PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Slavnosti piva v Táboře zahajují předprodej. Těšte se na 200 druhů piv i Františka

Slavnosti piva v Táboře zahajují předprodej. Těšte se na 200 druhů piv i Františka

Úterý, 08.01.2013 / článek

 

Reprezentační slavnosti piva a minerálních vod 2013 v Táboře se blíží. Předprodej vstupenek začíná v táborském infocentru už zítra, 9. ledna! Vstupné je od 120 do 140 korun. Samotné slavnosti se pak konají od 6. do 9. února. Odborné anonymní degustace soutěže o Zlatou pivní pečeť začnou o den dřív. Porotu čeká náročný maratón – do soutěže je už přihlášeno na 550 vzorků piva. Další se očekávají.

Lze říci, že jsme třetí největší soutěžní slavnosti na světě. První jsou ty v San Diegu, kde se prezentuje 2000 pivovaru a soutěží v 90 kategoriích. Druhé se konají v Norimberku, kde je 55 kategorí a zúčastňují se jich také pivovary soutěžící u nás. Obě soutěže však mají jiný systém vyhodnocování, oceňována jsou první tři místa. V tom jsme jedineční, protože u nás hodnotí odborná porota a sami sebe také pivovárníci, funguje tak systém samokontroly. Zveřejňujeme pak také veškeré výsledky, vítěz je skutečným vítězem. Hodně známých pivovarů se však právě kvůli tomu naší soutěže nezúčastňuje,“ říká pořadatel Alois Srb.

O pečeť usilují i Japonci

Pořadatelé zatím evidují přihlášky zhruba 110 pivovarů. Kromě tuzemských velkých výrobců a minipivovarů opět přibylo účastníků ze zahraničí. V premiéře se představí například pivovar z Norska, dva pivovary z Arménie a do boje o Zlatou pivní pečeť vstoupí i tři vzorky z Japonska. Mezi zahraničními účastníky je také šest pivovarů z Ruska, čtyři z Německa, další z Belgie, Polska, Běloruska, Kazachstánu, Rakouska nebo Nizozemí.

Stále pestřejší nabídka a různorodost druhů si v zájmu větší objektivity hodnocení vyžádala další rozšíření počtu kategorií - letos už jich bude pětadvacet. Samostatnou kategorii dostanou extra silná piva a piva míchaná /Radlery/. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům.

„Kromě soutěže o nejlepší pivo budou mít slavnosti také vzdělávací stránku. Konat se budou přednášky o pivovarství i nealko nápojích pro studenty i zájemce. Neučíme jen lidi pít, proto se nescházíme. Chceme propagovat naše pivo a naučit o něm lidi vše,“ dodává pořadatel.

Na veřejnost čeká dvě stě druhů piva a vítěz vítězů

Pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 6. února a potrvají do soboty 9. února. Dějištěm je opět hotel Palcát. Pro hosty bude k dispozici pivo od zhruba 40 pivovarů. Každý může vybírat ze zhruba stovky točených druhů piva a další stovky jiných druhů ve skle. Na místě budou kromě českých speciálů velkých a malých pivovarů například různá piva z Belgie, mnichovský Paulaner, bayreuthský Maisel, piva z Norska, Nizozemí, Itálie nebo ze Slovenska. Letos nebude na sále chybět ani loňský a předloňský absolutní vítěz slavností – pivo František z Harrachova.

Své pivo chtěl také představit Hotel Palcát. „Táborské pivo byla tradice. Je to dobrá vizitka, když si turisté mohou dát místní pivo. Začali jsme u nás vařit, ale letošní slavnosti už nestihneme. Zkušební provoz začne koncem května. Snad tedy příští rok! Nestíháme kvůli špatnému počasí také nový kabát hotelu, nabídneme však nově lázně a bowling,“ říká ředitel Jiří Jeníček. Název piva ještě není dořešený, bude se o něm jednat i s městem.

Ne bez muziky

Na sále bude opět kulturní program. „Je snaha uspokojit všechny věkové kategorie. Program tak bude od dechovky, harmonik až po rock 60. let, opustily jsme letos od hvězd,“ říká dramaturg Richard Dušák.
Vystoupí například Keramička, Babouci, PiňaKoláda, Melody Band nebo Big Papa. Moderování, soutěže a diskotékový doprovod si vezmou na starost Vladimír Kostínek
a Vladislav Slezák. „Uvidíme, zda zbydou peníze, možnáb se dočkáme kulturního překvapení,“ dodal jedním dechem Alois Srb.

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat největší výrobci z České republiky a ze Slovenska. Premiéru na táborských slavnostech bude mít osm druhů nových ochucených minerálních vod. Jedná se také o účasti výrobce minerálky z Arménie. Nyní je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 23 vzorků.

Slavnosti pro veřejnost začínají každý den od 17 hodin. Stejně jako loni mohou lidé celý večer používat pouze své sklo. Obyčejné půllitry s logem slavností budou u vstupu k dostání za pět korun. Kvalitnější sklenice přijdou na 30 korun. Lidé je mohou kdykoli vrátit a nebo si je mohou odnést domů jako suvenýr. Organizátoři tak chtějí trvale vyloučit jakékoliv používání kelímků nebo problematické vracení zálohovaného skla na stánky. Zároveň zůstává zachován i starý systém, kdy má každý pivovar u stánku své vlastní sklo s různou výší záloh.

Předprodej vstupenek v městském Infocentru na Žižkově náměstí začíná 9. ledna 2013. Ceny v předprodeji se pohybují od 120 do 140 korun, na místě budou o deset korun dražší.


Autor: dap -






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.