PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Kultovní román Předčítač Bernharda Schlinka se dočkal audioknihy

Kultovní román Předčítač Bernharda Schlinka se dočkal audioknihy

Pondělí, 28.03.2022 / článek

 

Na druhou světovou válku lze pohlížet mnoha způsoby. Současný knižní trh nabízí fanouškům tohoto tématu a historického údobí pestrou škálu příběhů od zamilovaných příběhů, jimž se jen těžko věří, až po precizní a kvalitní literaturu faktu. Pokud se zaměříme na beletristické ztvárnění druhé světové války, bezpodmínečně dříve či později narazíme na titul, který svým zpracováním a pojetím vyčnívá nad ostatními. Předčítač, dnes už kultovní kniha Bernharda Schlinka.

Patnáctiletý Michael je poměrně zamlklým, hloubavým a svědomitým žákem z dobře situované německé rodiny, který plní veškerá její očekávání. Jeho poklidný a svědomitý život s absencí jakéhokoli vzrušení a mladické nerozvážnosti naruší o generaci starší Hanna. Ta mu otevře kořením vonící svět dospělých plný vzrušení, vášně a dosud nepoznaných chutí. Michael se doslova utápí v okamžicích, které může trávit po jejím boku, utíká k ní ze školních lavic a nenasytně – jako se člověk, který dlouho hladověl, sápe po čerstvém krajíci chleba – přijímá každou sekundu společného milování. Hanna, která se odmítá Michaelovi svěřit s čímkoli ze své minulosti, si svým mladým milencem nechává předčítat některou z knih a místo vlastních životů se noří do těch cizích, vyprávěných velkými autory.

Nikoho jistě nepřekvapí, že se osudy těchto dvou zákonitě musí rozejít a každý z nich si musí jít vlastní cestou. Po letech se ovšem opět setkávají – Michael jako student práv přihlíží soudním nacistickým procesům, Hanna sedí na lavici obžalovaných jako nacistická dozorkyně zodpovědná za zmaření mnoha lidských životů. Na povrch vyplouvají Hanniny válečné zločiny, soudní síň včetně Michaela upadá do šoku z jejího chování k vězeňkyním, od kterých si – stejně jako kdysi od něj – nechávala předčítat před tím, než byly jejich životy násilím ukončeny. Prvotní šok střídá jakési smíření s Hanniným odsouzením a vlastní zpytování svědomí nad tím, jakým člověkem se stal ten, jehož jsme bezmezně milovali.

Silný příběh našel svůj hlas

Po mnoho let se již Předčítač drží na pultech knihkupectví, je čtenáři stále žádaný, učiteli či profesory literatury vyzdvihovaný. Nyní se díky vydavatelství OneHotBook dočkal i vlastního audioknižního zpracování a stal se opět o krok dostupnějším. V podání Jana Šťastného se příběh Michaela a Hanny zavrtá do mysli „čtenářů“ zas o chloupek víc. Jeho přednes je velmi něžný, příjemný a každého doslova vtáhne do děje. Téměř jako bychom stanuli vedle něj v soudní síni, předčítali si v jedné posteli, která ještě nevychladla něžným milováním a plakali nad ztrátou první velké lásky. Protože na tu se nikdy nezapomíná.

Schlinkův Předčítač je zdánlivě dojemným a silným vyprávěním jedné podivné lásky, ale v jeho jádru se skrývá mnohem víc. Ukazuje válku jen jako historickou kulisu – protože každý příběh se musí odehrávat za nějaké doby, za onoho času, za nějakých podmínek – a nastiňuje ji velmi povrchně. Přesto podává velmi realistický pohled do prostředí koncentračního tábora a životů těch, kteří v nich žili, pracovali, umírali. To vše nepřímo, pomocí svědeckých výpovědí před soudem, předčítání z oficiálních zpráv a dokumentů mapujících vše, co se v Osvětimi dělo a především z pohledu Hanny, která – kdyby dostala do rukou jiné karty, se kterými by v životě mohla hrát – mohla klidně stát na straně vězeňkyně, místo vrchní dozorkyně.

Je pravda, že Předčítač nenabízí pohled přímo na válku nebo koncentrační tábory, jak by jistě mnozí očekávali, přesto však přináší velmi silné svědectví o tom, jak tato doba ovlivnila životy lidí, již jí byli přímo či nepřímo účastni, otvírá důležitou a stále nezodpovězenou otázku viny a trestu, nechybí ani tolik oblíbená romantická linka – i když je pravda, že ústřední pár není příliš typický – a celkově přináší velmi originální a dosud nepřekonaný pohled nejen na druhou světovou válku, ale i na životy lidí v Německu.


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Audioknihy