PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival Mighty Sounds dostal půlmilionovou pokutu za hluk. Jedenáctý ročník ale bude

Festival Mighty Sounds dostal půlmilionovou pokutu za hluk. Jedenáctý ročník ale bude

Pondělí, 13.04.2015 / článek

 

Festivalu Mighty Sounds bylo z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doručeno rozhodnutí o uložení pokuty za překročení limitu hluku v roce 2014. Penalizace je opět výjimečně vysoká, festival vyfasoval přesně půlmilionu korun. Pořadatelé se proti tomuto rozhodnutí odvolají. Jedenáctý ročník festivalu, který se koná od 3. do 5. července na letišti Čápův dvůr v Táboře, však není nijak ohrožen a přípravy na nejlepší žánrovou akci v České republice jsou v plném proudu.

Pozměňovací návrh k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, podle kterého je měření hluku u jednorázových akcí pod širým nebem vyňato z působnosti hygienických stanic a který plně svěřuje regulaci takových akcí obcím, prošel téměř jednohlasně Výborem pro zdravotnictví a nyní čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou. Rozhodnutí, které bylo minulý týden doručeno pořadatelům festivalu Mighty Sounds, veřejnou a odbornou debatu týkající se této novely bohužel nijak nezohledňuje. Krajská hygienická stanice tak pokračuje v udělování pokut.

„Jsme ve shodě s odborníky, když tvrdíme, že hluk, který způsobuje živá hudba jeden víkend v roce, nijak zdraví neohrožuje. Dané limity hluku jsou navíc pro hudební akce pod širým nebem zcela nesmyslné a nesplnitelné. Přesto situaci obyvatel v nejbližším okolí areálu festivalu nepodceňujeme, každoročně s nimi komunikujeme, prosíme je o shovívavost a nabízíme kompenzaci v podobě volných vstupů na festival. Máme také podporu města Tábor,“ uvádí jeden z pořadatelů festivalu František Švadlena. Podporu festivalu i změně legislativy vyjádřilo v petici i 17500 lidí z celé republiky. Petici organizátoři předali hlavnímu hygienikovi ČR Vladimíru Valentovi v lednu tohoto roku. Ten jim rovněž vyjádřil podporu.

Mimo ohrožení. Zatím

Současná podoba zákona dává hygienickým stanicím možnost zasahovat do rozhodování obcí o tom, jaké kulturní akce na svém území chtějí mít. Pokud by pořadatelé museli zaplatit jednorázově všechny dosavadní pokuty, které jim byly uděleny (celkem se jedná o částku výrazně přesahující milion korun), festival by se dostal do existenčních problémů.

„V současnosti vše běží, jak má, proti nově udělené pokutě se odvoláme, budeme, i s ohledem na chystanou novelu zákona, bojovat. Přesto je pro nás budoucnost v Táboře nejistá. Sbírku na pokuty od příznivců ale neplánujeme. Nejlepší způsob, jak festival můžete podpořit, je, že si na něj koupíte vstupenku,“ dodává k aktuální situaci František Švadlena.

Jedenáctý ročník festivalu Mighty Sounds se uskuteční 3. až 5. července na táborském letišti Čápův dvůr. Více informací a program festivalu najdete na www.mightysounds.cz.

PSALI jsme o pokutách ZDE, ZDE  a ZDE.

HISTORIE POKUT pro MIGHTY SOUNDS:

- rok 2010 - pokuta ve výši 125.000,- Kč, snížena po odvolání Ministerstvem zdravotnictví na 90.000,- Kč (zaplacena)
- rok 2011 – pokuta ve výši 180.000,- Kč,
- rok 2012 - pokuta ve výši 360.000,- Kč snížena po odvolání Ministerstvem zdravotnictví na 210.000,- Kč,
- rok 2013 - pokuta ve výši 420.000,- Kč
- rok 2014 - pokuta ve výši 500.000,- Kč


Autor: i, dap -


Téma: Mighty sounds





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.