PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Lang nabídne v Táboře konceptuální zákusek

Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Lang nabídne v Táboře konceptuální zákusek

Úterý, 15.11.2011 / pozvánka

 

Prezentaci finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého Dominika Langa nazvanou Zákusek bude možné zhlédnout v pátek 18. listopadu od 12.30 hodin v prostorách bufetu Gymnázia Pierra de Coubertina na náměstí Františka Křížka 860 v Táboře. Dominik Lang zde představí a nabídne veřejnosti k ochutnání podle vlastního návrhu vytvořený a upečený konceptuální zákusek. Od 13 hodin pak bude následovat komentovaná prohlídka Tábora, ze kterého pochází finalistova rodina. Dominik Lang, jehož otec Jiří Lang byl významným sochařem, účastníky provede svými oblíbenými místy a doprovodí je komentářem vztahujícím se k historii své rodiny.

Součástí akce, která je přístupná všem zájemcům zdarma, bude i beseda s autorem. V rámci doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého nazvaného 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst jednotliví finalisté od července do listopadu vystavují svá díla v nejrůznějších formách na pěti vybraných místech v České republice pěti různými libovolnými způsoby.

Dominik Lang je jednou z nejvýraznějších osobností současné výtvarné scény. Letos uspěl ve výběrovém řízení pro Bienále současného umění v Benátkách a jeho tamní instalace sklidila velký ohlas.
 
„Dominik se ve svém díle se často zabývá samotným procesem tvorby, příprava speciálního ,výtvarného’ zákusku byla pro byla tedy jasnou volbou,“ říká kurátor doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého Ondřej Horák. „Představa takzvaného poživatelného umění navíc zapadá jak do letošníh snah o netradiční prezentace všech pěti finalistů, tak i do úvah o podobách současného umění,“ dodává Horák.

Organizátoři Ceny Jindřicha Chalupeckého se rozhodli následovat myšlenku teoretika a kritika umění Jindřicha Chalupeckého, že umění se ukazuje lidem a lidé umění. V červenci se konala prezentace Jiřího Thýna v ďáblickém zahradnictví, srpen patřil Marku Therovi v kytlickém hostinci, v září dostal prostor Pavel Sterec v Koněpruských jeskyních a v říjnu Filip Cenek v Jihlavě.

Všichni finalisté si připravili jako každý rok svůj projekt pro výstavu Finále 2011, která nyní probíhá v Centru současného umění DOX v Praze, kde porota vybere laureáta a jeho jméno oznámí 25. listopadu v rámci slavnostního večera v režii umělce Michala Pěchoučka. Vítěz získá padesát tisíc korun od společnosti Triga, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a sto tisíc korun určených na realizaci výstavy v Galerii Václava Špály na podzim 2012.
 
Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v květnu 1990 z podnětu Václava Havla, malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře. Za dobu své existence pro českou scénu „objevila“ řadu výrazných výtvarných osobností, které nyní patří ke špičce české výtvarné scény a jejichž práce obstála i v zahraničí. Mezi takové umělce patří například Kateřina Šedá, Michal Pěchouček, Ján Mančuška, Jiří Černický nebo Eva Koťátková.

Program prezentace Dominika Langa v Táboře:
12.30 - prezentace Dominik Lang: Zákusek (bufet Gymnázia Pierra de Coubertina)
13.00 – komentovaná prohlídka Tábora s Dominikem Langem (prohlídka začne na nám. Františka Křížka)

Foto: Současná výstava prací finalistů CJCH v DOX


Autor: i -





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Mr. Bowie - nemoc - přesunuto

Hudba / koncert / rock
Spektrum Sezimovo Ústí
24.10.2024 od 19:00 hod.

 

Viktor Špaček: Čistý, skromný život

Ostatní / autorské čtení
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
24.10.2024 od 18:00 hod.

 

Hubert Huber – Neue Medien

Výstava / obrazy/grafiky/video
Galerie U Radnice
24.10.2024 - 12.01.2025 od 10:00 hod.
vícedenní akce

 

Střípky z floridské přírody

Ostatní / Barevný čtvrtek
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
24.10.2024 od 19:00 hod.