PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Plnoleté Velikonoce s Jesusem se letos konají v Plané. Hrát se bude pro Markétu

Plnoleté Velikonoce s Jesusem se letos konají v Plané. Hrát se bude pro Markétu

Čtvrtek, 28.03.2024 / článek

 

Osmnáctý ročník benefiční kulturní akce Velikonoce s Jesusem se tradičně uskuteční o Velikonoční neděli, ta letos připadá na 31. březen. Letošní novinkou je místo konání, benefice se přesunula z Tábora do sálu Sokolovny Plané nad Lužnicí. Od 19 hodin se návštěvníci mohou těšit na koncert folkrockové kapely Cihelny & spol. a obligátně také na Tábor Superstar Band s programem rockové opery Jesus Christ Superstar. Vystoupení okoření taneční skupina Coda. 

"Letošní velikonoční sbírka je určena pro pětiletou Markétku. Sbírka začala už v rámci gospelových koncertů o Vánocích 2023 v Sezimově Ústí a dále trvá až do konce dubna," říká za pořadatele Petr Vavruška.

Markétka se narodila jako zdánlivě zdravé miminko. První měsíce života probíhal její vývoj o trochu pomaleji, než by měl, ale díky cvičení Vojtovou metodou se časem zdálo vše v pořádku. Markétka sama seděla, lezla, stála a v jedenáctém měsících začala dokonce sama chodit kolem ohrádky. Zvláštní bylo, že až do 14. měsíců se neodvážila jít bez držení a i tak často padala. V 15. měsících, kdy dostala těžkou chřipku, se pak její život natrvalo obrátil vzhůru nohama. Začaly se jí podlamovat nožičky a nebyla schopna ani stát, natož chodit, pak už nebyla schopna ani lézt a navíc dostala noční epileptické záchvaty.

Začala se výrazně zhoršovat její vrozená nemoc, o které do té doby nikdo netušil. Nefungují jí správně mitochondrie, které tvoří v těle energii, a proto některé orgány trpí jejím nedostatkem. V případě Markétky je to hlavně mozek. Z toho důvodu je Markétka ležící, nemluví a kvůli velmi omezené schopnosti polykat je krmena hadičkou do žaludku (PEG). Jelikož neudrží ani hlavičku, pomohlo by jí v jejích aktivitách, které provádí ve své speciální židli (např. malování, lepení, čtení atd.), zařízení na držení hlavy (headpod). Ačkoli váží pouhých 15 kg, její bezvládné tělíčko se zvedá hůř, než kdyby vážila dvakrát tolik. Proto by se pro ni užilo lehátko do vany nebo sprchy, aby by ji nebylo nutné tolik zvedat. Proto se bude hodit stropní zvedací systém, který Markétce pomůže s pohybem.

Markétka je přes všechny zdravotní obtíže, které ji trápí, velice milé a usměvavé děvčátko, jež všechno zajímá, i když vše může jen velmi omezeně. Rodiče doufají, že se najde na její vzácnou nemoc lék. Více o ní najdete na sbírce na Donio.cz ZDE.

Předprodej vstupenek na koncert 18. Velikonoce s Jesusem probíhá na stránkách Táborského festivalu vína ZDE. Cena vstupenky v předprodeji je 200 Kč, na místě v den koncertu 300 Kč. 









Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.