PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Obrazy dětí z Ukrajiny jdou na dračku

Obrazy dětí z Ukrajiny jdou na dračku

Středa, 04.06.2008 / fotoreport

 

Putovní výstavu obrazů a fotografií Děti z konce Ukrajiny zahájili v pátek 30. května dobrovolníci ze sdružení Bodaj v kavárně 18 na Žižkově náměstí. Díla je možné zakoupit a podpořit tak projekt pro pomoc postiženým dětem ve východní a střední Evropě. Výstava potrvá do 17. června.

Obrazy malovali obyvatelé Dětského domova a Ústavu sociální péče v zakarpatských Vilšanech. Ve špatných podmínkách tam žije 170 klientů s kombinovaným postižením. Jejich stáří je od tří do pětatřiceti let. Vystavené černobílé fotografie jednoho ze zakladatelů sdružení Bodaj Tomáše Vrtala situaci tamní mapují a popisují.

Všechny práce jsou na prodej. Stojí od 400 korun výš. Podle toho, kolik chce kdo dát. V průběhu vernisáže došlo i na dražbu šesti obrazů. I když byla ze začátku účast na vernisáži slabší, Táboráci nakonec nezklamali. Obrazy se prodaly, nejdražší za 1400 korun koupila majitelka kavárny Renata Halíková. Ani ostatní nezůstaly ladem, lidé za ně zaplatili kolem tisícovky.

Občanské sdružení Bodaj založili v roce 2001 studenti, kteří se aktivně podíleli na humanitární pomoci směřující do Dětského domova ve Vilšanech.

"Bodaj znamená ukrajinsky kéž by, kdyby. Je to takové naše přání - kéž by bylo co nejméně dětí, které potřebují naší pomoc. Činnost sdružení je založená na přímé práci, kontaktu s klienty. Třikrát ročně jede na 14 dní do domovů skupina dobrovolníků. Ti pomocí arteterapií, muzikoterapií, rehabilatací pomáhají klientům rozvíjet se. Mezi činnosti také patří školení tamního personálu, kterého je nedostatek, a dovoz léků, vitamínů a hygienických potřeb," říká dobrovolnice Jana Hurdová, která výstavu do Tábora přivezla.

Dobrovolníky jsou většinou studenti psychologie, sociální pedagogiky, medicíny. Sdružení stále hledá dobrovolníky - lékaře, kteří by na Ukrajinu jezdili, stejně shání další sponzory a dárce.

"Finance máme z benefic, výstav, od dárců a sponzorů. O dotacích teprve jednáme. Za peníze kupujeme to, co klienti potřebují, a dovezeme to přímo k nim. Dobrovolníkům se proplácí pouze cesta," dodala J. Hurdová.

Kdo chce pomoci, má do 17. června stále možnost nějaké vystavené dílo zakoupit. Je ale potřeba spěchat, neboť unikátní kousky mizí velice rychle.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.