PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jana Šrámková se odhaluje. Vezme vás do svého dětství, dospívání, vzpomínek i trápení

Jana Šrámková se odhaluje. Vezme vás do svého dětství, dospívání, vzpomínek i trápení

Neděle, 15.09.2013 / recenze

 

Jana Šrámková je poměrně nová česká autorka, která u nás vydala již tři knihy, z toho jednu určenou dětským čtenářům. Debutovala novelou Hruškadóttir a v roce 2013 jí u nakladatelství Fra vyšla její druhá kniha pro dospělé nazvaná Zázemí.

Ve své nové knize autorka veřejně odhaluje své dětství a dospívání, které po většinou trávila se svou babičkou, která je výrazným symbolem celé knihy. Autorka vzpomíná na příhody, které jí babička jako malé holčičce vyprávěla a doplňuje je vlastními asociacemi, jež v ní tenkrát babiččiny historky vyvolaly.

Vzpomínky Jany Šrámkové i její milované babičky spojuje jediné místo, které je dalším výrazným bodem v celé knize. Je jím dům, kde babička žila a který musela opustit, protože o něj již sama nezvládala pečovat.

Autorka knihy Zázemí se k tomuto místu neustále vrací, a to i mnoho let poté co v něm už babička nebydlela. Sleduje osudy tohoto, pro ní tolik důležitého místa, a dává tak čtenáři jasně na srozuměnou, co pro ni dům znamenal a stále znamená.

Jana Šrámková bravurně vystihuje celkové prostředí domu - s jeho vůněmi, maličkostmi, jimiž se babička obklopovala - i jeho celkovou domácí atmosféru tak dobře a lehce, že je čtenář chtě nechtě vtažen do prostředí babiččina i autorčina světa.

Při čtení Zázemí doslova sedíte s oběma protagonistkami u stolu nebo na měkkých poduškách postele a naslouháte babiččinu vyprávění o jejím dětství. Cítíte vůni čerstvě upečeného koláče, kávy i jakési vůně, kterou jsou staří lidé obklopeni. Slyšíte šustění listí na zahradě, vůni muškátů a babiččina příjemného hlasu, který vás ukolébá a vrátí do vlastního dětství a bezstarostnosti.

Šrámková ve své knize odhaluje široké čtenářské veřejnosti svoje nitro a velice otevřeně se zpovídá ze své lásky k babičce, která pro ni jistě zmanemala velice mnoho. Zázemí je otevřenou zpovědí a deníkem, v němž se autorka snaží vyrovnat se ztrátou milovaného člověka a veřejně k ní promlouvá o svých nynějších problémech, úspěších, zklamáních i událostí všedních dnů, které už si babička nikdy neposlechne.

Přes veškerou autorčinu snahu zachovat pevnou a literární konstrukci celé knihy se celý text rozpadá na několik krátkých fragmentů. V těch však celé dílo jen více vyniká a upevňuje se tím jeho kouzlo.

Zázemí si mezi čtenáři jistě najde svoje oblíbence, protože každý, stejně jako autorka sama, máme nějakého blízkého člověka, který s námi již nemůže být, ale stále nám velice chybí. S podobnou knihou, jako je toto zatím poslední dílo, velice nadané mladé autorky se jistě jen tak opět nesetkáme a to mu dodává na originalitě a osobitosti. Kniha jistě osloví každého svou neotřelostí a půvabem.


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.