PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


OLIVE SHOW: Navštívila jsem Muzeum módy v britském Bathu. A rozplývám se

OLIVE SHOW: Navštívila jsem Muzeum módy v britském Bathu. A rozplývám se

Pondělí, 22.04.2013 / fotoreport + článek

 

Jako pořádná fashiolistka jsem neváhala ani minutu a rozhodla se, že musím navštívit celým světem opěvovaný Muzeum MÓDY v Bathu. Tak jsem tedy před dvěma týdny nasedla rovnou na letadlo a frčela do Fashion Muzea, abych vám mohla napsat tuto reportáž.

Fashion Muzeum se nachází v srdci Bathu, což je asi hodinu autem od Bristolu, letadlem necelou hodinu od Londýna. Tamní expozice je opravdu neuvěřitelná, od těch nejlepších glamourus šatů, přes historické dobové róby, až po nejlepší šaty od roku 1963 (Na stěně je umístěno vyhodnocení nejlepších šatů každého roku. V současné době jsou zde vystaveny šaty Alexandra McQueena za rok 2011. Nejlepší šaty roku vybírá komise módních tvůrců, kritiků atd.).

Každoročně je sbírka britského fashion muzea rozšiřována. Nalezne zde ty nejvýznamnější modely módy od těch nejstarších dob až do dnes. Ptáte se možná jak dodnes, když poslední vystavené šaty jsou z roku 2011? Správná otázka. Dodnes tím myslím to, že je na konci expozice speciální vitrína, ve které jsou zobrazeny nadcházející trendy sezóny, tedy jara/léta 2013.
Veškeré figuríny jsou jak živé, hýbají se, mají na sobě skvělé vlasy, ať už namalované či paruku, mají též výtečné doplňky, které přesně odrážejí dobu, ve které se daný model nosil.

Na vlastní kůži zkusit dobu

Nejlepší dvě věci na fashion muzeu jsou: zaprvé naprosto vyjímečný audioguide, který vám ke každému modelu prozradí informace vzniku, návrháře a proč jsou právě tyto šaty významné. Skvělé je, že pod každým modelem je umístěné číslo, takže nemáte dvouhodinový audio monolog, ale přesně si vyberete model, který vás zajímá. Neznamená to však, že by nikde nebyly informační panely s popisem doby, ve které byly dané šaty vyrobeny.

Zadruhé je to velká místnost, ve které si můžete vyzkoušet hned několik modelů a zjistit, jak dřívější móda byla neskonale složitá a také náročná na nošení. Jsou zde viktoriánské šaty, velké sukně, nádherné klobouky jak z doby Jane Austin a také malí caparti si přijdou na své! Je zde další menší místnost s oblečky pro prcky a větší či měnší ratolesti si také mohou sednout do speciálního koutku, ve kterém si mohou nakreslit ty jejich nejoblíbenější šaty a následně je vystavit. Pokud máte spoustu času a dostatek peněz, zaplaťte si určitě soukromého průvodce. Sdělí vám mnohem více informací a hlavně prozradí i perličky!

Pokud milujete módu a souačasně vás zajímají také její kořeny a vývoj, rozhodně návštěvu doporučuji!

Ps: součástí fashion muzea je i speciální „síň“, která se jmenuje Assembly rooms. Za tuto prohlídku si musíte ale připlatit. Konají se zde módní přehlídky, či velmi speciální módní expozice. Fashion muzeum v Bathu naleznete jak na Facebooku tak i na webu, pokud nemáte zrovna cestu do Anglie, aspoň se pokochejte jejich stránkami a hlavně obsahem.
Ps2: součástí muzea je naprosto úžasná kavárna a také gift shop, neodolala jsem a rovnou jsem si koupila knížku o Fashion Muzeu a další must haves! Takže keep calm and <3 fashion!

Pro náročné - popisky k fotkám

Píši pro náročné, protože sami jistě budete vědět, co k čemu patří, ale tak něco málo: Jako první mě hned zaujaly šaty „Champane“, které nemají návrháře a datace je též velmi složitá. Jelikož je to britské muzeum, tak zde naleznete opravdu hodně britských tvůrců. Nečekala jsem však, že hned v první vitríně uvidím mou milovanou Zandru (514). To, že dříve šila, vím, ale že tak staré šaty jsou ikonické, mě překvapilo. Zbožnuju její kabelky!
Vivienne Westwood se samozřejmě řadí do šatů roku. Dále se mi moc líbí svěží oranžová sukně – Padesátkový look. Šedesátkový růžovoučký kostýmek. Ikonické Little black dress a doufám, že se stejně rozplýváte nad šaty Alexandra McQueena jako já!

Přidejte si Kulturne.com na facebooku a mějte přehled o kultuře a soutěžích nejen na jihu Čech! www.facebook.com/Kulturnecom


Fotografie


Autor: Clare Olive






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.