PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Budějovický masakr. Plastici a DéGéčka po čtyřiceti letech vzpomínali Na Americe

Budějovický masakr. Plastici a DéGéčka po čtyřiceti letech vzpomínali Na Americe

Pondělí, 09.06.2014 / fotoreport

 

Třicátého března 1974 se měl v rudolfovském hostinci Na Americe uskutečnit koncert kapel Adept, The Plastic People Of The Universe a DG 307. Nakonec došlo pouze k několikaminutovému vystoupení prvně jmenovaných, po kterých následoval příjezd policejních složek a došlo k takzvanému “budějovickému masakru.”

Od nedávna se protagonisté osudného koncertu vrací do Rudolfova u Českých Budějovic, aby vystoupení symbolicky dokončili. S nimi se na místo činu vrací také tehdejší máničky, nyní již notně prošedivělí pánové v sepraných džínových vestách. Vrací se, aby zavzpomínali, proč vlastně mají dlouhé vlasy.

Poslední z těchto Undergroundových poutí se uskutečnila v sobotu 31.května a představili se zde DG 307, The Plastic People Of The Universe a František Čuňas Stárek, který připomněl některé podrobnosti o čtyřicet let starém koncertu.

DG 307 staví poslední roky na kontrastu obdivuhodného frontmana Pavla Zajíčka a o několik dekád mladšího houslisty a milovníka hluku Tomáše Vtípila a nejinak tomu bylo v Rudolfově. Zatímco Zajíček pouze seděl na židli a za pomocí papírové nápovědy deklamoval své verše hlasem, ze kterého je znát, že jeho majitel již má hodně za sebou, Vtípil se ujal role dirigenta souboru a energií rozhodně nešetřil.

Hlavní hvězdou byli ale legendární The Plastic People Of The Universe. Ti sice nevystoupili v klasické sestavě, ale Tomáš Skřivánek z Krch-off bandu a Půlnoci byl za Evu Turnovou plnohodnotný záskok. Ostatní členové kapely byli na svých místech a zejména ikonický Vratislav Brabenec si publikum již od prvních tónů podmanil.

Velký díl koncertu byl věnován nejnovější desce Maska za maskou z roku 2009, ale chybět nesměla žádná z kultovních skladeb, kterých si PPU za svou pohnutou historii nasbírali poměrně dost. Zazněl tedy Kanárek, Magické noci, Podivuhodný mandarin a nebo závěrečné Muchomůrky bílé.

V sále, který za oněch čtyřicet let zaznamenal jen málo změn, působil tento koncert velmi silně, čemuž napomáhaly taky překvapivé muzikantské výkony všech zůčastněných. Odměnou jim byl téměř nehynoucí potlesk, který rozhodně nebyl nezasloužený.

Líbí se ti www.facebook.com/Kulturnecom


Fotografie


Autor: Petr Šrajer, František Ciml





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.