PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Pianista Ivo Kahánek vystoupí na Třeboňských nocturnech. Zazní Smetana, Dvořák i Janáček

Pianista Ivo Kahánek vystoupí na Třeboňských nocturnech. Zazní Smetana, Dvořák i Janáček

Středa, 21.02.2024 / článek

 

 27. ročník zimních Abonentních koncertů Třeboňských nocturen pokračuje ve čtvrtek 22. února v Divadle J. K. Tyla koncertem fenomenálního českého pianisty Iva Kahánka. Program večera představí dílo Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Gideona Kleina i Bohuslava Martinů.

Ivo Kahánek má dar okamžitě navázat citovou vazbu s publikem a dokáže jej náležitě zužitkovat ve skladbách od baroka po modernu. Jeho doménou je však romantický repertoár. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Akademie múzických umění v Praze, zúčastnil se významných mezinárodních kurzů. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a již předtím získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině.

Po úspěšných debutech na Beethovenově festivalu v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall, kde v srpnu 2007 provedl pod taktovkou Jiřího Bělohlávka Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava. Roku 2014 jej Sir Simon Rattle pozval ke dvěma vystoupením s Berlínskými filharmoniky; Ivo Kahánek se tak stal po Rudolfu Firkušném druhým českým klavíristou v historii, který s tímto světoznámým tělesem vystoupil. V cizině je pokládán za specialistu na interpretaci české hudby. Vystoupil s nesčetnými renomovanými tělesy a dirigenty, spolupracuje s různými sólisty a komorními sdruženími. Jeho nahrávky získaly řadu prestižních ocenění.

Organizátoři již odhalují také program 21. ročníku letního festivalu Třeboňská nocturna, který se uskuteční od 9. do 13.  července na mnoha tradičních místech Třeboně, a to včetně nově zrekonstruovaného kostela sv. Jiljí a Panny Marie Královny. Během pěti večerů nabídne posluchačům dramaturgicky rozmanitý program, jehož těžištěm je klasická hudba.

Festival zahájí komorní uskupení Barocco Sempre Giovane spolu s korejským violistou Kyungsik Shinem, čerstvým laureátem historicky první violové soutěže Pražské jaro. Fantastický úspěch houslisty Daniela Matejči a klavíristy Jana Schulmeistera v rámci loňského festivalového koncertu vyústí v opětovné pozvání tohoto dua, které v mezičase svých třeboňských vystoupení zvítězilo v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. Zavítáme ale i do oblasti improvizace. Představí se nám totiž světově uznávaný soubor Janoska Ensemble, který v Třeboni zahraje vůbec poprvé.

Závěrem Třeboňských nocturen bude Pocta Emě Destinnové a Enrico Carusovi, pěvecké dvojici, které ležel u nohou celý svět. Přivítáme sopranistku Janu Siberu a tenoristu Aleše Brisceina v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením dirigenta Zbyňka Müllera. Kompletní program a vstupenky naleznete na trebonskanocturna.cz.


Třeboňská nocturna Abonentní koncerty 2023/2024
22. 2. 2024 Ivo Kahánek
21. 3. 2024 Trio Bohémo




Autor: -i-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.