PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Zemřela spisovatelka Hana Jančíková, zakladatelka táborské Hadasy

Zemřela spisovatelka Hana Jančíková, zakladatelka táborské Hadasy

Pondělí, 11.03.2024 / článek

 

 Ve věku 91 let zemřela Hana Jančíková, rozená Goldsteinová, zakladatelka občanského sdružení Hadasa, které připomíná židovskou historii Tábora i hrůzy druhé světové války. Stalo se tak těsně před každoročním setkání a pietním aktem Pamatuj!, který zakládala a při němž si mnozí připomínají oběti nacistických transportů a koncentračních táborů, a na výročí, kdy zemřela velká část její rodiny v koncentračním  a vyhlazovacím táboře Osvětim. Pamětnice, pedagožka, spisovatelka a skautka Hana Jančíková také sestavila publikaci Viděno – slyšeno – prožito, která činnost Hadasy představuje a shrnuje, i knihu o Židech v Táboře. Jančíková spolupracovala také s Pamětí národa a zúčastnila se projektu Příběhy našich sousedů.

Coby sestra Hajoška byla dlouholetou členkou táborských skautů.  „Byla skautkou celým svým srdcem a od poslední obnovy Junáka neodmyslitelnou postavou táborského oldskautingu. Dlouhá léta byla členkou rady 139. klubu OS a nevyčerpatelnou studnicí nápadů pro činnost na schůzkách, tipů na výlety, hybatelkou dění. Posléze se stala i vůdkyní klubu a ten pod jejím vedením jen vzkvétal. Činnost byla více než pestrá a často se o aktivitách našich OS psalo i v republikovém skautském tisku. Hajoška se spolu s dalšími věnovala charitativní činnosti. Byla neobyčejně šikovná a tak s oldskautkami vyráběla kiwanis panenky na dětská oddělení do nemocnic, paličkované malé obrázky, háčkované kraslice a další drobnosti, které prodávaly na trzích a z výtěžku podporovaly dětské domovy, pěstounskou péči, ale třeba i naše oddíly postižené povodněmi roku 2002. A když ji bratři ze 7. oddílu požádali o zhotovení nové oddílové vlajky, nezaváhala ani chviličku a vyšila jim překrásný prapor. Ostatně vyšila i nádhernou putovní vlajku pro okresní kolo závodu světlušek. Život sestry Hajošky byl naplněn prací pro druhé a to nejen v Junáku," připomínají táborští skauti. 

„Bylo úžasné a jsme jí za to velice vděční, že nás dokázala vtáhnout do řady dalších projektů a my mohli přispět k jejich zdaru. Byla obdivuhodné v tom co dělala a s jakou energií. Souzněla s mladšími, ale dokázala se i ozvat, když se zdálo, že bychom mohli "šlápnout vedle". Dokázala to říci vlídně, ale důrazně a tak se mnohé v minulosti stalo proto, že díky ní jsme si uvědomili, že to tak má být. Díky moc,"
dodali. 

Poslední rozloučení s Hanou Jančíkovou se uskuteční v pátek 15. března od 11 hodin v obřadní síni táborského krematoria.

Nezapomínejme

Za německé nacistické okupace zahynulo ve vyhlazovacích zařízeních 115 židovských občanů z Tábora, Němci vyvraždili celé rodiny, domů se nevrátili: Allinovi, Böhmovi, Fischerovi, Grünsteinovi, Guttmannovi, Hoffmannovi, Justicovi, Löwyovi, Mahlerovi, Meislovi, Mendlovi, Penížkovi, Pickovi, Podivcovi, Pollakovi, Popperovi, Reinovi, Sternovi, Veseckých, Vrkočovi a další. Nejmladší byla Alžběta Grünsteinová, do plynové komory šla ve čtyřech letech a pěti měsících.

Občanské sdružení Hadasa bylo v Táboře založeno v roce 2003 současnou předsedkyní Hanou Jančíkovou a skupinou lidí, kterým nebyl lhostejný osud židovské minority v době holocaustu. Zajímají je dějiny, náboženství a tradice židovského národa žijícího v diaspoře, konkrétně pak historie a odkaz židovské komunity, která v Táboře sídlila již od počátku 17. století a jejíž tragický konec vyústil v listopadu 1942 deportací Židů do Terezína.

Mezi aktivity tohoto sdružení patří především organizování kulturních a vzdělávacích akcí, souvisejících s danou tematikou (koncerty, divadelní představení, výstavy, přednášky, pietní akty, návštěvy muzeí a židovských památek, vydávání informačních tiskovin aj.). Členové Hadasy navázali přátelské styky s českými Židy a jejich potomky, žijícími v USA, Velké Británii a Izraeli.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.