PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Černý oděv, buřinka a prazvláštní kreace. Projděte se švihlou chůzí po Budějovicích

Černý oděv, buřinka a prazvláštní kreace. Projděte se švihlou chůzí po Budějovicích

Středa, 03.01.2024 / článek

 

V neděli 7. ledna oslaví Mezinárodní švihlé chůze také v Českých Budějcích. Zapojit se může každý, start je ve 14.30 hodin u točny MHD u Malého jezu, trasa vede podél Malše na Piaristické náměstí. Doporučený dresscode je černý oděv, buřinka, případně transparenty a další propriety. Akci pořádají Sousedé z Havlindy.

„Cítili jsme nutkavou potřebu se vyšvihnout, zdokonalovat švihlou chůzi a jít ve stopách králů svihlé chůze Monty Pythonů. Metropole, jakou jsou Budějovice, by neměla scházet na mapě švihlých pochodů. A navíc se ukázalo, že navazujeme na tradici založenou v ČB již v roce 2014, která byla ovšem okamžitě přerušena,"
vysvětluje za pořadatele Michala Piskačová. 

Mezinárodní den švihlé chůze je den, kdy se konají pochody švihlé chůze na připomínku kultovního britského seriálu Monty Python, ve kterém se objevil skeč pojednávající o Ministerstvu švihlé chůze. Svátek se slaví každoročně 7. ledna. Tradice vznikla v Brně a rozšířila se do celého světa. Od té doby se pochody pořádají v různých městech, z těch českých kromě Brna ještě například v Kutné Hoře a Ostravě. Pochody se pořádají nepravidelně i ve světových městech.

Oficiálně se tento den slavil poprvé roku 2012 v Brně, kdy dvojice „představitelů“ Ministerstva švihlé chůze Adam Jandora (náměstek odboru levé nohy) a Dan Mašek (tajemník vládního výboru pro zešvihlení chůze národa) zorganizovali první švihlý pochod přes centrum moravské metropole. Prvního švihlého pochodu městem Brnem se zúčastnilo 11 lidí a 2 čivavy. Od té doby pořádají brněnský švihlý pochod pravidelně každý rok a počet účastníků vzrostl na zatím rekordních 260. Jejich iniciativy si zanedlouho všimla manažerka Monty Python Holly Gilliamová, dcera jednoho z hlavních členů Terryho Gilliama. To vedlo k oficiálnímu pověření brněnské dvojice ke koordinaci této akce celosvětově prostřednictvím sociálních médií. Díky tomu pomohli na dálku zorganizovat pochody na Islandu, Austrálii, Brazílii, Německu, Španělsku, USA, Severní Makedonii, a dalších zemích. K těmto akcím se samovolně začali přidávat i další nadšenci jak v České republice, tak i po celém světě. Brněnské pochody se nekonaly v letech 2021 a 2022 z důvodů koronavirových opatření.

V roce 2023 však byla tradice úspěšně obnovena uspořádáním jubilejního desátého ročníku, který byl nově zakončen nekomerčním hospodským kvízem na téma švihlé chůze a filmů Monty Python. Brněnský pochod se vyznačuje manifestací proti nedostatečnému financování Ministerstva švihlé chůze ze státního rozpočtu. (zdroj: Mezinárodní den švihlé chůze - Wikiwand, Silly Walk City March in Brno, 2013)

Právě v těchto dnech je ideální čas na trénink, první kroky v novém roce mohou být švihlé! Trénovat lze i v malých uzavřených místnostech, na malé ploše v domácím prostředí, u plotny či v dílně, ale i ve veřejném prostoru, v převlékacích kabinách, na chodbách úřadů, na procházkách se psem nebo bez. Chůze může být repetitivní nebo lze rozvíjet neopakující se a neopakovatelný sled švihlých kreací. Omezení určuje výhradně osobní kondice a pružnost. Žádný zvolený typ chůze nepodléhá hodnocení, každý typ chůze však může být rozvíjen. K účasti jsou zváni všichni, kdo se rádi vyšvihnou.

Akce má přinést účastníkům dobrý pocit z účasti na něčem, co bezvýhradně postrádá smysl, v čemž je její výjimečný smysl.

Více na www.havlinda.cz

Foto: Pochod švihlé chůze, Brno


Autor: -i, dap-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.