PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Studentská oslava - rychle a zběsile!

Studentská oslava - rychle a zběsile!

Čtvrtek, 15.05.2008 / fotoreport

 

PÍSEK - Minulou středu patřil Písek výhradně studentům. Po týdnu promítání studentských filmů, koncertů a workshopů se totiž na vrchol vyšplhal Písecký majáles.

Poté co po poledni starosta Miroslav Sládek předal klíč od města studentům, mohl odstartovat odpolední program majálesu na Velkém náměstí.

Ten se skládal ze tří bodů. Nejdůležitějším byl začátek boje o krále a královnu Píseckého majálesu. V něm se utkalo pět školních týmů složených vždy ze tři chlapců a tří děvčat. Týmy musely prokázat své schopnosti a dovednosti v nejrůznějších soutěžích. Dobrodružná byla jízda v kolci na čas, náročný byl test všeobecných znalostí, zdravé a nejméně oblíbené bylo pití dvou litrů mléka rovněž na čas. Během první části bitvy o královský trůn vypadl ze hry tým Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga a zástupci Obchodní akademie. Postoupily Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Písek, Gymnázium Písek a Střední zdravotnická škola Písek.

Nedílnou součástí odpoledního programu byl majálesový průvod. Studenti vybavení pestrobarevnými transparenty, připomínajícími éru hippies, prolétli ulicemi centra Písku. "A pojďme udělat pořádný hluk," povzbuzoval dav moderátor a průvodce Píseckého majálesu Jakub Kajtman. Obchodníci opustili své kukaně a šli se podívat, co se v ulicích děje. Jen maminky se spícími ratolestmi v kočárcích radost studentů nesdílely. Účastníci průvodu se dokonce pokusili o neoficiální rekord. Vytvořili lidský řetěz a zdárně propojili dva konce Kamenného mostu.

O dobrou podívanou se postarali mladí bikeři (jezdci na kolech) ze stáje českého prodejce a výrobce vybavení pro extrémní sporty Peace, kteří na připravených skočkách předváděli velkolepé kousky. Skvělou show předvedli i tanečníci písecké skupiny Z.I.P.

I přesto, že bylo slunečné počasí, pestrý program přilákal jen málo diváků. Ty však nakonec na studentské oslavy nezapomněli a večerní program se již těšil plnému zájmu. Do Domu kultury dorazilo zhruba tisíc návštěvníků.

Čekalo se na Sunshine Hned na samém začátku ale akci poznamenal časový skluz. Místo v 19 hodin se otevíralo o půl hodiny později. Nestíhání se dále prohlubovalo tím, že kapely mezi jednotlivými vystoupeními musely zvučit a do toho se ještě muselo stihnout soutěžit o královský trůn. Klobouk dolů před moderátorem Jakubem Kajtmanem, jemuž se dařilo celý večer držet publikum v pozornosti a klidu.

"Za skluz mohlo více faktorů. Od problémů s nazvučením až po zranění člena kapely Airfare, kvůli němuž pak uvízli v dopravní zácpě a nemohli tak dorazit včas," popsala problémy hlavní pořadatelka Aneta Doušová.

Z programu nakonec vypadlo vystoupení thai boxerů. "Boxeři se rozcvičili a nakonec kvůli skluzu měli přijít na řadu až za 20 minut. To už pro ně nebylo možné, protože vychladli. A hlavně potřebovali absolutní sucho na zemi, tou dobou už v sále sucho nebylo," vysvětlila další z pořadatelek Monika Pixová.

V průběhu večera se odpadky na zemi vrstvily. Největší podíl na tom mělo pivo rozlévané do kelímků, nedostatek odpadkových košů a především lenost prázdné obaly do odpadkových košů donést. Pořadatelští studenti tak měli v ranních hodinách o zábavu postaráno.

Co se však akci nedalo upřít, byla nefalšovaná atmosféra oslavy a studentské radosti ze života. Dům kultury žil doslova od základů až po střechu. V přízemní místnosti zvané Uhelna hrály kapely, v promítacím sále byly pouštěny studentské filmy - zprvu méně navštěvované, ale i to se časem změnilo a sál se nakonec stal oázou klidu. V horních patrech hráli deejayové a nejvíce "obydlené" byly prostory předsálí a hlavního sálu. Předsálí kvůli výčepu a hlavní sál kvůli skupinám Airfare, Fast Food Orchestra a především táborským Sunshine. U pódia se na ně mačkaly fanynky - cestovatelky, které s nimi jezdí na všechny koncerty. Další mladistvé obdivovatelky je doplňovaly a dotvářely tak mohutný pištící dav. I když měl frontman a zpěvák Karel Buriánek poraněnou nohu a před koncertem věštil spíše statickou show, nestalo se tak. Trochu rozpolcené pocity pak musela mít poslední skupina večera Le Pneumatiq. Publikum se totiž po koncertě Táboráků rozuteklo a až na pár silných jedinců zůstala v sále jen odpadková zkáza. Škoda...

A abych nezapomněl. V boji o královský pár zvítězilo Gymnázium Písek. To se však některým konkurenčním týmům nezamlouvalo. "Pořádají to, tak jsou protěžovaní," ozývalo se. Pořadatelé tyto námitky popírají, vše proběhlo podle regulí. "Ještě jednou podotýkám, že všechno bylo hodnoceno naprosto bez nadržování a bez pomáhání. Hodnocení bylo po odpoledni vynulované, večer se začínalo od znova a gympl se zdrávkou dopadly se stejným počtem bodů. Ráno jsme se ale domluvili, že při stejném počtu bodů večer se přihlédne k odpolední části. Tam mělo gymnázium 17 a zdrávka asi 12 bodů. Jestli se někomu majáles nelíbil, ať ho zkusí někdy pořádat," rozčílilo obvinění M. Pixovou.

Po dalších soutěžních kláních o posty krále a královny majálesu nakonec loňský královský pár - Eva Kouďová a Milan Choulík vystřídal Michael Košatka a Klára Kořenová z francouzské sekce Gymnázia Písek. Vítězný tým gymnázia si odnesl volné vstupenky na skapunkový festival Mighty sounds v Olší u Tábora a sportovní. Královský pár navíc dostal internetové připojení v hodnotě dvanácti tisíc korun.

TÁBOR - Čtvrteční koncert pražské indierockové skupiny Bugmen a písničkáře Václava Havelky coby Selfsbrushe v táborském klubu Orion připomínal počasí venku. Energickou a ohnivou hudbu mladíků zchladil klidný folk.

Bugmen to hned z kraje koncertu vzali od podlahy a diváky lehce rozhoupali. Trochu je ale vykolejila prasklá struna kytaristy a zpěváka Mártyho. Po několika minutové pauze mu v rámci urychlení kytaru zapůjčil V. Havelka a jelo se dál. Odměřený pocit z jejich vystoupení už ale bohužel zůstal. Čtyřčlennou partu po hodině vystřídal zpěvák a kytarista Selfbrush. Táborské publikum ho zná, a tak mu bylo plnou podporou. Havelkův zpěv plný vibratových vlnek dokreslil táhlými tóny David Babka z Prahy - třicetiletý hráč na pedal steel kytaru (kombinace havajské kytary a harfy), který hrál několik let s country kapelou Greehorns. A že jim to spolu šlo! Zvuk linoucí se z pódia dostal ještě více emocí a kompletnosti. D. Babka nyní bude hrát s táborskopražskou skupinou Please the Trees, v niž V. Havelka zpívá a hraje. Při čtvrtečním Selfbrushově vystoupení dokonce členové kapely na skladbu Wrong Along přišli zahostovat a dali tak asi padesátičlennému publiku ochutnat, o co že to vlastně půjde. V této sestavě by se měli Please the Trees v Táboře představit na červnovém Planet festivalu. ?S Vaškem jsme hráli před dvěma lety a odehráli spolu sezonu. Pak si ale udělal sólový projekt Selfbrush. Nyní mě oslovili Please the Trees a budu s nimi hrát celé léto. Dnes to byla taková zkouška a myslím, že jsem to dost kazil,? hodnotil sebekriticky D. Babka po koncertu. Ale nekazil, Davide, nekazil....


Fotografie


Autor: David Peltána





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.