PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Svědkyni ohně jsem spolkla během chvilky

Svědkyni ohně jsem spolkla během chvilky

Úterý, 06.10.2015 / recenze

 

Stalo se vám někdy, že jste knížku doslova zhltali během pár dní? Mně tedy ano a mockrát. Naposledy jsem takhle doslova spolykala Svědkyni ohně – další díl ze série Případy komisaře Jonny Linny – od dosti profláklého severského spisovatele Larse Keplera. Vy jste už mohli na Kulturne.com číst  recenze na první a druhý díl (Hypotizér a Paganiniho smlouva), takže víte, že Hypnotizér se líbil a z Paganiniho smlouvy jsem byla poměrně zklamaná. 

Proto jsem do dalšího dílu této série přistupovala s jistým odstupem a možná i lehkou nedůvěrou, protože druhé zklamání od téhož autora bych už asi nedala. Ale… byla jsem opět vtažena do parádně vykresleného příběhu, který byl příjemnou a rozhodně vítanou změnou – alespoň po tom zklamání z Paganiniho smlouvy.

O napětí a akci ve Svědkyni ohně rozhodně není nouze a užijete si i pravého detektivního pátrání. A do jakého spletitého příběhu nás Lars Kepler vtáhne tentokrát?

Ocitáme ve Středisku speciální výchovné péče – je to v podstatě soukromá léčebna a klinika pro problémové dívky, které jsou často drogově závislé. Právě zde se stane podivná, brutální vražda. Obětí je jedna z místních slečen, mladičká Miranda. Ta je nalezena na izolačním pokoji, kam byla umístěna po rvačce s jinou z dívek. Miranda leží na posteli, ruce má položeny na očích a všude je tolik krve, že si to ani nedovedete představit.

Miranda není jedinou obětí, kterou té noci a na tom samém místě potkala smrt v podobě cizince v holínkách. Smrt si našla i místí vychovatelku Elizabet, která vraha na malinkatý okamžik spatřila. Jen Miranda a Elizabet tak vědí, kdo je jejich vrahem. Ale jak je známo, mrtví svoje svědectví už nikdy nevydají. Nebo snad ano?

Jak už jsme se v prvním díle této detektivní série přesvědčili, využívá často policie služeb jistých médií nebo lidí s hodně zvláštními schopnostmi, aby jim pomohli vypátrat vraha, nebo jakkoli napomohli vyšetřování hodně složitých, komplikovaných a náročných případů.
I ve Svědkyni ohně se s tímto setkáme, i když poněkud jinak než tomu bylo v Hypnotizérovi. Tentokrát se totiž tento zdroj ozve sám. Je jím Flora Hansenová, kterou údajně navštívil duch mrtvé dívky a velmi vehementně a urputně se dožaduje pozornosti a samozřejmě i vyřešení své vraždy. A tak se opět rozjíždí náročné, napínavé a intenzivní pátrání po vrahovi.

Svědkyně ohně jsem přečetla vyloženě jedním dechem, k čemuž opět přispěly i krátké kapitoly. Čtenáři tak stránky ubíhají pod rukama velmi hladce a vzhledem k tomu, jak moc dobře je příběh napsán a jak je propracován do nejmenších detailů a podrobností, se Svědkyně ohně čte vyloženě sama. Po Paganiniho smlouvě se opět ukázalo, že je Lars Kepler výborným vypravěčem a že dokáže vytvořit příběh, kdy je čtenář vyloženě nucen teoretizovat nad tím, kdo za všechny brutální vraždy vlastně může. Vše však může být zcela jinak. 

HODNOCENÍ: 98%

 


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.