PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


U Slávie v Budějovicích se koná festival proti rasismu. Nabídne Studnu i Už jsme doma

U Slávie v Budějovicích se koná festival proti rasismu. Nabídne Studnu i Už jsme doma

Úterý, 22.04.2014 / článek

 

 U příležitosti Evropského dne akcí proti rasismu se v Českých Budějovicích na letní scéně KD Slávie a v Café klubu Slávie uskuteční již tradiční kulturně zábavné odpoledne s bohatým doprovodným programem. V rámci festivalu proběhne před KD Slávie i zábavně vzdělávací hra pro děti České Budějovice v barvách určená pro děti z českobudějovických mateřských a základních škol. Celý festival odstartuje ve čtvrtek 24. dubna ráno celodenním interaktivním programem pro děti na téma xenofobie, rasismus a předsudky s názvem Budějovice v barvách. Od 14 hodin se na letní scéně uskuteční před KD Slávie hudební festival.

“Evropský den akcí proti rasismu probíhá na celém světě od roku 1971, v České republice od roku 1990 a v Českých Budějovicích od roku 2010, zároveň je tento den věnovaný obětem rasismu, jako připomínka toho že všichni jsme si rovni bez ohledu na barvu pleti,“ říká pořadatel Petr Znoj.

Celý festival odstartuje ve čtvrtek 24. dubna ráno celodenním interaktivním programem pro děti na téma xenofobie, rasismus a předsudky s názvem Budějovice v barvách. Od 14 hodin se bude na letní scéně před KD Slávie konat hudební festival s bohatým doprovodným programem. Zároveň budou v café klubu Slávie probíhat přednášky a promítání na téma rasismus, xenofobie a tolerance. Během festivalu budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením, čajovna U Tří lvů, zdravá restaurace Baobab, pivo regionální značky, indické placky, výtvarný workshop pro nejmenší a nebude chybět ani pohádka pro děti v podání Divadla Studna.
U podia bude fungovat malý bazárek s oblečením, kde si lidé budou moci něco koupit, či vyměnit. Po 22. hodině  se program přesune do café klubu Slávie, kde bude závěrečná afterparty.

Studna i Už jsme doma


Hudební program otevře budějovická čtveřice Never been 2 Jamaica, která předvede tzv. rasta folk hraný na ukulele, kazoo a cajón, tuto kapelu možná znáte jako autory nové budějovické hymny Pikador song. Od 15:30 hodin si na své přijdou nejenom ty nejmenší. Divadlo Studna přiveze svoji loutkovou pohádku Princ Jaromil, jarmareční příběh o princi, jemuž ke štěstí pomůže moudrost potulných komediantů, kterým provede krásná cikánka.
Pro děti bude po celý den připraven i výtvarný workshop, kde si budou moci vyrobit malý dáreček třeba pro maminku. Od 16:30 hodin si na své přijdou zase tatínkové při tanečním vystoupení lepých děv z taneční skupiny Cetare. Od 19 hodin začíná hlavní program festivalu, kde vystoupí hudební skupina až z druhého konce světa - Mr. Sterile Assembly z Nového Zélandu a česká legenda, kapela Už jsme doma, která objíždí česká a světová pódia už skoro 30 let.

“Mr. Sterile Assembly je jedna z nejpopulárnějších kapel na Novém Zélandu, u nás odehraje pouhé dva koncerty a my si moc vážíme toho, že jeden z nich můžete vidět právě na našem festivalu,“ říkají pořadatelé.

Ticho a filmy


Po 22. hodině se program přesouvá dovnitř, do Café klubu Slávie, kde zahraje po dlouhé přestávce známá jihočeská kapela Ticho de pre cupé band. V Café klubu Slávie paralelně poběží program už od 14 hodině. Uskuteční se tam veřejná projekce tří dokumentárních filmů s následnou diskuzí.
“Nejvíce bych asi vyzdvihl film Tomáše Kratochvíla s názvem Gadžo, který přijede pan režisér osobně představit. Jedná se o první veřejnou premiéru tohoto filmu, když nepočítám dubnové uvedení snímku v České televizi,“ přibližuje pořadatel Petr Znoj.

Festival pořádá občanské sdružení Budějovický Manifest ve spolupráci s Europe Direct a městem České Budějovice. Více informací o festivalu na www.budejovickymanifest.cz a události zde.

HLAVNÍ PROGRAM

Letní scéna

14:00 - 15:00 Never been 2 Jamaica (world folk / ČB)
15:30 - 16:15 Divadlo Studna - Princ Jaromil
16:30 - 17:00 Cetare (taneční vystoupení)
17:30 - 18:30 ONI (alternative rock / ČB)
19:00 - 20:00 Mr. Sterile Assembly (Nový Zéland)
20:30 - 22:00 Už jsme doma (experimental rock / Praha)

Café klub Slávie

22:00 - 00:00 Ticho de pre cupé band (rock / Milevsko)

DOPROVODNÝ PROGRAM

Letní scéna

09:00 - 18:00 Budějovice v barvách – interaktivní program pro žáky mateřských a základních škol

Café klub Slávie

promítání + diskuze

14:00 - 16:00 Všichni spolu (Hella Wenders / Německo / 2011)
16:00 – 18:00 Gádžo (Tomáš Kratochvíl / Česká republika / 2014)
18:00 - 19:30 Film jako Brno (V. Klusák a studenti FAMU / Česká republika / 2011)

Dále pak: zdravá restaurace Baobab, indické placky, Čajírna & Kafírna U Tří lvů, pivo místní provenience, bazárek Odlož Veteš, výtvarný workshop pro děti.

Promítání dokumentárních filmů + diskuze s host

Café klub Slávie od 14h

Všichni spolu
Hella Wenders / Německo / 2011 /
„Velkou debatu asi nepotřebujeme. Daniela dostane důtku a tím to končí. Souhlasí všichni? Tak to uzavřeme.“ Nudně znějící schůze je ve skutečnosti fascinující setkání osmiletých dětí, které každý týden samy vedou porady, aby probíraly situaci ve třídě a samy nacházely dohodu při řešení problémů. Děje se tak na základní škole v Berg Fidelu, čtvrti německého Münsteru, kde se spolu čtyři roky vzdělávají děti bez rozdílu věku, rasy nebo handicapu. Výjimečně nadaný David, který chce být astronomem, se tu učí společně s bratrem Jakobem, který má Downův syndrom. Lukas, jenž si plánuje kariéru automobilového závodníka, má problémy se sluchem a motorikou a budoucí topmodelka Anita trpí poruchou učení. Portrét několika dětí, které v této škole získávají znalosti i sociální dovednosti, ukazuje, co to znamená moderní vzdělávání a co se stane, když i znevýhodněné dítě dostane šanci.

Gadžo
Tomáš Kratochvíl / Česká republika / 2014 /
Host: Tomáš Kratochvíl - režisér
Moderátor: Antonín Hořčica – občanská iniciativa ProAlt
První veřejné promítání filmového dokumentu, který bude mít premiéru ve středu 23.4 v České televizi. Po filmu bude následovat debata s režisérem Tomášem Kratochvílem.
Dokumentární film Gadžo je jakousi „life-movie", jejímž obsahem je pokus mladého filmaře začlenit se do komunity tzv. nepřizpůsobivých občanů. Na půl roku se odstěhoval do Předlic u Ústí nad Labem, tedy do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst. S kamerou namířenou na sebe se slušný Čech mezi „kopiemi Čechů" stává hlavní postavou svého filmu. Snaží se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik – „bílého" a „černého". Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně.

Film jako Brno
V. Klusák a studenti FAMU / Česká republika / 2011 /
Prvomájová blokáda neonacistického průvodu očima studentů FAMU.
Dokumentární projekt FILM JAKO BRNO je unikátní akce 6 začínajících dokumentaristů - studentů FAMU a jejich učitele Víta Klusáka (Český sen, Český mír, Vše pro dobro světa a Nošovic). V jediném dni - 1. máje 2011 - se těchto sedm filmařů spolu s malými štáby vydalo zmapovat situaci ve městě Brně. Výsledkem jejich snažení je film o sedmi kapitolách, které hravě i s názorem portrétují všechny myslitelné strany barikád toho divokého dne: neonacisty, policisty, politiky, novináře, Romy, blokádníky a jako nezúčastněné: návštěvníky a zvířectvo brněnské ZOO.


Autor: i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.