PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Unikátní svítící vesmírně lodě a světy ze Star Wars. Táborské Muzeum Lega přichystalo na Muzejní noc novinky

Unikátní svítící vesmírně lodě a světy ze Star Wars. Táborské Muzeum Lega přichystalo na Muzejní noc novinky

Pátek, 31.05.2024 / fotoreport + článek

 

Zcela novou unikátní expozici s oblíbeným filmovým tématem Star Wars, tedy Hvězdných válek, přichystalo Muzeum Lega Tábor. Tu spolu s dalšími novinkami představí jako dárek pro návštěvníky Táborské muzejní noci v pátek 31. května od 19 hodin a Dne dětí v sobotu 1. června.

FOTOGALERIE pod článkem!

„Diváci u nás v muzeu nově uvidí řadu Lego Botanical, Lego Ideas, kompletně předělanou sérii Lego Friends a nejžhavější novinkou je expozice Star Wars. Ta je doplněná o světelné a zvukové efekty a návštěvníky, zejména pak milovníky Hvězdných válek, čeká jedinečný prožitek. Taková výstava je aktuálně jediná v České republice," prozradil Dušan Smrž, spolumajitel Muzea Lega, které sídlí na táborském Starém městě.

Celkem přibylo přes 50 nových modelů oblíbené stavebnice. „Pracovali jsme na tom půl roku, z toho dva měsíce opravdu od rána do noci. Celkově na expozici pracujeme 14 let a stavíme vždy, když máme čas a chuť. Chceme, aby lidé, kteří se k nám vracejí, viděli vždy něco nového. Problém začínáme mít trochu s místem, ale stěhovat se nám z tohoto krásného, starého domu s jedinečnou atmosférou a krásnou lokací nechce," doplňuje přední stavitelka a majitelka Michaela Smržová.

Milióny kostiček

V Muzeu Lega se nyní nachází kompletní sbírka minigurek, série Ideas i Architecture. Podtrženo sečteno, přes tři miliony kostiček.

„Začalo to tak, že jsme si stavěli doma a pak nám to najednou přerostlo přes hlavu. Dělali jsme si neustále legraci, že bychom si měli zřídit muzeum. Netušili jsme, že potkáme ty správné prostory a opravdu myšlenku zrealizujeme. Stavění zabírá mnoho času, ale stále nás to baví, přeci jen jde neustále o hraní si, plus se k nám přidaly už i naše děti. Horší jsou pro nás jen ty provozní věci v muzeu, ale to k tomu patří," shodují se manželé Smržovi.

V Muzeu tak najdete slavné stavby jako Big Ben, Eiffelovu věž, vilu Edvarda a Hany Benešových či Tádž Mahal, osobnosti jako The Beatles či Andy Warhole, Piráty z Karibiku i Mimoně, nadupané sporťáky i bagry nebo ony vesmírné světy Star Wars.

Interaktivní program dalších míst Muzejní noci

K festivalu Muzejní noc se v pátek 31. května tradičně připojilo i Husitské muzeum Tábor a městské galerie, a to s interaktivním programem. Odstartuje v 19 hodin. 

Galerie U Radnice zve na společnou výstavu Vladimíra Preclíka a Zdeny Fibichové. Návštěvu si naplánujte ideálně na 19.30 či 21.00 hodin, kdy v galerii bude z knihy Trojhlas, zachycující korespondenci mezi Vladimírem Preclíkem, Iljou Hurníkem a Miroslavem Horníčkem, předčítat emeritní ředitel táborského divadla Karel Daňhel. 

Na dětského návštěvníka cílí výstava Hmyzáci aneb Společenský život hmyzu. Úžasný svět těchto nepostradatelných tvorů můžete objevovat také díky interaktivním hrám a pracovním listům i živým exponátům v Galerii 140. Vodárenská věž představuje práce táborské výtvarnice Báry Pokorné. V Husitském muzeu najdete novou expozici Husité i výstavu Jan Žižka 600 let, obě výstavy jsou nejen interaktivní, ale i vzdělávací a hravé, moderní s novými médii i tradiční s vzácnými muzejními exponáty. To platí také pro expozici v Bechyňské bráně, která je věnovaná dějinám Tábora. Z vyhlídkové věže Kotnov si navíc můžete prohlédnout večerní město z výšky.

Do stálých expozic zvou v tuto netradiční otevírací dobu i Muzeum čokolády a marcipánu a Muzeum pivovarnictví. Na náměstí T. G. Masaryka jsou vystavena díla dvanácti umělců z partnerské Kostnice, nábřeží Jordánu pod botanickou zahradou lemují práce žáků výtvarného oboru ZUŠ Oskara Nedbala Tábor, kteří pod vedením Simony Kostlánové a Teodora Buzu malovali Jana Žižku.

Festival muzejních nocí pokračuje v Jihočeském kraji také v červnu, seznam atraktivit a míst najdete ZDE
David Peltán


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.