PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


SZIGET FESTIVAL 2013: Sobota byla plná barev a zvučných jmén

SZIGET FESTIVAL 2013: Sobota byla plná barev a zvučných jmén

Úterý, 13.08.2013 / fotoreport

 

Sobota. Židé měli šabat, takže místní rabín, jehož návštěva stála deset forintů, měl volno. Ráno bylo nezvykle chladné, kolem 27 stupňů Celsia, a noční vítr přinesl v dopoledni déšť. Vichr odnášel vše, co bylo ledabyle zakotvené. Středoevropské finále Axe Apollo Academy, se ale po umoudření počasí konalo. V klání o výlet do vesmíru si skvěle vedli také čeští a slovenští zástupci a nakonec do vesmíru poletí.

Odpoledne nás čekala tisková konference, kde jsme se dozvěděli o myšlence festivalu a pak zajímavá data (například že areál stavělo 7500 lidí a je tu 1750 záchodů). Po konferenci byla ještě komentovaná prohlídka ostrova zakončená občerstvením u velmi pohostinných Italů (opět oběd v 18 hodin). To už na hlavním pódiu dováděli drsňáci Enter Shikari. Zlenivělí shluk příznivců se jim nakonec rozhýbat podařilo. Na World Music Stagei se po IAN prezentovali další Češi, na festivalu již známí Čankišou, které přišla podpořit i komunita vlastenců. Ostudu zemi šumících borů a vzkvétajících sadů rozhodně neudělali.

Úderem 19. hodiny nastalo to nejbláznivější, co jsme tu dosud zažili - Color Party. Každý dostal několik pytlíčků s barevným práškem a pak na povel začalo opravdové šílenství. Barvy byly všude. Ve vlasech, uších, očích, ústech, foťácích, kamerách a jedna slečna se dokonce Davida ptala, zda také na penisu.

Po očistě jsme svižně vyrazili do Balaton Sound Party Areny, kde právě začínal australský zpěvák, rapper a beatboxer Dub FX. Bylo plno a fanynky šílely, jen zvuk byl tak nepříjemně hlasitý – zejména v basech, že se vydržet dlouho nedalo.
Ondra se vydal na relax za irskou zpěvačkou Emillianou Torrini, David na Editors. Na deskách znějí skvěle, naživo to už takový "voheň" nebyl a několikrát jsem i zívl. Podobně na na tom byli mladíci Hadouken!. Na zkoušce mi (David) přišli lepší, než při následné show. Studené, nic neříkající dokola. Po třetí skladbě jsem odešel, stejně jako u Parov Stelar, ačkoli vystoupili před natřískaným A38 stanem. Asi už jsem byl přemuzírovaný, ale...

Číslo jedna na Main Stage byl v sobotu Mika. Jako jeden z mála zpěváků se s tím vůbec nepáral a hned jako první zvolil svůj hit Relax, Take It Easy. A diváci mu to hlasitým jásotem opláceli! Podle některých, kteří jeho koncerty už znají, to však bylo jedno z horších. Náročný sobotní den pak Ondra ukončil v Party Areně, kde se pařilo na Jozifa a Johna Digweeda. David se vypravil na oblíbený Yani Raki Roma tent, kde byli lahůdkou bulharští Balkan Khans, kteří kombinovali tradiční nástroje s beatboxem. Směs lidi strhla, tančilo se všude, tleskalo se. Po nich zahráli dýdžejové a MC z Baltic Balkan, kteří to rozjeli ve velkém stylu. Ze soboty nejlepší muzika a jak jsme se se zástupci různých zemí EU shodli, zde se opravdu hraje opravdová hudba.

FOTO další / Next photos:
Den -1  - www.kulturne.com/clanek/sziget-festival-2013-zde-se-plni-sny
Den 0 - www.kulturne.com/clanek/sziget-festival-2013-quimby-v-risi-divu-pendulum-a-bingo-players
Den 1 - www.kulturne.com/clanek/sziget-festival-2013-divoska-skin-pohodar-alex-clare-a-demon-nick-cave
Den 2 - www.kulturne.com/clanek/sziget-festival-2013-nezna-regina-energicti-ska-p-i-biffy-clyro-a-blazinec
Den 3 - www.kulturne.com/clanek/sziget-festival-2013-blur-zacali-hrat-a-lide-se-libali-tresinkou-byl-woodkid


Fotografie


Autor: David Peltán, Ondřej Maňák





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.