PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Na slavnostech piva v Táboře ochutnáte Netopýra, Arcikacíře i pivo s příchutí ryzlinku

Na slavnostech piva v Táboře ochutnáte Netopýra, Arcikacíře i pivo s příchutí ryzlinku

Čtvrtek, 12.02.2015 / článek

 

V Táboře na téměř týden usadí další ročník mezinárodních Slavností piva. Letos populární akce oslaví 25 let od svého vzniku a podle pořadatel je se na co těšit. Narozeninovým dárkem je například speciální limitované festovní pivo Arcikacíř. Od pondělí 16. do 21.února hotely Palcát a Dvořák přivítají desítky tuzemských i zahraničních pivovarů, které chtějí v jubilejním 25. ročníku usilovat o zisk Zlatých pivních pečetí. Budou k tomu mít příležitost ve 28 kategoriích a následně i v soutěži o festivalovou Hlavní cenu, která se uděluje nejlepšímu pivu z více než 700 zúčastněných značek. Mnohé ze zúčastněných pivovarů pak budou také lákat řadové návštěvníky festivalu k ochutnávce svých pivních specialit. Vstupenky na slavnosti rychle mizí. 

Účast v soutěžích o Zlatou pivní pečeť bude opět rekordní. Už nyní, stále ještě skoro dva týdny před uzávěrkou nominací, je závazně přihlášeno 165 pivovarů z 15 zemí. „Mimo už tradičně velkého zájmu z Česka a tradičních evropských pivních velmocí Německa, Rakouska, Belgie i sousedního Slovenska, máme potvrzené přihlášky z řady dalších zemí, dokonce až z Japonska nebo USA. Zcela poprvé přijedou pivovary z Izraele a Severního Irska,“ říká ředitel slavností Alois Srb.

Dodává, že „táborské degustace opět stvrzují renomé jasně největší akce tohoto typu v Česku a jedné z největších v evropském měřítku“. Organizátory těší, že velmi roste počet zastoupených (a kvalitativně vesměs vynikajících) českých i zahraničních minipivovarů a pivovarských domů. V paralelně probíhající degustační soutěži producentů minerálních vod o ocenění Zlatý český pramen se mezinárodní konkurence také znovu zvýší. Vedle známých značek tuzemských nebo italských (San Pellegrino, Acqua Panna, Acqua Filette) se letos například poprvé v Táboře objeví i minerální voda Icelandic glaciál z Islandu, která v poslední době posbírala řadu dalších prestižních ocenění na mezinárodním fóru. Přibývají také výrobci z Východní Evropy. Odborné soutěžní degustace proběhnou v táborském Congress & Wellness Hotelu Dvořák.

Od netopýra po salzburské kaštanové či vinné

Návštěvníci jubilejního „Arcifestu” si budou moci vybrat ze 150 tuzemských i zahraničních značek pěnivého moku. Veřejnost naplní tradičně sály táborského Hotelu Palcát, kde program začne ve středu 18.února v 17 hodin.

Svou produkciv sále hotelu odprezentují velké nadnárodní pivovary (např. nizozemský Heineken) i malé pivovarské domy. Krom pivovarů, které už z předchozích let pravidelní účastníci slavností dobře znají, se letos představí několik značek premiérově. Určitě lze v tomto směru všem doporučit k ochutnání například produkci slánského pivovaru Antoš, loňského absolutního vítěze Zlaté pivní pečeti. Zatímco loni si na něm mohli pochutnat pouze odborní degustátoři, letos se ho mohou dosyta nabažit i všichni účastníci festivalu.

Příznivci pivních specialit se pak mohou těšit na zajímavá piva z Belgie. Odpůrci pivní unifikace, labužníci, experimentátoři i milovníci nevšedních zážitků mohou vyzkoušet pivo z Albánie, Zakarpatské Ukrajiny či z maďarských minipivovarů. Zážitky slibuje fajnšmekrům i stánek salcburského dvorního pivovaru Kaltenhausen. Ten vedle tradičního německého double bocku vyrábí i piva s kaštanovou, citrusovou, višňovou, kávovou či čokoládovou příchutí, ba dokonce třeba pivo s přísadou vinných kvasnic
(a s příchutí solnohradského ryzlinku).

To nejlepší z domova

Samozřejmostí je zastoupení několika desítek skvělých pivovarů tuzemských. Ředitel Slavností piva Alois Srb slibuje, že „své zastoupení v sálech budou mít i skoro všichni další úspěšní sběratelé titulů Zlatá pivní pečeť z předchozích let“. Pípy v Táboře roztočí pivovary Litovel (oceněný 8 zlatými pivními pečetěmi za posledních 5 let), náchodský Primátor (10 titulů!) a další velmi úspěšné pivovary Bernard, Staropramen, Svijany, Velké Březno, Starobrno či hanušovická Holba.

Milovníkům pivních specialit, v Čechách stále ještě ne tak tradičních stoutů, porterů či „ejlů“, se už nyní musí sbíhat chuť na India Pale Ale z pivovarského dvora Zvíkov a následně ho třeba mohou porovnat s týmž typem piva z chotovinského minipivovaru Mayzus nebo s neméně vynikajícím Sv. Norbertem ze Strahovského klášterního pivovaru.

Na táborském festivalu se představí šumavský Koutský minipivovar, se svými skvělými a oceňovanými ležáky. Ze Šumavy i dorazí další minipivovary: Lyer a Vimperk. Beskydy bude reprezentovat Koníček, Novohradské hory Žumberk, Valašsko Balitova Radocha, jižní Moravu Akciový pivovar Dalešice (známý z Menzelových Postřižin), střední Povltaví Krčín, Český Kras Zámecký dvůr Všeradice, hlavní město vedle Strahova také Hostivar, slovenské sousedy pak holíčský Wywar a také předloňský vítěz Zlaté pivní pečeti v kategorii Extra silné pivo: pivovar Sessler z Trnavy.

Narozeninový dárek: Unikátní Arcikacíř

Jedinečnou příležitostí pro sběratele, požitkáře i běžné návštěvníky bude letos speciální „festovní” pivo Arcikacíř, vyrobené v limitovaném objemu pouze pro jubilejní 25. ročník slavností. Ten se shodou okolností koná v roce 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Připomínka této události, zásadně významné jak pro město Tábor, tak pro i celou českou historii, se ostatně stane leitmotivem celého letošního festivalu. K dispozici bude jak Arcikacíř lahvový, tak točený. 

Vstupenky na festival rychle mizí. Všechny lístky na páteční večer zmizely za pouhé dvě hodiny po zahájení prodeje. Pořadatelé proto prosí o pochopení kapacitních limitů a doporučují dalším zájemcům stále ještě otevřenou možnost zvolit jiný večer. Lístky na zbývající tři dny snad ještě nějakou dobu k dispozici budou. Aktuální informace podá ochotně táborské městské Infocentrum, které prodej vstupenek zajišťuje.

Vstupné je na středu 120 Kč, na čtvrtek 140 Kč a na sobotu 120 Kč.

Každý host bude moci zakoupit u vstupu malý korbel s vyznačenou mírou 1 dcl. Host bude mít právo u kteréhokoliv stánku požádat o načepování decilitrové ochutnávky vybraného piva za jednotnou cenu 9 Kč.

Členové Sdružení přátel piva po předložení a zaevidování platné průkazky SPP mají ve středu 18. 2. a v sobotu 21. 2. 2015 vstup zdarma. Tuto mimořádnou výhodu může mít každý člen SPP pouze jednou.

Veškeré aktuální informace včetně kontaktů na organizátory najdete na www.slavnostipivatabor.cz


Autor: i, dap -






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.