PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Zachráněné loutky z Vožice čeká první hra

Zachráněné loutky z Vožice čeká první hra

Pátek, 28.09.2012 / zpráva

 

V sobotu 29. září od 19 hodin sehraje v sále za bowlingem amatérský divadelní soubor VOŽIVOT z Mladé Vožice reprízu hry Stvoření světa – neumělou komedii se zpěvy a tanci. Druhý den, v neděli 30. září, pak v časech 15 a 17 hodin na stejném místě vystoupí soubor s premiérou pohádky Loutky, na scénu!

Oživnou tak figurky, které ležely přes dvě desetiletí pod prachem na půdě zvláštní školy. Dnes jsou v muzeu, ale nespí. A právě to je pohádkou. Pojednává totiž o tom, jak to vlastně s těmi mladovožickými loutkami od samého začátku celé bylo a jak se stalo, že jsou dnes v muzeu. Objevují se v ní maňásci i marionety.
„Naše první loutková pohádka  Loutky, na scénu! je opět z naší autorské dílny. Napsala jsem ji já letos v létě a s pěti členy souboru jsme ji nazkoušeli ještě o prázdninách během dvou týdnů,“ prozrazuje vedoucí souboru, režisérka, herečka a autorka Kateřina Pokorná. Vše je vyprávěno pohádkovou formou pro děti. Ty se dočkají úžasného draka, oblíbeného maňáska prasátko, ježka i černocha.
„Prostě to bude výběr těch nej loutek, do kterých jsme se při jejich opravách v létě zamilovali. Využili jsme při zkoušení toho, co jsme se naučili v rámci workshopu, který se konal v průběhu toho letního týdne v šapitó, kde nás učili základy práce s loutkou studenti loutkového herectví z DAMU,“ říká Pokorná.

Jednu premiéru má i repríza hry Stvoření světa, doznala totiž personálních změn. Roli anděla Bohumila opustil František Vopátka, zahraje si ho proto nový člen souboru Jarda Jaroš.
„Od října se chystáme zkoušet další zbrusu novou autorskou činoherní hru Moje sestra Maryša, velmi volně pojatý kus na motivy klasiky bratří Mrštíků. Tak nám drž palce. Premiéra by měla být na jaře,“ odtajňuje plány Kateřina Pokorná. I muzeu, kde jsou loutky vystavené, se podle ní daří. „Je zřejmě hojně navštěvováno, jak lze poznat podle zamotaných provázků, které tam chodíme pravidelně opravovat. Dětem se tam evidentně líbí a s loutkami si hrají. A o to nám šlo,“ uzavírá. Vstupenky na představení stojí 50 korun.

Článek a fotky o zachraně loutek: www.kulturne.com/clanek/mladovozickym-loutkam-jde-o-zivot


Autor: dap -





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Petr Fejk: Jak se dělá zoo

Ostatní / setkání / přednáška
Spektrum Sezimovo Ústí
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Knihovnický kvíz

Ostatní / knihovnický kvíz
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Jan Burian

Hudba / koncert
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
23.10.2024 od 19:00 hod.