PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Viktorka ze Čtyřlístku vezme děti na cesty do nekonečného vesmíru, tygr pomáhá s ADHD

Viktorka ze Čtyřlístku vezme děti na cesty do nekonečného vesmíru, tygr pomáhá s ADHD

Pondělí, 15.12.2014 / článek

 

 Na děti se zaměřily dvě nové knihy, které na podzim vydali táborští autoři. Klára Procházková Smolíková a Honza Smolík rozdmýchávají knihou Viktorka a vesmírná dobrodružství dětskou fantazii, Kamila a Petr Kopsovi nabízí knihou Tygr dělá uáá uáá pochopení hyperaktivních dětí.

Klára Smolíková a Honza Smolík komiksovou knihu o Viktorce vydali u nakladatelství Portál na sklonku léta. Malou výzkumnici a žákyni galaktické školy tak vyslali na cestu nekonečným vesmírem na palubě kosmické lodi Lítavice. Spolu s pilotem Žabžou a navigátorem Flájem pak Viktorka zažívá různá dobrodružství.

"Viktorka se inspiruje sci-fi literaturou a filmem, ale tyhle impulzy – život v jiných koutech vesmíru, závody hvězdoletů, vzpoura robotů, planeta, která plní vaše přání - zpracovává na úrovni dětského vnímání. Apokalypsy nejsou tak hrozivé, dystopie tak mrazivé, vesmír se nehroutí a kosmonauti nepřicházejí o životy. Rozhodně si nemyslím, že jsme s Honzou vyčerpali všechny varianty příběhů. Samozřejmě se Viktorka lépe vymýšlela, když máte na každý námět měsíc či dva. Možnosti, kam může Viktorka s posádkou jsou totiž nekonečné. Stejně jako vesmír," říká autorka námětu Klára Procházková Smolíková.

U Viktorky nejde o klasickou knihu s prozaickými mi texty, příběhy nejprve vycházely v kultovním časopisu Čtyřlístek. „Je to souborné vydání devětatřiceti šestistránkových příběhů, které vycházely v komiksovém časopisu Čtyřlístek v letech 2004 až 2010, a ke kterým napsala náměty Klára, a já jsem je pak rozpracoval do komiksových scénářů a nakreslil,“ vysvětluje výtvarník Honza Smolík.

„V průběhu seriálu jsme hledali nakladatele, který by vydal knihu. Asi na pátý pokus jsme ho našli v Portálu, nakladatelství, které přitom komiksy nevydává,“ říká výtvarník a scénárista Honza Smolík. Věcí, proč Portál knihu vydal, bylo podle Smolíkových více. „Před deseti lety zde vydali naši první knížku Chyťte Bycha - dobrodružný příběh s úkoly a komiksovými ilustracemi - a pak ještě několik dalších knih. A také jsou teď ve vedení redakce a marketingu mladí lidé s chutí do nových projektů. Takže Viktorka dostala nejen "zelenou" ale i nadstandardní marketingovou podporu,“ míní autor ilustrací. Ke knize byla uspořádána interaktivní výstava, výtvarné dílny a besedy pro děti, přišla nominace do katalogu Nejlepší knihy dětem. „Ohlasy jsou zatím v recenzích a facebookových stránkách Viktorky, údaje o prodeji ale nemáme, ty budou první někdy v únoru,“ dodal Honza Smolík.

Publikace opět nenechá děti pasivní, kromě pobavení budou muset zapojit také mozkové závity a s každým příběhem se něco nového dozvědí. Brožovaná kniha Viktorka a vesmírná dobrodružství má 240 stran a stojí 314 korun.

Zkrocení tygra

Manželé Petr a Kamila Kopsovi z Tábora pokřtili svou první knihu na konci listopadu. Novinka má název Tygr dělá uáá uáá a podobně jako u předchozí knihy je hlavním hrdinou školák, šestiletý Jakub. Ten jako průvodce knihou postupně seznamuje čtenáře s tím, jak on jako dítě prožívá stav, kterému se říká syndrom ADHD, hyperaktivita. Je to vnitřní svět chlapce, který je sice před rodiči ukrytý, zároveň se ale výrazně projevuje navenek.

„Pracujeme s lidmi od tří let do důchodové věku, poslední dobou jsou ale naší hlavní skupinou právě ty tří a víceleté děti, u nichž se hodně řeší problémy s hyperaktivitou. Jezdí k nám lidí z celé republiky a zajímavé bylo, že u mnoha těchto dětí se ve vnitřním světě objevoval tygr,“ popisuje začátek psaní knihy Kamila Kopsová, která se zabývá životními mapami.

Děti popisují, že o tygrovi vědí, a také vědí, že ho nemají pod kontrolou. Mrzí je pak, že se kvůli tomu trápí rodiče. Kopsovi proto začali s tygrem, jako s archetypem pro hyperaktivitu, pracovat a vznikly z toho reálné příběhy i název knihy. Ta čtenářům ukazuje, že pokud problém odhalíme, zároveň objevíme i způsob, jak se s ním vypořádat. O ilustrace se postarala Tereza Horalová. „Je nevystudovaná kreslířka, jen ji to baví a my byli nadšení, když nám nakreslila tygra. Ač je to dospělá žena, je v ní dítě,“ podotýká Kamila Kopsová.

Vázaná kniha pro děti, rodiče i pedagogy, která vyšla u nakladatelství Albatros, má čtyřicet stran a pořídíte ji za zhruba 150 korun. Už nyní Kopsovým vydavatelství nabídlo pokračování, půjde o pracovní sešit s rozšířenými postupy.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.