PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Ghoul. Horor nebo tragédie?

Ghoul. Horor nebo tragédie?

Sobota, 15.08.2015 / recenze

 

Trojice filmařů alá Záhada v Blair witch se vydá na Ukrajinu. Mladý pár a jejich kamarád, který do natočení dokumentu o kanibalismu, vloží veškeré finance, jedou do domu muže, který je známý svou hrůznou pověstí. Vše se odehrává dávno poté, co se stala děsivá tragédie, kdy dva muži snědli malého chlapce. Jeden z nich, následně zmizel a za vraždu byl odsouzen muž, do jehož domu se trojice vydává. Na jejich cestě je doprovází průvodce s tlumočnicí a věštkyní Innou, která mluví s duchy.

Na Ukrajině probíhal hladomor v letech 1932 až 1933, tisíce lidí umřelo hlady a stovky z nich se dopustili kanibalismu. Film mimo jiné vypráví příběh ženy, která uvařila jedno ze svých dětí, aby jím nakrmila své další potomky. Mimo to jsou zde autentické záběry již uvězněného Andreje Čikatila, který během 12ti let spáchal přes 50 brutálních vražd. Svě oběti jedl a doslova si užíval každé sousto. Jeho typickým symbolem, který zanechával na svých obětech bylo, škrábnutí na bocích. Tyto znaky byly důkazem, že oběť zemřela právě rukou či spíše pusou Čikatila.

Musím říct, že nejsem příznivcem hororů ani jiných "fantasmagorií", a tak toto na mě bylo moc. Každou druhou scénu se mi chtělo zvracet a strachy jsem se dvakrát málem počůrala. Už jen samotný obličej Čikatila ve mně zanechával hrůza a o cárech masa na zemi a rozstrhaných lidských orgánech, které byly snad všude, ani nemluvě. Film byl nechutný a strašidelný :) Ale je pravda, že já se bojím i u Věřte nevěřte! No udělejte si obrázek sami....

Zajímavostí je, že se jedná o první český horor, který byl uveden ve 3D. Petr Jákl, který je režisérem snímku, dostal v letošním roce ocenění od mezinárodní poroty filmového festilu ve Slovinsku, za stylové pojetí filmu a výjimečně přirozené herecké výkony. Což je z filmu opravdu znát. Je dobře, že se Jákl neuchýlil k obsazení známých tváří, ale sáhl po hercích neznámých, kteří opravdu působili věrohodně. Těžko by něco podobného dokázal s Janžurkou a Trávníčkem.

Též natáčení sexuální scény prý bylo zajímavé. Své o tom vyprávěla hlavní představitelka (Alina Golovlyova) : "Dodnes netuším, co se stalo představitelce Kataríny Alině, ale přímo na place dostala po prvním pokusu o natočení této scény záchvat pláče. To se okamžitě přeneslo i na jejího hereckého partnera, kterého situace v temném prostředí paralyzovala, a vzal si do hlavy, že za její stav může on," řekl Petr Jákl. Řada herců ani nechtěla vystoupit z letadla při pohledu na ukrajinské letiště a to ještě nevěděli co je čeká. Natáčení v lese, kde se hrůzné činy opravdu uskutečnily a v domě, v němž údajně dodnes sídlí Čikatilův duch, bylo více než děsivé.

Pach krve a čerstvého masa, zvuk skřípějícíh zubů nad vašimi hlavami, to vše prolínající se s autentickými záběry z té doby, doprovázené děsivou hudbou, na jejíž produkci se podílel Rob Cohen, to vše vás jistě nenechá chladnými.... i když, kdoví.... Za mě dnes 60%.  

Ghoul
Horor / Thriller

Česko / Ukrajina, 2015, 86 min

Režie Petr Jákl ml.

Scénář: Petr Bok, Petr Jákl ml.

Kamera: Jan Šuster

Hudba: Karel Havlíček

Hrají: Jennifer Armour, Jeremy Isabella, Paul S. Tracey, Debra Garza, Alina Golovlyova


Autor: Kateřina Šímová


Téma: Kino a film