PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Boj proti konzumu zahájila skupina MEN v Kotnově

Boj proti konzumu zahájila skupina MEN v Kotnově

Úterý, 29.07.2008 / pozvánka

 

Záhadně zní název výtvarné akce, která probíhá během letních měsíců ve výstavních prostorách hradu Kotnov. III. trienále závěsného reliéfního VI. Objektu 2,5 se zúčastní patnáct až dvacet výtvarníků z různých českých měst, zejména pak z Prahy.

Letošní setkání je vymezeno krédem Design vlastní identity. "Téma by mělo umožnit výtvarnou orientaci v intencích rozporuplné současnosti. Tedy materiálové ? předmětné využití obrazotvornosti a bytostné až technizující popření kultu spotřeby. Takové zadání by mělo vyhovovat zejména autorům, kteří se neostýchají využít zdánlivě "nevýtvarné" materiály, techniky a postupy," nastínil koncept výstavy Jaroslav Chobot, mluvčí pořádající pětičlenné táborské umělecké skupiny MEN.

Jejími hosty se letos stane čtrnáct výtvarníků různého věkového i uměleckého začlenění. Nejčastěji jde o absolventy pražské Akademie výtvarného umění nebo její studenty. Účast přislíbili Markéta Hlinovská, Renáta Ochmanová, Petr Stanický, Ladislav Sorokáč a Radek Doško. Ze skupiny MEN jistě zaujme Saomi Biskow, Luboš Bajer a možná i někdo další. ze zahraničí přijedou Paulina Škávová, která působí v působí v Acapulcu, a Peter Stanický z New Yorku.

Výtvarná expozice III.trienále 2008 byla jako vždy hodnocena odbornou porotou a výsledky sdělí komisař výstavy právě při vernisáži. Zároveň předá pěti nejlepším autorům finanční prémie.

"Letos v porotě zasedli akademický malíř Roman Franta, Martin Velíšek a profesor Josef Lorenc. Ceny jsou spíše symbolické, ty skutečné by musely být mnohem napěněnější. Nejvíce se u díla hodnotí realizace objektu - naplnění kréda a kvalita výtvarného zpracování. Roli hraje i oslovující překvapivost, vtipnost a nadstavbová představivost. Vždy však nakonec záleží na posuzujícím, na jeho zaujetí určitým trendem současnosti a na vnímání současnosti vůbec," říká Chobot.

Záměrem I. Objektu 2,5 v roce 1993 bylo odmítnutí konformity. "Navazoval na koncepci v normalizaci uskutečněné akce Josky Skalníka z Jazzové sekce. Byly to slavné Krabičky, později vystavované například v New Yorku,v Tokiu a dalších městech.V našem případě šlo o odmítnutí konformity "malého města"," vysvětlil Chobot.

Následujícímu II.Objektu /97/ byla přiřčena Harmonická inovace, III. Objekt /99/ byl naplněný krédem Krajní mez a triumfoval užitím netradičních materiálů a konceptuálními přístupy k tvorbě. IV. Objekt byl v roce 2002 zárověň prvním trienále 2002 a ztožňoval se s interakcí a metamorfózou. Zatímco předchozí V.Objekt 2,5 druhého trienále, uskutečném před třemi lety, nabízel divákům Excelentní záměr.

Výtvarná skupina MEN byla založená v roce systémových politických změn ve Východni Evropě, v roce 1989. Až do roku 1999 fungovala v původním pětičlenném složení - Luboš Bajer, Jaroslav Chobot, Michal Linhart, Tomáš Macela, Radomil Sedláček.V současné MEN, která je opět pětičlenná, jsou tři členové noví, a to Saomi Biskov,Tomáš Pitlík a Jan Valter. Skupina MEN zatím pořadala všechny Objekty 2,5 uskutečňované v Táboře od roku 1993. V devadesátých letech pořádala happeningy, instalace v přírodě, akce a podobně. Realizovala na deset výstav svých obrazů, kreseb, objektů a soch v několika jihočeských městech, zejména v Táboře a Sezimově Ústí. Umělecký program této skupiny vyjadřoval vždy jednoznačnou stylovou současnost s osobitými inovacemi a je tomu tak i nyní. Členové prvního složení MEN záměrně neabsolvovali žádnou z výtvarných socialistických škol, volili školení soukromé - často mnohaleté. Výtvarné vzdělání nových členů je "oficiální školní", které absolvovali v šedesátých nebo osmdesátých letech.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.