PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Islám, rasismus, homofobii i cukr bude řešit festival Jeden svět na jihu Čech

Islám, rasismus, homofobii i cukr bude řešit festival Jeden svět na jihu Čech

Pondělí, 16.03.2015 / článek

 

Do tří měst jižních Čech letos zavítá mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět. Silné příběhy a aktuální témata jako islámský terorismus, mediální manipulace, ukrajinsko-ruská krize, homofobie, rasismus i zdravá výživa se budou řešit na plátnech v Českých Budějovicích (16.-18.3.) , Českém Krumlově (19.-21.3.) a Táboře (18.-22.3.). 

Festival letos vznikal ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, nárůst rasismu v České republice podporovaný čelními politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny. „Sami jsme si při výběru filmů praskli pár svých bublin, ať už o islámu, jihoamerických migrantech nebo třeba duševních chorobách,“ dodává Hana Kulhánková. Letošním společným tématem Jednoho světa je proto „Praskněte své bubliny“ a symbolem bublinková fólie. Cílem je narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností. Sedmnáctý ročník Jednoho světa také přináší čtyři premiéry českých filmů - Jenica & Perla, Zatajené dopisy, Stále spolu a Cukr Blog. Ty budou moci vidět i diváci v jihočeských městech.

Budějovice začnou islámem

Jako první se promítací plátno rozsvítí festivalem v Českých Budějovicích. V pondělí 16. března v 16.30 hodin otevře třídenní promítací pásmo v kině Kotva snímek Bojovníci ze severu. Studentskou porotou Jednoho světa oceněný film se zabývá aktuální tematikou, verbováním mladých lidí ze severských zemí k islámským teroristickým jednotkám aš-Šabáb. Festival v Budějovicích nabídne do středy dalších osm filmů, každý den zhlédnou návštěvníci kina Kotva tři. Začátky promítání jsou zhruba v 16 hodin, vstupné na projekci je 80 korun, student dá od dvacetikorunu méně.

Film z domova

V Českém Krumlově se bude promítat od 17 hodin 19. března, kdy v divadelní kavárně Ántré uvidí diváci silný film o homofobii v Rusku Putinovy „Děti 404“ a Školu disentu. Krumlov obalí bublina filmového festivalu Jeden svět popáté, a to na tři dny. „Na oslavu prvních půlkulatin jsme rozšířili program na osm snímků a při jeho sestavování jsme se snažili prasknout co nejvíce bublin. Oceňovaný snímek Danielův svět například publikum konfrontuje s příběhem mladého pedofila, který boří stereotypní představy a předsudky vůči této komunitě. Velkou radost máme také z možnosti promítnout snímek lokálního významu. Zatajené dopisy totiž pojednávají o výchovném zařízení v obci Květušín u Českého Krumlova, které vzniklo v 50. letech pro děti z romských rodin,“ říká koordinátorka místního Jednoho světa Václava Šnokhousová.

Film Zatajené dopisy bude promítán v pátek v kině Luna, následovat po něm bude debata s režisérem Tomášem Kudrnou a pamětníky. V programu si našly své místo i snímky popisující život LGBT komunity v Rusku, důsledky globální oteplování v Grónsku a na tichomořských ostrovech, svědectví o motivech, které přivádí mladé muslimy z Evropy do náruče radikálních hnutí i film o pozitivech - negativech cukru.
„Opět tedy nabízíme nejinspirativnější filmy z celého světa, které jsou završením několikaměsíčních příprav. Přijďte se o tom přesvědčit do kina Luna a divadelní kavárny Ántré,“ zve koordinátorka. Vstupné na projekci je 70 korun, studenti a senioři zaplatí 50.

Nejrozsáhlejší program v Táboře

Nejdelší program přináší Jeden svět v Táboře, kde se festival koná pod hlavičkou komunitního centra Cheiron T již pojedenácté. Táborští program začali výstavou prací studentů SUPŠ Bechyně na témata Jednoho světa v klubu MP7, kde vystoupila i cenou Vinyla oceněná kapela Schwarzprior.

Ve středu 18. března od 15 hodin se koná tradiční happening na náměstí TGM. Jeho program však pořadatelé zatím tají.

Symbol letošního ročníku je ochranná bublinková fólie, která bude zdobit vstupní chodbu na promítacích místech - v kavárně a klubu MP7 a Základní škole Bernarda Bolzana, kde program zahájí ve čtvrtek 19. března od 19 hodin film Zatajené dopisy s autorem snímku Tomášem Kudrnou a snímek o dronech.
„Táborský Jeden svět nabídne celkem 16 promítání v průběhu čtyř dní. Zakončovat ho bude neděle, kdy odpoledne budou ke zhlédnutí filmy pro děti a pak emotivní filmy Toto a jeho sestry a Lovu zdar s režisérem Jaroslavem Kratochvílem,“ říká koordinátor David Andrlíček. Táborští natočili i vlastní klip k Jednomu světu, vidět ho můžete ZDE

Vstupné na projekci v ZŠ Bernarda Bolzana je 60 Kč, na projekci s následnou debatou 80 Kč. Vstupné pro studenty je 40 Kč, na projekci s debatou 60 Kč. Vstupné na projekci v klubu MP7 je 50 Kč, studenti zaplatí 40 Kč.

Více z programů najdete na www.jedensvet.cz


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.