PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival Jeden svět na jihu Čech roste. V Táboře slaví 20 let, ve Vodňanech a Netolicích je poprvé

Festival Jeden svět na jihu Čech roste. V Táboře slaví 20 let, ve Vodňanech a Netolicích je poprvé

Úterý, 19.03.2024 / článek

 

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se na jihu Čech rozrostl. V Táboře letos slaví 20 let, ale ve Vodňanech a Netolicích se koná poprvé. Diváci mohou jeho program tradičně zhlédnout také v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, kde festival své jihočeské turné začíná už ve čtvrtek 21. března. Festival Jeden svět poprvé ve své historii nabídne kromě autentických dokumentárních filmů také snímky hrané, fiktivní, postavené ale na reálném základě. 

krumlovském Městském divadle zakotví do 23. března a divákům předloží osm snímků.  "Také letos mapujeme osudy lidí z různých koutů planety. Na světě najdeme mnoho různých ekosystémů – přírodních, sociálních i geopolitických. A ještě více rozličných lidských osudů. Často jsou plné bezpráví a zoufalství, a jejich směřování do značné míry záleží na tom, v kterých konkrétních souřadnicích se jejich aktéři narodí. Je ale na nás, co budeme vnášet do svého okolí. Jeden svět nechce být poslem beznaděje. Má v úmyslu prostřednictvím filmů o lidských právech podpořit hodnoty demokratické společnosti, jako jsou svoboda, sounáležitost a tolerance," popisují Krumlovští. 

Od 2. do 4. dubna se festival Jeden svět přestěhuje do nedalekých Českých Budějovic, konkrétně do Biografu Kotva, Výměníku1 a Alšovy jihočeské galerie – Wortnerova domu. Jeho program je nabitý - letos Budějovice promítnou 16 filmů na nejrůznější témata od sociální, politických až po ekologická. 

Oslavenec a nováčci

Jubilantem je letos Tábor, kde se od 4. do 7. dubna uskuteční již 20. ročník Jednoho světa. "Zahájení festivalu se z kina přesunulo do prostorů Divadla Oskara Nedbala, kde je na programu vedle úvodního filmu Queendom také výstava filmových plakátů od studentů Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni. Skrz umělecká díla se tak budeme moci vrátit k prvním rokům festivalu v Táboře," říká hlavní koordinátorka Lucie Šebánková z pořádající organizace Cheiron. Festival zde představí celkem sedm filmů a spolu s nimi debaty se zajímavými hosty, dále tři snímky ve virtuální realitě, snímky pro děti a doprovodný program. Na úterý 26. března je navíc přichystáno speciální předpromítání - od 18.30 hodin návštěvníci kavárny Jednota zhlédnou mrazivý snímek Ponor.

Oproti Táboru jsou úplnými benjamínky Netolice a Vodňany. V netolickém Městském divadle nabídne program Jednoho světa od 25. do 27. března vždy od 18 hodin tři snímky - Kos v ostružiní, Moje nová tvář a Venezuela: Země ztracených dětí. Odpoledne budou věnována školním projekcím. "Těšíme se na první ročník, kdy přineseme nejen ty nejlepší z nejlepších dokumentárních filmů o lidských právech, ale pokusíme se vám zajistit i debaty po projekcích s odborníky na promítaná témata" popisuje hlavní koordinátorka Marie Frnochová. 

Ve vodňanském Městském kulturním středisku můžete tři aktuální dokumentární snímky zhlédnout od 18. do 20. dubna a stane tečkou za další pilotní akcí: festivalu sociálního podnikání Zabydlet Vodňany. 

"Je nám ctí, že jsme po boku dalších měst součástí této ojedinělé a prestižní akce svého druhu a pevně doufáme, že tato událost se stane stálicí místního kulturního menu," podotkla Michala Piskačová, ředitelka Městského kulturního střediska Vodňany

Organizátoři festivalu Jeden svět také vybízejí školy, aby své studenty a žáky vzaly na školní projekce. Ty se konají do konce dubna, ale registrovat se je dobré co nejdříve.  Programy všech festivalových měst a míst včetně vstupenek, doprovodných programů a školních projekcí najdete na www.jedensvet.cz.

Jeden svět přináší příběhy lidí z různých koutů planety a otevírá důležitá témata z oblasti lidských práv, jako například život v nedemokratických režimech, válečné konflikty nebo nejrůznější sociální či environmentální témata. V březnu a dubnu se koná již 26. ročník ve 40 městech po celé České republice.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.