PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


OLIVE SHOW: Jak se vhodně obléci na Ples v Opeře, maturák i bál v kulturáku?

OLIVE SHOW: Jak se vhodně obléci na Ples v Opeře, maturák i bál v kulturáku?

Sobota, 19.01.2013 / fotoreport + článek

 

Ples v opeře, už jen ta slova v mnohých z nás vyvolají pocit naprostého a nedosažitelného luxusu. Jedná se o top událost společenské sezony, vstupenky jsou ale dostupné i obyčejným, movitějším „smrtelníkům“.

Tématem jubilejního desátého ročníku, konaného 2. února 2013 ve Státní opeře Praha, je operní žánr. „Plesající“ tak budou vtaženi do dění opery La Traviata, jejíž autor Giuseppe Verdi se narodil právě před dvěma stoletími. V titulní roli Alfreda protančí prostředím pařížských šantánů i věhlasného benátského festivalu Jan Onder, známý především z televizní soutěže StarDance. Čestným hostem je představitelka Bond Girl Tonia Sotiropoulou. Jednou ze stránek této kulturní události, a rozhodně ne zanedbatelnou, je i výrazná podpora charitativních projektů. Již třetím rokem je to Nadace Terezy Maxové. Mimo charitativní dražby luxusního zboží je novinkou příspěvek organizátora částkou 500 Kč z každé prodané vstupenky.

Na ples v gala

Luxusní příležitost si ale samozřejmě žádá také odpovídající oděv. Dress code v tomto případě vyžaduje tzv. Black tie. To tedy znamená, že pánové se na akci dostaví ve smokingu. Bílá košile s manžetovými knoflíčky je doplněna vestou ve stejném materiálu jako oblek a výhradně černým motýlkem. Kravata ke smokingu prostě nepatří.Perfektně vyleštěné polobotky nebo lakýrky snad netřeba zmiňovat.

Dáma by měla doplňovat svůj protějšek v dlouhé večerní róbě s psaníčkem nebo malou kabelkou do ruky. V barevnosti se není třeba nijak omezovat. Jen je potřeba se důkladně zamyslet nad kombinací barev u šatů a doplňků. Velké vzory nejsou úplně žádoucí. Šaty bez rukávů můžeme doplnit dlouhými rukavičkami, které dokážou model výrazně pozvednout.

Maturitní i swingový

Obraťme teď pozornost od oslnivého prostředí Státní opery k městským kulturním domům a tanečním sálům. Pravidla dress code jsou v případě maturitních i tématických plesů volnější. I přesto jsou zásady, které je potřeba dodržovat.

Pánové do černého nebo tmavého obleku oblékají barevně ladící košili vždy s dlouhým rukávem. Kalhoty i sako by v případě plesu měly být ve stejné barvě i materiálu. U výběru kravaty se meze nekladou, pokud tedy nevlastníte samé kousky s obrázky zvířátek a jiné infantilnosti. Společenský pásek udělá určitě větší parádu než masivní přezka s obrovskými nápisy. Stejné je to i u bot. K obleku patří vyleštěné polobotky korespondující s barvou opasku. Někteří „kluci“ mají zřejmě pocit, že nosit křiklavě barevné sneakers k obleku je dnes „cool“. Pánové, není!

Dámy na ples volí šaty od dlouhých až k délce nad kolena. U barev máme opět naprostou volnost, tedy podle našeho barevného typu. Při výběru šatů mějte na paměti, že přílišné odhalení může vypadat efektně, ale může také způsobit nemilé problémy. V každém případě bude vyžadovat vaši neustálou pozornost a kontrolu. Pokud nejste zrovna „šatový“ typ, sukni spolehlivě zastoupí společenské kalhoty s elegantním topem. Flitry a vkusně provedené štrasové ozdoby jsou vítanou ozdobou. Kabelka v případě plesů může být i s uchem, ale vždy je menších rozměrů. Boty na podpatku volíme tak, abychom se už po pár hodinách nemusely zouvat. To je totiž opravdu velké faux pas. Ženy se tedy v plesové módě mohou opravdu „vyřádit“. Jedná o jednu z mála možností v roce, kdy se můžeme opravdu „načančat“ - obléci nádherné šaty, nalíčit se a načesat. Tak si to dámy užívejme!

Pokud jsme vás naladili k návštěvě Plesu v opeře, podrobnější info naleznete na www.plesvopere.cz, kde jsou stále dostupné vstupenky.

Foto: použité fotografie pocházejí ze stránek www.plesvopere.cz


Fotografie


Autor: Denisa Kajdová






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.