PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Floex s předkapelou Fiordmoss zahráli ve Slávii

Floex s předkapelou Fiordmoss zahráli ve Slávii

Sobota, 28.04.2012 / fotoreport

 

Přestože skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Dvořák vydal pod pseudonymem Floex jen dvě alba – Pocustone (2001) a Zorya (2011), patří ke špičce české nezávislé hudební scény – mezi dvěma alby nezahálel a většina lidí ho bude znát jako autora hudby ke hrám Samorost 1 a 2 či Machinarium. Jeho „nezávislá“ tvorba se od té herně-soundtrackové vlastně příliš nevzdaluje: je sice melodičtější a „písničkovější“ (což podtrhuje i zpěv v několika skladbách), ale podobně jako hudba ke hrám kombinuje akustické a elektronické nástroje, pohrává si se styly od minimalismu přes jazz po taneční hudbu a čiší z ní radost z krásy zvuku.

Koncert Floexe s předkapelou Fiordmoss, na který bylo v jiných městech vyprodáno, byl původně naplánovaný na 23. 4. do hlavního sálu Slavie a měla ho doplňovat barevná projekce po celé budově. Pro malý zájem posluchačů se ale obě kapely musely přesunout do kavárny a efektní nasvícení Slavie tedy bohužel vyznělo trochu naprázdno. Připadá mi, že se budějovičtí (ne)návštěvníci snaží organizátorům kulturních akcí znovu a znovu dokazovat, že zvát na jih Čech uměleckou špičku – ať už hudební či jinou – je občas totéž co házet perly sviním.

Na koncertu samotném to naštěstí nebylo znát. Na necelou hodinu náladových písní melancholických a potemnělých Fiordmoss navázal Floex se svou výrazně živější a barevnější částí dvojkoncertu. Přenést na pódium studiové album Zorya, které si loni odneslo hned dvě ceny Anděl – za elektronickou a za alternativní hudbu – byl od Tomáše Dvořáka docela odvážný krok. Oživit skladby, které ve studiu pečlivě stavěl a nahrával jediný člověk jen s občasnou výpomocí nějakého hosta, vyžadovalo založení kapely. Ta dostala název Floex Band (jinde též Floex + band); v Budějovicích se kapela představila v redukované podobě, bez basisty – na pódiu se před plátnem s vizuální projekcí objevil bubeník, dva klarinetisté a zpěvačka.

Tomáš Dvořák se rychlými jeleními skoky přesouval od klávesnice a čudlíků syntezátorů ke svému klarinetu; plnocenným partnerem mu byl Jiří Javůrek, který klarinet čas od času vyměnil za basklarinet či dechový syntezátor. Oba dechaři si mezi sebou střídali sóla i doprovod, rychlé i pomalé party, zvuky znějící přirozeně i synteticky. Střed pódia zabraly živé i elektronické bicí Mariana Petržely, nápadité a rozmanité v každé ze zahraných skladeb; v několika z nich zazářila i zpěvačka Sára Vondrášková, před níž nelze než smeknout – bez zaváhání uzpívala všechny vokální party z alba Zorya navzdory jejich rozmanitosti i tomu, že každý z nich byl v jiném jazyce a původně napsaný pro jinou interpretku.

Floex je na české scéně ojedinělým úkazem a ve Slavii dokázal, že nazývat jeho hudbu elektronickou či alternativní je maličko nefér. Na alternativní hudbu se totiž až příliš snadno poslouchá a na elektroniku je až příliš akustický a živý.

- Jan Flaška -


Fotografie


Autor: Ondřej Brynych, Jan Flaška





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Petr Fejk: Jak se dělá zoo

Ostatní / setkání / přednáška
Spektrum Sezimovo Ústí
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Knihovnický kvíz

Ostatní / knihovnický kvíz
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Jan Burian

Hudba / koncert
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
23.10.2024 od 19:00 hod.