PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Dávají knihám nový život – Kupbook!

Dávají knihám nový život – Kupbook!

Sobota, 22.03.2014 / rozhovor

 

Každá knížka někomu patřila, má svou historii, svůj příběh. Tři studenti uměleckých škol – Míša, Bára a Jáchym – navrhli speciální boxy, naplnili je pečlivě vybranými knihami a umístili do deseti kaváren. Návštěvníci si mohou v kavárně knížky prohlédnout, začíst se a knihu, která je zaujme, si za 20 Kč odnést domů. Vybrané peníze putují zpátky do Centra Elpida, kde pomáhají realizovat kulturní a vzdělávací programy pro seniory. Boxy jsou pravidelně doplňovány ze sbírky antikvariátu Elpidy. Více k projektu Kup book jsem se dozvěděla od Míši Vojtkové.

Kde a kdy vznikl nápad na projekt Kupbook?
Nápad vznikl asi před rokem, když nás oslovila Broňa Hilliová z Elpidy. V antikvariátu měli hodně knížek, další přibývaly a na kila se sice prodávaly, ale pouze na trzích, které nejsou tak často.

Co je jeho hlavní myšlenkou?
Hlavní myšlenkou projektu je dát knížkám nový život – novou šanci, aby byly znovu čteny. Často máme v knihovnách knihy po rodičích nebo partnerech a nevíme co s nimi. Nechceme je vyhodit, ale často je ani nepřečteme. Ony tam pak chudinky leží, občas do nich založíme vylisovat čtyřlístek nebo je rozečteme a nedočteme, jsou zapomenuty.
Dát jim nový život nestojí moc, stačí knihu odnést do Centra Elpida, my ji vložíme do boxu a pak po ní sáhne třeba mladý student, který zatouží přečíst si ji celou :-).
Projekt je samozřejmě směřován na všechny, co rádi čtou, já ho ale trochu popoháním mezi studenty, kteří v dnešní době čtou buď hodně, nebo vůbec.

Jak náročné bylo nápad přetvořit ve skutečnost?
Když se chce, všechno jde. Myslím, že nám se to opravdu hodně povedlo.

Kam se mohou lidé obrátit, pokud by chtěli knihy do projektu darovat?
Buď na nás, na náš mail kupbook@email.cz, nebo na Centrum pro seniory Elpida, které sídlí na pražském Pankráci v ulici Na Strži.

Uvažujete o rozšíření projektu i do jiných měst mimo Prahu?
Ano, máme spousty nabídek na spolupráci v Plzni, Brně, Ústí, Mělníku atd. Proto jsme se rozhodli pro druhou vlnu právě mimo Prahu.

Je těžké sehnat partnerské kavárny?
Myslím, že většinu kavárníků to nadchlo. Stalo se nám, že nás i odmítli z organizačních důvodů. Ale jsme spokojeni, nadšených přibývá a o deset pražských boxů je rvačka :-).

Má Kupbook nějaké časové omezení?
Projekt není časově omezen. Naopak, pokračuje stále. Chystáme druhou vlnu. A knížek je spousta!

První box pokřtila spisovatelka Petra Hůlová. Oslovili jste právě ji z nějakého konkrétního důvodu?
Petru jsem oslovila úplně náhodou, ze svého osobního důvodu. Zúčastnila jsem se autorského čtení, kde mě nadchla svou upřímností, pohodou a hlavně tím, že si na nic nehraje. Bere vše tak, jak to přijde, a vrhá se do všeho po hlavě – to je mi velice sympatické a trochu se s Petrou v tomto ztotožňuji. Samozřejmě se vše hodilo dohromady, je to skvělá česká spisovatelka s ambicemi zařadit se svou tvorbou mezi knihy, které představují základ všeobecného přehledu (studenti tomu většinou říkají povinná četba, ale to nezní moc přitažlivě), a my měli projekt o knížkách v polovině – a ke knihám spisovatelé patří. Petru náš projekt baví, a jak říká, fandí nám i Kupbooku!

Líbí se ti www.facebook.com/Kulturnecom


Autor: Monika Petráková





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.