PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Slavonice Fest slaví deset let. Přijede Vlasta Redl, Mig 21, Iva Bittová či Visegrádský jezdec

Slavonice Fest slaví deset let. Přijede Vlasta Redl, Mig 21, Iva Bittová či Visegrádský jezdec

Středa, 02.08.2023 / článek

 

Festival, který založil v roce 2014 na česko-moravsko-rakouském pomezí, v příhraničním renesančním městě Slavonice, filmový režisér a producent Ondřej Trojan, letos přivítá diváky už podesáté. Od středy 2. do neděle 6. srpna je bude bavit filmy, besedami, výstavami i pestrým hudebním programem. 

Na 75 filmů, 12 koncertů - velké odehrají M.T.O. Universal, Mig 21, MYDY, Vlasta Redl a AG Flek a na komornějších vystoupí Iva Bittová, Vltava, Lenka Nová, Mirek Kemel, Meme, Vanua 2, J.H. Krchovský a Echt!, výstavy umění, setkání s filmovými tvůrci, mediální debata, program pro děti, taneční párty nebo večerní posezení s přáteli.

Dramaturgem filmového části Slavonice Festu je Ondřej Trojan a jednu z filmových sekcí připravuje i velký filmový fanoušek, malíř a sochař Jaroslav Róna. Na programu jsou jak předpremiéry, jako je Karaoke Blues Akiho Kaurismäkiho ze sekce severského filmu, Pohani režisérky Olgy Dabrowské a Vigodasi o Vratislavu Brabencovi z Plastic People z české sekce nebo slovenský dokument Šťastný člověk ze sekce HBO, tak například i letošní festivalové hity Asteroid City nebo Minulé životy ze sekce světového filmu. Celkem diváci navštíví 123 projekcí a z pěti soutěžních sekcí vyberou svým hlasováním vítěze Ceny diváků Slavonice Festu.

Letos festival zahájí ve středu 2. srpna film Bezstarostná jízda (Easy Rider). „Uvádíme ho pro všechny, kteří svou jízdu za svobodou nevzdávají. Od roku 2018, kdy odešel režisér Miloš Forman, a my jsme zahajovali jeho muzikálem Vlasy, pojímáme zahájení jako stylový happening. Na Formanovu počest jako děti květin, rok poté ve stylu Horečky sobotní noci a například loni vládly devadesátky s filmem Kouř. Letos nás čeká návrat do roku ´69, kdy Bezstarostná jízda vznikla. Roku, kdy byl Woodstock a všem to strašně slušelo,“ vysvětlují organizátoři.

Kromě filmů a koncertů se diváci na Slavonice Festu potkají i s výtvarným uměním. Hlavní festivalová výstava v mařížské kapli představí malířku a sochařku Eriku Bornovou a malíře Tomáše Císařovského. Mediální debata už počtvrté otevře téma dezinformací a hybridních hrozeb a jejími hosty budou například stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín, blogger a zdravotní bratr Karel Paták - Visegrádský jezdec nebo expert na dezinformace František Vrábel.

Na programu je i debata na téma udržitelného filmového natáčení a setkání s filmovými tvůrci po projekcích jejich snímků.

Slavonice Fest je svou energií velký relax, během kterého se krásně dají dohnat filmové i hudební resty, mezitím si zaplavat v rybníce nebo se projet na kole. „Ale taky si můžete v deset ráno sednout na první projekci a z té poslední odejít před půlnocí. Diváci, kteří se na festival vracejí, nám říkají, že si bez něj léto nedokážou představit. A to je největší odměna,“ doplňuje Ondřej Trojan.

Festivalový program, akreditace a informace najdete na www.slavonicefest.cz


Fotografie


Autor: -i, dap-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.