PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nejnovější kniha Lidmily Kábrtové přináší srdcebolné Čekání na spoušť

Nejnovější kniha Lidmily Kábrtové přináší srdcebolné Čekání na spoušť

Neděle, 06.02.2022 / recenze

 

Lidmil Kábrtová je českým čtenářům již dobře známá. Nebo alespoň těm čtenářům upřednostňujícím náročnější literaturu. Literaturu, která nic nenaservíruje na zlatém podnose, nechává za sebou mnoho otázek a především otevřené osudy, které pokračují i přesto, že jsme za jejich životy otočili poslední stránku knihy. Právě takové totiž knihy Lidmily Kábrtové jsou. Tato česká autorka u nás debutovala svojí novelou Koho vypijou lišky, následovala povídkovou knihou Místa ve tmě a v současné době rozkládá duše svých čtenářů vynikající povídkově-románovou knihou Čekání na spoušť.

Čekání na spoušť je de facto příběhem v příbězích a trošku si pohrává s Boccacciovou myšlenkou Dekameronu. Osm protagonistů v osmi povídkách vypráví svůj životní příběh o pádech, životních prohrách, krátkodobých radostech i špatných rozhodnutích a slovech, která byla vyřčena ve vzteku a těžko se vrací zpět.

Všechny příběhy ovšem tvoří jednotný příběh a jako čtenáři zjišťujeme, jak moc se všechny jednotlivé osudy a příběhy navzájem mísí, ovlivňují a prolínají. Zuzana se na dovolené snaží poprat s bolestným životním zjištěním, stárnoucí a osamělá Iveta činí v místním krematoriu životní pokání, Libor netouží po ničem jiném, než po klidu a rodinné pohodě...

I přesto kolik síly, bolesti, lásky a životních přešlapů dokázala Lidmila Kábrtová do své knihy vměstnat, je ve své podstatě neskutečně minimalistickým a hutným dílem. Právě proto působí na své čtenáře mnohem silněji a emočněji, než často nabízí jiné současné romány, které velikostí připomínají cihlu, ale příběhově vám často příliš nenabídnou. Jako bonus k velmi silnému příběhu nabízí Kábrtová velmi osobitou výpověď doby v 50. letech i doby současné se vším, co k ní patří. I tím jaksi odhaluje skutečnosti a události, které všechny postavy knihy formují, ovlivňují a často i nepřímo vedou k uskutečnění nepříliš šťastných rozhodnutí, která mohou mít a samozřejmě že i mají, výrazný dopad nejen na ně, ale třeba i na někoho, o kom zatím ještě neví, na někoho, kdo do jejich života má teprve vstoupit.

Čekání na spoušť je ve všech směrech silnou, citlivou a v mnohém i drásající knihou o obyčejných lidech, kteří mohou být vašimi sousedi, mohou vyprávět třeba i váš příběh, příběh vaší rodiny. Kábrtová navíc perfektně všem svým postavám zachovává lidskost, nikoho nestaví do role oběti, nikdo není jen zlý nebo jen kladný hrdina, což se v současné literatuře také už moc nenosí. Nikoho nestaví na piedestal, nikoho nesoudí.

Na necelých dvou stech stranách rozehrává složitou partii šachů s lidskými osudy, skládá pestrobarevnou mozaiku příběhů a nechává jak čtenáře, tak i protagonisty celé knihy na pochybách, jak to s nimi vlastně dopadne. Někomu se možná dostane odpuštění, někdo dostane možnost napravit staré chyby, někdo se možná nepoučí a dál si bude myslet, že vždy jednal správně.


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.