PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jihočeské muzeum láká na kvetoucí orchideje a kaktusy. Výstavu doplnili krokodýli

Jihočeské muzeum láká na kvetoucí orchideje a kaktusy. Výstavu doplnili krokodýli

Úterý, 08.02.2022 / článek

 

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zve na tradiční výstavu orchidejí, exotických rostlin a zvířat, která se koná do 13. února v hlavní budově muzea. Každý pěti stý návštěvník výstavy obdrží jako dárek orchidej zdarma a každý tisící návštěvník pak získá orchidej a reklamní balíček s pěstitelskými potřebami od ASB Grünland. Rostliny si na výstavě můžete i zakoupit. Připravena je rovněž poradna pro pěstitele rostlin, vzdělávací program pro školy nebo květinový workshop pro veřejnost.

„Vystavené orchideje, masožravky, kaktusy, tilandsie a sukulenty jsou doplněny ukázkou drobných obratlovců z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou, k vidění budou i krokodýli z Krokodýlí ZOO Protivín nebo exotičtí členovci, které zapůjčili členové Entomologického kroužku při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Expozici doplňují rovněž vystavovatelé ze zahraničí – Orchideen Kopf (Deggendorf, Německo) a Handlbauerorchideen (Gramastetten, Rakousko),“ přibližuje garant výstavy za Jihočeské muzeum Ladislav Černý.

První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu uskutečnila již v roce 2000 a jednalo se o jednu z nejkratších, ale co do návštěvnosti nejúspěšnějších výstav vůbec. Přitom se do značné míry jednalo o experiment, neboť nebyly vystavovány klasické muzejní exponáty, ale živé rostliny a živočichové. Atraktivnost námětu výstavy a nebývalý zájem návštěvníků vyústil v každoroční konání, které mimo rekonstrukce hlavní budovy Jihočeského muzea narušila jen protiepidemická opatření loňského roku.

Výstava je instalována ve třech výstavních sálech. V prvním je ukázka sušších biotopů (kaktusy, sukulenty a tilandsie) včetně obratlovců a členovců. Ve druhém sále, který navozuje atmosféru tropického pralesa, jsou vystaveny orchideje a masožravé rostliny, a je zde též možné zakoupit rostliny od vystavovatelů. Ve třetím, nejmenším sále, upoutají především krokodýli a drobní obratlovci. Přilehlá chodba pak návštěvníky seznámí s různorodými artefakty dovezenými vystavovateli z expedic do exotických částí světa.

Atraktivní rostliny, jimž dominují kvetoucí orchideje, kaktusy a tilandsie, jsou aranžovány nejen volně ve velkých skupinách, ale i v menších dioramatech a v nasvícených celoskleněných vitrínách. Doplněním o ukázku zástupců živočišné říše tak vzniká atraktivní celek, který návštěvníka zaujme nejenom vůní stovek květů, ale i svou pestrou paletou barev.

Poradna pro pěstitele rostlin


Návštěvníci také mohou využít odbornosti vystavovatelů a konzultovat s nimi problematiku a nejvhodnější pěstitelské postupy pro své rostliny. Edukační oddělení Jihočeského muzea připravilo pro dětské návštěvníky a školy doprovodný vzdělávací program určený pro mateřinky, základní a střední školy. Studenti se dozví zajímavosti ze života fauny a zejména flóry a v rámci programu si vyzkouší i vlastní zručnost a výtvarné nadání.

Květinový workshop – variace z orchidejí

Jihočeské muzeum pořádá ve spolupráci se SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnickou a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky květinový workshop v přednáškovém sále č. 114 v přízemí hlavní budovy muzea. Workshop se koná ve čtvrtek 10. února od 16 do 18 hodin. Kapacita akce je maximálně 20 účastníků. Vstupné činí 400 Kč. V ceně workshopu jsou zahrnuty náklady na lektory, orchideje a veškerý výtvarný materiál. 

Vstupné na výstavu orchidejí základní je 60 Kč, snížené 30 Kč (senioři nad 60 let, držitelé průkazů ZTP, ISIC, ITIC, děti od 6-ti do 15-ti let, studenti SŠ a VŠ po předložení studijního průkazu) a rodinné je 130 Kč (min. 2 dospělí a 1 dítě; max. 2 dospělí a 3 děti).

Vystavovatelé
Karel Willinger, Markéta Aubrechtová – masožravky, Pavel Brůžek, Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Jiří Kovář, Ladislav Paleček, Ing. Pavel Roubín, CSc., SOŠ Jarov Praha 9, Milan Šnedar, Jaroslav Šulc, Mgr. B. Vondruš – EXPLANTEX ®, Ing. Miroslav Procházka – Krokodýlí ZOO Protivín, Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou, Orchideen Kopf (Deggendorf, Německo), Handlbauerorchideen (Gramastetten, Rakousko).


Fotografie


Autor: -i-,dap-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.