: Kateřina Šímová


Téma: Kino a film





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.