PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


FESTIVAL V PŘEŠTĚNICÍCH VĚTŠÍ NEŽ OBVYKLE

FESTIVAL V PŘEŠTĚNICÍCH VĚTŠÍ NEŽ OBVYKLE

Neděle, 06.07.2008 / pozvánka

 

A jedeme na "ostro". Přehlídka skupin Expedice Přeštěnice, která předcházela Open Air Musicfestu Přeštěnice, se letos nekonala a pořadatelé se na to vrhli zostra. Program již osmého ročníku jednoho z nejoblíběnějších festivalů na jihu Čech odstartuje už tento čtvrtek v 16 hodin milevská rockpopová skupina Yummy. Areál se zase o něco rozrostl, letos se během tří dnů na třech scénách vystřídá 65 skupin.

"I když se letos prodalo zase o něco více lístků než loni, festival do budoucna zřejmě rozšiřovat nebudeme. Jde nám spíše o pohodu lidí než o akci obřích rozměrů," řekl loni produkční Josef Kašpar. Přesto se letos festival rozrostl o jedno podium a přivítá i o zhruba deset interpretů víc.
"Podlehli jsme trochu velkému zájmu alternativních a méně známých skupin a dali jim prostor. Je to naše podpora těm, kteří nejsou mediálně na slunci, ale přesto dělají kvalitní věci," vysvětlil J. Kašpar.

Hudební mišmaš nejen z Evropy
Čtvrtek je tradičně takzvaným warm up dnem, tedy jakýmsi "rozehřívákem". Ani letos ale nezůstává tento den na okraji třídenní oslavy hudby, naopak. Kromě zmíněných domácích Yummy první návštěvníky dále rozhýbou kapely jako Crossband, Pankix, Medvěd 009, Znouzectnost, Sto zvířat, Vodovod nebo pop-alternativa z Třince Charlie Straight. Máte-li rádi například Stinga či Beatles, je pro vás tato formace tím pravým.
V pátek už se pojede naplno a poprvé se rozezní hudba na všech třech podiích. Soběslavští Hodně Podně a táborští Veena začínají hrát už v pravé poledne. Musicfest Přeštěnice si drží už sedm let tvář přehlídky regionálních skupin a ani letos tomu není jinak. Následovat proto budou kapely jako The Despaires, Art Factory, Peshata, Yemmi deset, Ticho de pre Cupé Band a mnoho dalších. Ty doplní tělesa ze zbytku republiky - Barevný nátěr, E!E, Wohnout, Houba, Tleskač, Vypsaná fiXa či Kryštof - a samozřejmě kapely zahraniční. Jako první zahostují berlínští rockeři Jerx, následovat budou rakouští Defcon, Underground Fly z polské Poznaně, stálice českých festivalů Green Frog Feet z německého Regensburgu a páteční program zakončí italská rockmetalová parta Exilia.
Sobotní program bude žánrově ještě pestrejší. Kromě rockové hudby zazní alternativa, ska, jazz, experimentální hudba či crossover. Tento žánr reprezentuje například skupina Dusot dusících se králíků, která sobotu "načne" už hodinu před polednem. Během dne podia dále navštíví Possibilní explikace, Votchi, Happyend, Imodium, Totální nasazení, Poslední kapka, Rybičky48, Jaksi taksi, UDG nebo Sunshine. Ze zahraničí dojedou jazzoví experimentátoři Catapults and Parachutes z USA, francouzští zástupci ska a reggae Oz One, The Dead Notes neboli punkrock z Německa, z této země přijedou i populární emorockpunkoví Flying Windmill a To be continued jsou crossoverovou návštěvou z Rakouska. Ani východní Evropa není opomenuta. Z Maďarska zavítá punkrocková skupina Bankrupt.
Headlinerem se pak stane jedna z nejpopulárnějších argentinských kapel Karamelo Santo, která do dění festivalu zasáhne svou fúzí latiny, rocku a ska. Osvěžení a odpočinek od hudby přijde v průběhu sobotní noci od Tanečního studia EFK z Milevska.
Ve festivalovém areálu návštěvníci dále najdou stánky s občerstvením a prodejem dalších předmětů a suvenýrů. Účastníci akce mají zdarma ubytování ve stanovém městečku a kyvadlovou autobusovou dopravu z Milevska do Přeštěnic. Pro řidiče bude k parkování vyhrazený speciální prostor.

Zpátky do minulosti
Historie Open Air Musicfestu sahá do roku 2001, kdy se na první ročník, který se konal v Milevsku, přišlo podívat 290 posluchačů. Na dalším se uskutečnila sbírka na opravu píseckého Kamenného mostu, který ten rok zničily povodně. Přišlo 500 lidí a některé kapely se tehdy vzdaly honorářů. V roce 2003 se z prostorových a časových důvodů festival přestěhoval do nedalekých Přeštěnic. Popularita milevského festivalu rostla, a tak třetí ročník přivítal 1500 fanoušků hudby. O rok později se pořadatelé rozhodli pro variantu třídenního festivalu, což se nakonec ukázalo jako mírně vysilující a neúčelné. Akci navštívilo 2000 lidí. V roce 2005 se pořadatelům podařilo pozvat Anetu Langerovou, která byla v té době čerstvou vítězkou soutěže Česko hledá superstar. Počasí poprvé nevyšlo, i přesto ale návštěvnost festivalu stoupla o dalších 500 návštěvníků. Předloni už festival hostil 3000 fanoušků a 50 kapel. Velikými hvězdami ročníku se staly hasičská stříkačka, která pomáhala ve slunečném parnu, a skupina Mig 21.
"Návštěvnost má stoupající tendenci. Loni už to bylo přes tři tisíce lidí. Letos doufáme, že to bude zase více a předprodeje a zájem ze strany fanoušků to zatím dokazují," uvedl Kašpar.


Fotografie


Autor: David Peltán





Barokní dvůr Borotín pokračuje v rekonstrukci a prosí o pomoc

Další ročník soutěže neziskových organizací Máme vybráno, která se zaměřuje na obnovu památek, odstartoval. V prvním kole jde o to, kdo vyhraje krajské kolo a postoupí do celorepublikového finále. Do klání se letos opět zapojil i Barokní dvůr Borotín, který majitelé postupně zachraňují před zchátráním a po celý rok se v něm snaží dělat kulturně-společenské akce por dospělé i děti. Hlasování probíhá do 31. května, takže pokud máte chuť podpořit obnovu Barokního dvora Borotín, hlasujte ZDE

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Alexej Sevruk: Evropanka

Ostatní / setkání / autorské čtení
Jednota
25.04.2024 od 18:00 hod.

 

Jiří Kubeček a Barbora Brabcová

Hudba
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
25.04.2024 od 19:00 hod.

 

Bezplatné a anonymní testování na žloutenku, syfilis a HIV

Ostatní / bezplatné testování
parkoviště sv. Florián
25.04.2024 od 14:00 hod.

 

Hudební sklepy - Justin Lavash

Hudba / koncert / blues - folk - jazz - rock
Galerie M v Milevsku
25.04.2024 od 19:30 hod.