PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Michal Šetka pil vína z předminulého století. Vás vezme do burgundských sklípků

Michal Šetka pil vína z předminulého století. Vás vezme do burgundských sklípků

Úterý, 13.03.2012 / rozhovor

 

Několikrát do roka si užívá luxusních burgundských vín na degustacích i slavných aukcích. Michal Šetkaje šéfredaktorem prestižního časopisu Wine&Degustation, fotograf, publicista a degustátor, který se specializuje na víno a všechno, co k němu patří. V rámci čtvrtého ročníku Táborského festivalu vína, který se na více než čtrnáct dní usadí od čtvrtka 15. března v Táboře, přijede představit burgundská vína. Stane se tak v pátek 16. března v sále budovy Střelnice. A co na večeru můžete zažít?

Můžete přiblížit, co návštěvníky večera s burgundskými víny čeká?
Večer bude procházkou po Burgundsku, asi nejzajímavějším vinařském regionu světa. Začneme v oblasti Chablis zdejšími krásně minerálními bílými víny, po té projedeme směrem od Dijonu přes celé Zlaté návrší. Začneme oblastí Côte de Nuit, odkud jsou nejslavnější červená vína Burgundska, následně projedeme přes kopec Corton do středověkého městečka Beaune. Pak budeme pokračovat oblastí Côte de Beaune a velkými bílými víny např. z vesnice Meursault. Výlet zakončíme těsně nad hranicemi Beaujolais. Řekneme si něco o pestré historii vinařství i o tom, jak zajímavá a různorodá vína lze udělat pouze ze dvou odrůd – Pinot Noir a Chardonnay. Samozřejmě se bude mnoho vín také ochutnávat a vzhledem k tomu, že v rámci své práce dost cestuji a v Burgundsku jsem téměř jako doma, vše doplním jedinečnými fotografiemi z míst, kam se člověk jen tak nedostane. Z vinic, kde rostly hrozny i ze sklípků, kde víno zrálo…

Kromě oblasti, dvou odrůd a nesporné kvality, jsou ještě něčím tato vína specifická?
Především neuvěřitelnou rozmanitostí. Pro člověka, který je zde poprvé, je až nepochopitelné, jak rozdílná vína mohou vznikat z vinic vzdálených jen pár metrů od sebe. Pro mnohé lidi jsou velká burgundská vína vrcholem vinařského světa. Burgundsko není synonymem síly, ale noblesy a elegance. Není divu, že lidé, kteří již ochutnali ve světě téměř vše, se k burgundským vínům většinou stále vracejí. Burgundsko totiž dokáže pokaždé něčím překvapit.

Čím jsou způsobené mnohdy astronomické ceny za tato vína?
Burgundsko je krásná a tradiční oblast, rozlohou ale není příliš veliká. Plocha vinic je zde jasně dána, stejně jako možné výnosy. Navíc většina vinic je historicky rozdělená mezi mnoho vlastníků, produkce je tedy většinou velmi malá. A toto vše platí mnohonásobně pro ty nejlepší vinice, ze kterých vznikají vína, která jsou, souhlasím, prodávána mnohdy za opravdu astronomické ceny. Tato vína pochází většinou z vinic označených jako Grand Cru a uvědomte si, že toto označení nese jen 1,4 procent burgundských vinic. A o moc lepší to není ani s vinicemi Premier Cru, kterých je jen 10 procent. Tyto vinice mají svá specifika, složení půdy, mikroklima, které nikde jinde v Burgundsku ani na celém světě nenajdete. Každý rok jsou zde tedy schopni vyrobit jen velmi omezené množství vína pro celý svět, často jen několik sudů o objemu 228 litrů. Poptávka po těchto vínech je v současnosti mnohonásobně vyšší než nabídka a těch nejlepších burgundských vín najednou začíná být málo. A samozřejmě nelze zapomenout na práci, um a slávu některých vinařů, kteří kvalitě svých vín dlouhodobě podřizují vše a svět o tom ví. Jejich vína jsou pak opravdu drahá.

Jsou tato vína dostupná i pro běžného konzumenta?
To je samozřejmě záležitostí priorit a definice dostupnosti… Je otázkou, jestli si chcete koupit několik podprůměrných láhví týdně, nebo si za stejné peníze opravdu užít jednu skvělou, jestli je pro vás dostupné si zajít do hospody dát deset piv a dva panáky, nebo si za stejnou cenu koupit „pouze“ jednu láhev vína… Burgundská vína jsou obecně většinou dražší než vína z jiných vinařských oblastí světa. Nikdy je nekoupíte za 120 korun, to prostě nejde. Cena bude vždy začínat někde okolo 300 korun. V kategorii Premier Cru se většinou nedostanete pod 700 Kč, ale můžete za ně zaplatit i několik tisíc a ceny vín z vinic Grand Cru začnou několik stovek nad tisíci korunami a mohou se vyšplhat do desetitisícových částek. Jejich cenu však musíte opravdu vnímat spíše jako cenu uměleckého díla a toto přirovnání je poměrně přesné. Ochutnáváte něco, co vzniklo působením neopakovatelných podmínek výjimečné oblasti, desítky, mnohdy i téměř sto let starých keřů révy, o které se staraly generace lidí, ochutnáváte výsledek několik set let staré tradice, která se zde pečlivě předává a chrání. Pijete víno z vinic, na kterých lidé neváhají pracovat v jakoukoli denní či noční dobu, přesně tehdy, když je to potřeba a které ještě ve 21. století obdělávají často pouze za pomocí koní, jen proto, aby v nich zachovali co největší přírodní rovnováhu. V tomto kontextu chci říci, že cena, kterou návštěvníci zaplatí za burgundský večer, který v rámci Táborského festivalu vína chystáme, je opravdu symbolická.

Jaké nejdražší vino jste doposud pil a naplnilo vaše představy poměru kvalita-cena?
To je neskutečně těžká otázka. V rámci své práce jsem ochutnal téměř všechna vína, která jsou považována za nejlepší a také nejdražší vína světa, většinu z nich dokonce několikrát. A vždy to byla skvělá vína. Ať se budeme bavit o slavné „první pětce“ z levého břehu z Bordeaux, nebo o mýtickém Château Pétrus z Pomerolu ze stejné oblasti, které bývá jednou z častých odpovědí na tuto otázku a jehož cena se pohybuje podle ročníku někde mezi 40 a 70 tisíci korun za láhev. A měl jsem tu čest ochutnat i všechna vína z bájného Domaine de La Romanée Conti, včetně La Romanée Conti, které je považováno za vůbec nejdražší víno světa a jeho cena může být podle ročníku někde mezi 150 a 250 tisíci korun za láhev.
Ale stále se pohybujeme v oblasti vín z ročníků, které se, jste-li ochotni podobné částky investovat, dají koupit. Měl jsem však možnost ochutnat i vína, které koupit již dávno nelze. Vína z privátních rodinných archivů majitelů vinařství nebo velkých Châteux. Tuto možnost někdy po mnoha letech dostanete díky dlouhodobým přátelským vztahům s vinaři, nebo jste-li součástí opravdu významné skupiny světových odborníků, která zrovna vinařství navštívila. Všechna ta vína mají své příběhy, které by často mohly být námětem pro knihu a jejich cena je prakticky nevyčíslitelná. Takto jsem ochutnal například Château Beychevelle z roku 1929 na večeři s jeho majitelem, Champagne Pol Roger z roku bájného ročníku 1914, který byl jedním z nejlepších za posledních 100 let, i když nad labyrintem šampaňských sklepů začínala zuřit I.světová válka. Ochutnal jsem několik burgundských vín ze sklepů, které jejich majitelé během druhé světové války zazdili, aby v nich uchránili rodinný archiv vín a jejich potomci je objevili až mnoho let po válce. A v Portugalsku jsem ochutnal dokonce i vína z předminulého století… A mohl bych takto pokračovat několika vzorky vůbec prvních ročníků dnes již kultovních toskánských vín, které jsem měl tu čest ochutnat se šlechtici, kteří je před mnoha lety na vrcholu své kariéry vyrobili a vinařství dnes většinou řídí již jejich vnuci. A nemusíme ani jezdit daleko do světa. Když mi můj kamarád Pavel Filipovszki, dnes ředitel vinařství Waldberg ve Vrbovci, nabídl na ochutnání jednu z posledních třech lahví Veltlínského zeleného z jedné z nejlepších znojemských vinic ze skvělého ročníku 1969, které mu několik dní před koncem svého života předal jeho dědeček - zakladatel jejich rodinné vinařské tradice, jako to nejlepší víno, které za svůj život vyrobil, ztratíte slova stejně, jako když něco podobného zažíváte na slavném zámku kdekoli na světě. Možnost ochutnat jakékoli z těchto vín je vždy slavností a ten okamžik vždy vnímáte jako něco mimořádného, v případě, že ochutnáváte vína, která jsou starší než vy, dokonce, jako něco mystického. Je to vždy výsledek momentálního rozhodnutí a pohostinnosti majitele, důsledek dlouholetého přátelství a velké vzájemné úcty. To jsou hodnoty, které si nekoupíte za žádné peníze, proto považuji za svá nejdražší ochutnaná vína právě tato. Jsou to nepopsatelné, neopakovatelné chvíle. A jak chcete vyčíslit poměr kvality a ceny u něčeho, co zažijete jednou za život?

Vstupenky na večer s burgundskými víny stojí 690 korun a jsou stále k dispozici. Více o festivalu a rezervaci vstupenek najdete na stránkách www.festival-vina.cz


Autor: David Peltán






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.